Van links naar rechts de drie neven Jan, Aart en Johan Lievestro die de familiereünie bij boerderij Lievestro.organiseren. Foto: Jan Hendriksen
Van links naar rechts de drie neven Jan, Aart en Johan Lievestro die de familiereünie bij boerderij Lievestro.organiseren. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Grote familiereünie bij 300 jaar Lievestro

RUURLO – Een ieder heeft ze wel eens meegemaakt: familiereünies. Eenmalig. Eens in de vijf jaar of soms ook wel jaarlijks. Die van de familie Lievestro uit Ruurlo vinden eens in de drie jaar plaats. In het verleden was Hotel Lievestro aan de Groenloseweg steevast de vaste uitvalsbasis voor deze familiereünie. En nadat het hotel in 2008 haar deuren sloot fungeert het onderkomen van Jan en Joke Lievestro als locatie van de samenkomst. Maar dit jaar fungeert op zaterdag 2 en zondag 3 juni boerderij Lievestro aan de Zelhemseweg in Ruurlo als verzamellocatie. En de reünie wordt ditmaal veel breder getrokken.

Door Jan Hendriksen

"Als namelijk één van de voorouders Lievestro, Livestro, Livestroo, Lievestroo of Lievenstroo heet dan is men een nazaat van Teunis Dercks Ter Vrugt en Berentje Wessels. Hun eerste dochter Anna kreeg bij haar doop in 1718 als eerste de officiële familienaam Lievestro, genoemd naar het erf met de naam Lievestro aan de Zelhemseweg waar zij woonden. De boerderij op die locatie heet nog altijd Lievestro", zo verklaren de neven Jan (70) en Johan Lievestro (57) uit Ruurlo en Aart Lievestro (62) uit Doetinchem die met nog vijf andere 'Lievestro's' het Comité Lievestro Reünie 2018 vormen. Jan, Johan en Aart organiseren samen met andere familieleden steevast eens in de drie jaar een familiereünie voor de nazaten van de Ruurlose tak van Lievestro. "Maar omdat de familienaam Lievestro dit jaar driehonderd jaar bestaat vonden we het een uitermate geschikt moment de reünie breder te trekken. Daarom hebben we iedereen waarvan de vader of opa Lievestro, Livestro, Lievestroo, Livestroo of Lievenstroo heet met partners en kinderen uitgenodigd voor de reünie die op het erf van boerderij Lievestro waar het driehonderd jaar geleden begon plaatsvindt. Daar wordt een grote feesttent neergezet", zo verklaren Jan, Johan en Aart als we op het erf van de pachtboerderij staan waar de familie Ten Arve woont. Henk, Reina en Bert ten Arve en Staatsbosbeheer verleenden direct medewerking.

Vergissingen
Aan de hand van telefoonboeken, internet, Facebook en Linkedin heeft het 'Comité Lievestro Reünie 2018' zoveel mogelijk mensen met de namen Lievestro of varianten hiervan uitgenodigd voor de reünie. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er in de negentiende eeuw toen men nog niet zo geletterd was allerlei 'vervormingen' van de naam ontstaan als er 'aangifte' werd gedaan van een geboorte. "Bedenk dat veel van onze voorouders niet konden schrijven. Dat betekende dat ze afhankelijk waren van wat de ambtenaar van de burgerlijke stand hoorde en opschreef, controleren konden ze het niet. Ook in het geval van de familie Lievestro resulteerde dat in nogal wat varianten zoals Livestro, Lievestroo, Livestroo of Lievenstroo", zo verklaren de drie neven de diverse schrijfwijzen.

Klompenmaker
Op dit moment hebben ruim honderdvijftig 'Lievestro's' positief gereageerd op de uitnodiging. Tot de aanmeldingen behoren ook een 'Amerikaanse' tak. De reünie start zaterdag 2 juni om 11.00 uur en zal 's avonds met een groot feest eindigen. Op zondag 3 juni is om 11.00 uur er een brunch. Er zullen stands zijn met informatie over de familie, de boerderij en de omgeving van onder meer de Historische Vereniging Old Reurle. Ook wordt er een stamboompresentatie verzorgd en zullen er diverse activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd. Zo zullen er onder meer klompenmakers zijn die op authentieke wijze demonstreren hoe men vroeger klompen maakte. In het verleden runde de familie Lievestro in Ruurlo namelijk de klompenfabriek Swift. Uiteraard zal er ook een grote familiefoto worden gemaakt.

Familiewapen
En als men een muziekinstrument bespeelt kan men zich aanmelden voor het familie-orkest dat 's middags een optreden zal verzorgen. Want muziek loopt ook als een rode draad door de familie Lievestro. Ooit kende de Ruurlose muziekkapel De Schaddenstekkers zijn oorsprong uit het 'Lievestro strijkje'. In het kader van het driehonderd jaar bestaan van de familienaam Lievestro is er ook een speciaal familiewapen gemaakt waarin de kenmerken stro, de Ruurlose Hazewindhond, lisdodden als verwijzing naar het nabij gelegen 'Lievestro's Ven' en de kleuren van de familie Van Heeckeren, lange tijd eigenaar van boerderij Lievestro zijn verwerkt.

