Maatschappelijk ondernemer 2018 Erwin Franssen. Foto: Jos Stapelbroek
Maatschappelijk ondernemer 2018 Erwin Franssen. Foto: Jos Stapelbroek Foto:

Erwin Franssen maatschappelijk
ondernemer Berkelland

EIBERGEN - Dinsdagavond 10 april werd voor de eerste keer het Maatschappelijk Diner Berkelland gehouden, georganiseerd door de Stichting Berkellandse Uitdaging. In een door Marie creƫert feestelijk aangeklede zaal bij De Klok in Eibergen verzamelden zich negentig ondernemers en werknemers die zich verbonden voelen met de lokale samenleving en zich ervoor willen inzetten.

De Berkellandse Uitdaging is een ondernemersnetwerk dat tot doel heeft de sociale cohesie in de samenleving te bevorderen. De inzet wordt mogelijk gemaakt door haar partners gemeente Berkelland, Elite B.V., Van Wijnen Eibergen B.V., Fonds 1819, Oranjefonds en de Rabobank, alsmede door de Vrienden van de Berkellandse Uitdaging. Met behulp van netwerk, handjes en middelen worden hulpvragen van stichtingen, verenigingen, scholen en burgerinitiatieven opgepakt. De gezamenlijke missie heeft met participatie te maken. Iedereen moet aan alle mooie dingen mee kunnen doen die Berkelland te bieden heeft.

De avond stond ook enigszins in het teken van het eerste lustrum van de Berkellandse Uitdaging, dat in november van dit jaar valt. Het vormde een extra aanleiding tot de verkiezing van de maatschappelijk ondernemer Berkelland. Binnen de gemeenschap werd een oproep gedaan om ondernemers te nomineren die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de lokale samenleving. Zo'n 270 mensen beantwoordden de oproep en nomineerden een twintigtal ondernemers. De genomineerden werden niet alleen van te voren op social media uitvoering geprezen, ook tijdens het diner op de dinsdagavond werden ze in het zonnetje gezet. Uiteindelijk stonden er drie op het podium: Martin Morssink van Lijstenmakerij Martin uit Neede, Bianca Wessels van de Stichting Tussenstaphuis en Erwin Franssen van Erfra uit Borculo. Burgemeester Joost van Oostrum mocht de oorkonde uitreiken aan Erwin Franssen van Erfra in Borculo. Hij was door Jan te Kulve genomineerd, onder meer voor zijn belangeloze inzet voor leerlingen van MaxX praktijkonderwijs in Neede.

Het werd een sfeervolle en betekenisvolle avond die ook in het teken van verbinding en ontmoeting stond. De muziek werd belangeloos verzorgd door Het Heerst.
Voor meer informatie over de genomineerden kan men terecht op de facebookpagina Berkellandse Uitdaging en op de website.


www.berkellandseuitdaging.nl


Wijk De Koppel viert feest

Woonwijk in Borculo helemaal vernieuwd

BORCULO - Op zaterdag 14 april was het groot feest voor de bewoners van de wijk De Koppel in Borculo. Na twaalf jaar van ingrijpende werkzaamheden als sloop, renovatie en nieuwbouw is de wijk officieel klaar.

Bedankje aan de bewoners
Manager Vastgoed Jan Stoel van ProWonen: "De wijk is prachtig geworden. Wij, bewoners en gemeente zijn er terecht trots op. Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om zover te komen en dat bewoners overlast hebben gehad is ons echt niet ontgaan. We hebben daarom goed nagedacht over wat we terug konden doen. We willen de bewoners op een gepaste manier bedanken met dit eindfeest. Een feest waarin alle bewoners van de wijk centraal staan. Het programma is tot stand gekomen door goed samen te werken met een groep bewoners. Zij hebben een duidelijke stempel gedrukt op het uiteindelijke programma."

Eindfeest voor iedereen
Om de huurders en eigenaars-bewoners te bedanken voor hun geduld, medewerking en begrip werd er op zaterdag 14 april in het Cycloonpark de hele dag een groot feest gehouden. Tijdens de feestdag werd er een maquette aangeboden aan de inwoners van de wijk en een herinneringsroute onthuld. Op acht plaatsen in de wijk komen routebordjes die iets vertellen over de historie. Zo komen bewoners van Borculo en toeristen meer te weten over deze vernieuwde wijk. Tijdens het eindfeest werd een film over de wijkvernieuwing vertoond en ontvingen alle bewoners een herinneringsboek van de wijk met een routekaart door de wijk.

Deze routekaart voert door een wijk waarvan in 2005 de ingrijpende plannen werden voorgelegd aan de bewoners. Vervolgens is er samen met bewoners, school en gemeente gestalte gegeven aan de plannen. In totaal werden 151 woningen gesloopt en kregen 112 woningen groot onderhoud. Er zijn 155 nieuwe woningen gebouwd en de leefbaarheid heeft een flinke impuls gehad. Zo is er een schoolmoestuin gekomen, waar ook de buurtbewoners welkom zijn, zijn er speelvoorzieningen gebouwd en is er een zelfstandige wijkraad gevormd. Gemeente Berkelland heeft alle straten en stoepen vervangen en al het groen in de wijk aangepakt. Nu wordt er nog gewerkt aan de vernieuwing van het Cycloonpark.


Kwartet Amuze op festival De Lofstem

BORCULO - Kwartet Amuze werkt mee aan het Zang/pianofestival op zondag 22 april vanaf 15.00 uur in de Joriskerk te Borculo.

Sinds enkele jaren komt het ad-hoc kwartet van Amuze samen om op aanvraag liederen te zingen, uit verschillende landen, tijdperken en in verschillende stijlen. Het kwartet bestaat uit sopraan Marianne Weenink, alt Hermien Wiselius, tenor Erik Mak en bariton Jan van Voorst. Marianne en Jan vormen al langer een zangduo en hebben, evenals Erik Mak, les van zangpedagoge Lidy Dekker. Hermien Wiselius heeft in het verleden ook bij diverse pedagogen les gehad. Zowel Jan, Erik als Hermien zingen bij het Vocaal Ensemble Lochem. Al naar gelang de mogelijkheid om samen te kunnen oefenen en uit te voeren kan Amuze van samenstelling wisselen.

Marianne heeft in 2000 de opleiding amateur koordirigente en kerkmusicus III afgerond en heeft in 2007 de algemene muziekvakken aan het conservatorium met goed gevolg afgesloten. Zij is vanaf 1999 werkzaam als koordirigente en leidt tegenwoordig het koor De Lofstem in Borculo. Zij begeleidt ook de Taize vieringen in Lochem op de piano. Tevens is ze 'Muzebrenger' bij de organisatie De Muzemantel en laat ze, op verzoek, dementerenden van muziek genieten.

Het koor De Lofstem met medewerking van pianiste Sylvia Klaverstijn organiseert dit festival, waarbij veel Borculose zangtalenten te horen zullen zijn. Het dameskoor Primavera onder leiding van Ina Sprick, met medewerking van Frank Sterenborg, het mannenoctet Octo Viri, de soliste Carlijn Middelhof en de jonge pianist Dirk Udo.

Inlichtingen bij de voorzitter Betsy Stronks, 0545 273129.