Batavierenrace komt weer door Barchem

BARCHEM – Eind april klinkt sinds de begin jaren zeventig van de vorige eeuw jaarlijks het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. De 46e editie van de Batavierenrace zal dit jaar van start gaan op middernacht 21 april. De route loopt van het Radboud Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland, de Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. Ook dit jaar fungeert Barchem weer als een van de doorkomstplaatsen van de estafetteloop. Barchem zal zaterdag 21 april tussen 10.00 en 13.00 uur dan ook weer overspoeld worden door duizenden studenten.

Door Jan Hendriksen

De totale afstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (zestien mannen- en negen vrouwenetappes). Er nemen ieder jaar ruim 8.500 studenten deel; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records. De Batavierenrace is de laatste jaren, zeker in de studentenwereld, maar ook daarbuiten, een begrip geworden. Na de finish van de Batavierenrace rond 18.00 uur volgt jaarlijks het grootste studentenfeest van de Benelux op de campus van Universiteit Twente in Enschede.

Ontstaan
In 1972 kwamen enkele Nijmeegse studenten zo enthousiast terug van een estafetteloop in Zweden, dat ze een dergelijk evenement ook in Nederland wilden organiseren. In navolging van de Batavieren, die in 50 voor Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 namen zo'n zeshonderd studenten deel aan de eerste Batavierenrace. Aan deze eerste race dankt de Batavierenrace haar naam, maar vanwege infrastructurele problemen is het traject verplaatst. Sinds 1974 lopen de atleten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele kleine wijzigingen na, is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven.


Öskan Akyol te gast bij Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – Öskan Akyol is donderdag 19 april te gast bij de Vrouwen van Nu Ruurlo. Öskan Akyol is schrijver en columnist. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, de Varagids, de Nieuwe Revu, 90 Minutes en zeven regionale dagbladen. Verder is hij ook bekend van de tv-serie 'De neven van Eus'. Er is die avond ook de mogelijkheid om de door hem geschreven boeken te kopen. Deze avond vindt in zaal De Tapperij begint om 20. 00 uur.


Uitslagen RBC

RUURLO - De derde zitting van de zesde competitie ronden van de Ruurlose Bridge Club is woensdag 11 april in zaal De Tapperij gespeeld. De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Henny en Cor Molenaar 57,00 procent; 2. Ans Duin en Jan Kuen 56,25; 3. H & M 54,58. B-lijn: 1. Wim Janssen en Dirk Lammers 60,42; 2. Ap Ruesink en Wim Eggink 60,07; 3. Tineke Vente en John Wokke 59,03. C-lijn: 1. Gerke Kersjes en Els Koch 61,98; 2. Hennie Holtslag en Gerrit Stigter 57,29; gedeeld 3. Truus en Ino Meijer, Willemien Altena en Jenny Schot 56,77.


Bijzondere viering in
Willibrorduskerk Ruurlo

RUURLO – De kerkkoren van de geloofsgemeenschappen van OLV ten Hemelopneming uit Borculo en van H. Willibrord uit Ruurlo luisteren zaterdag 21 april de Eucharistieviering in de Ruurlose Sint Willibrordus kerk met hun zang op. Emeritus pastoor Zandbelt gaat in deze viering voor. Aanvang 19.00 uur. Na een gezamenlijke viering in oktober in Borculo is het de tweede keer dat beide koren samen, nu in Ruurlo, de zang verzorgen. Onder meer zingt het gezamenlijke koor de meerstemmige Missa Tertia van Haller ten gehore brengen. Het koor staat dit keer onder leiding van Frans Oesterholt met aan het orgel Wil Kok. Iedereen wordt uitgenodigd om deze bijzondere viering bij te wonen.


Maandagbridge

RUURLO - De zitting van de Maandag Bridge op maandag 9 april werd gespeeld in De Tapperij in Ruurlo. De vijfde competitieronde, derde zitting kende de volgende uitslag.

A Lijn: 1. Janny Dekker & Ria Roumen, 69,27 %; 2. Martha van Doesburg & Trijnie Herweijer, 64,58 %; 3. Henny Mulder & Gerrit Mulder, 56,25 %.

B Lijn: 1. Gemma Rosier & Jaap Mulder, 64,09 %; 2. Gerke Kersjes & Els Koch, 63,83 %; 3. Nardi Buiting & Lien Hetzel, 57,18 %.