Voor meer informatie en opgave: lievestroreunion@gmail.com, of bezoek de facebookpagina Lievestro, de familie.

Oorsprong en geschiedenis
Op 15 november 1716 trouwt Teunis Dercks ter Vrugt met Berentje Wessels (op 't) Lievestro. Teunis trouwde 'in' en zoals dat toen in deze streken vaak gebruikelijk was werd hij vanaf toen dus Lievestro genoemd. Op 10 maart 1718 word hun eerste kindje Anna gedoopt. Anna gaat als eerste onder de naam 'Lievestro' de boeken in en het ontstaan van de familienaam is daarmee een feit. Over het ontstaan van de naam doen meerdere theorieën de ronde. De eerste is dat de naam afstamt van het plantje 'lievevrouwebedstro'. De tweede verklaring is dat het leengoed Lyvenstroy stro leverde voor dakbedekkingen. Voor goed sterk stro had men een bepaalde grondsoort nodig en dat was ook duurder en schaarser dan ander stro. Een derde verklaring komt van Henk Lievestro, historicus in Heerlen. De Limburger deed naam onderzoek en denkt dat de naam verwijst naar 'Levenstroet', het stroot of stroet van Leve, variant van Lieve, of van Lieof (=lief) een afleiding van de naam Liafwinus. Stroet was een benaming van een veld dat 's winters onder water kwam te staan. Liafwinus of Lebuinus was een uit Engeland afkomstige monnik die rond 768 een kapel in Wilp en in 770 ééntje in Deventer stichtte. Er zijn natuurlijk ook verschillende schrijfwijzen in de loop der tijden ontstaan zoals; Lievenstroo en Livestro voor de emigranten in Amerika. Omstreeks 1925 emigreerden namelijk Jan, Hendrika en Berend naar Amerika. Er is nu daar een grote familietak waarvan er meerderen voor de reünie overkomen. Lievestro was ook één van de 47 gewaardeerde erven uit de tijd van de Marken in Ruurlo. De oudste vermelding van de boerderij is van 27 september 1428. Vermeldenswaardig is nog de dramatische schietpartij op 9 november 1949 waarbij vader Drikus en zoon Henk beiden om het leven kwamen. Vader Drikus had een jachtakte maar liep 's nachts met zijn zoon 'op de Haar', in de weide bij Dennemaat, letterlijk de jachtopzichter en een wachtmeester van de rijkspolitie tegen het lijf. Men was er nogal ontdaan over temeer omdat Drikus minstens twintig onderduikers op zijn boerderij in Varsseveld verborgen had gehouden in de oorlog. De jachtopzichter en de wachtmeester vertrokken naar elders. 'Tegendraads', een boek van Jan Braakman, vertelt over dit voorval en biedt een levendig tijdsbeeld van de sfeer in een plattelandsgebied, in de naoorlogse jaren. Muzikaal zijn veel Lievestro's ook. Het conservatorium werd zelfs bezocht en men kan ze vinden bij DE Ruurlose muziekvereniging Sophia's Lust en het Segnocollectief. Vroeger was er een salonorkest, het strijkje 'Tot Nut en genoegen', ontstaan bij Swift klompenfabriek (Lievestro). De huidige muziekkapel De Schaddenstekkers. (Bron: Historische Vereniging Old Reurle).

Lievestrowandeling
De voormalige Veenroute van Staatsbosbeheer is wegens bezuinigingsperikelen in Ruurlo opgeheven. Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo heeft enkele jaren geleden het grootste deel van deze route geadopteerd en als Lievestro-route weer in ere hersteld dat langs boerderij Lievestro is uitgezet. Het startpunt van deze 5.9 kilometer lange route is de TOP-locatie bij De Heikamp aan de Hengeloseweg.

Ondernemers
In Ruurlo vind men onder andere bakker Lievestro (gedreven door Henri Lievestro) aan het Kerkplein en aan de Dorpsstraat kapsalon Swift (van Anja Lievestro) waarvan de naam ontleend is aan de oude Klompenfabriek Swift welke in 1927 gestart werd door Johan Lievestro en die in 1965 de deuren sloot. Jan en Joke Lievestro runden vele jaren Hotel Lievestro aan de Groenloseweg dat in 2008 werd gesloten en in 2012 werd afgebroken. Johan Lievestro heeft sinds eind 1994 het bedrijf Lievestro Software.

Muziek
Diverse leden van de familie bespelen één of meerdere muziekinstrumenten. Tijdens de reünies van de Ruurlose tak is er altijd een groep van een kleine twintig neven en nichten die 's ochtends samen enkele muziekstukken instuderen en deze later op de dag ten gehore brengen aan de rest van de aanwezige familie. Landelijk bekend is Stefan Lievestro, hij is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium op contrabas. Johan Lievestro is voorzitter van de Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust Ruurlo. Kenmerkend voor het leven van Johan en zijn gezin is de passie voor muziek. Johan zelf zegt hierover: "Naast mijn vrouw en ikzelf zijn al onze kinderen lid of zijn lid geweest van de vereniging."

Boerderij Lievestro aan de Zelhemseweg in Ruurlo. Foto: PR.
Het familiewapen van de familie Lievestro. Foto: PR.
Het voormalige 'Strijkje Lievestro'. Foto: PR.