Amina, met hoofddoek, in het Dorpshuis in Ruurlo. Foto: PR
Amina, met hoofddoek, in het Dorpshuis in Ruurlo. Foto: PR Foto:

Amina neemt afscheid van Ruurloërs

RUURLO - Gekomen als bootvluchteling, ingeburgerd en de dorpsgenoten in haar hart gesloten. Zo kun je Amina wel kort omschrijven. Na onder andere Ter Apel, Leeuwarden, Rotterdam en Den Haag is Amina in Ruurlo komen wonen, nu zes jaar geleden.

Sinds de opening van 't Dorpshuis Ruurlo in september 2016 is Amina uit Somalië een trouwe bezoekster. Ze heeft hier leren rummikuppen en veel kennissen en vriendinnen gemaakt. Gevraagd hoe zij de Ruurloërs heeft leren kennen, antwoordt Amina: "Als een familie, met het hart op de goede plek, lief en gezellig."

Maar zo hebben de regelmatige bezoekers van de inloopochtenden Amina ook ervaren. Altijd goed gehumeurd, vrolijk, in voor een praatje, kleurige kleding en bijna 'verslaafd' aan rummikub. "Dat heb ik hier geleerd", geeft Amina aan. Amina gaat haar familie en kinderen achterna en verhuist – toch met pijn in het hart - binnenkort naar Den Haag. Het afscheid van de mede-bezoekers van 't Dorpshuis Ruurlo wil Amina niet zo maar voorbij laten gaan. Voor iedereen is het een hele verrassing te zien wat Amina allemaal heeft gemaakt: een grote schaal met 'beriyani': rijst, sla, komkommer, tomaten, kip, cake, chocola en allerlei soorten (alcoholvrije) dranken. Onder het genot van deze heerlijke gerechten wordt zij geïnterviewd. Ze is opgewekt, maar er vloeit ook een traantje. Een traantje omdat ze afscheid neemt van warme mensen die haar veel vriendschap hebben gebracht. Amina heeft een troostend woord voor de aanwezige bezoekers: "Als ik weer in de buurt kom om mensen hier op te bezoeken, kom ik ook naar de inloopochtend."


Workshop Zingen in 't Dorpshuis

RUURLO - Zingen is belangrijk. Of je nu vindt dat je kunt zingen of juist niet is van minder belang. Iedereen is altijd welkom bij de workshop 'Zingen doe je zo!' Wie van zingen houdt, wie wil lèren zingen en wie van gezelligheid houdt kan op donderdag 12 april van 19.30 tot 21.30 uur terecht in 't Dorpshuis Ruurlo (in de bibliotheek, Dorpsstraat 74).

Gerrie van der Horst begeleidt de deelnemers deze avond bij een aantal belangrijke aspecten van het (leren) zingen, want zingen is meer dan alleen de stembanden gebruiken. Zingen is ook ademen, de stem laten horen, bewegen en het lijf aan het werk zetten om de klank naar buiten te laten komen. Maar zingen is ook nog samen plezier maken en beleven. Door zingen kunnen mensen geraakt worden, zowel door de tekst als door de melodie of de muziek. Zo kkan iemand al geraakt worden door een klein liedje regelmatig te herhalen. Misschien heeft men er nog nooit zo over nagedacht, maar de combinatie van zingen, bewegen en het eigen lijf ervaren geeft alertheid, concentratie, ontspanning en plezier. Ook als men zelf denkt niet te kunnen zingen. Dat geldt ook voor het luisteren naar zingen, dat ervaren mensen bijna dagelijks. Door te ervaren wat je zingt en hoe je dit beleeft zal de ervaring – als deze positief is – onthouden worden en steeds opnieuw gezocht worden. Vanuit de motivatie graag te willen (leren) zingen is een juist gebruik van de adem, een goede ademhaling en houding belangrijk. Daardoor kan men zelfs leren beter te luisteren naar muziek of zang. Ook op muziek bewegen, trommelen en vooral blij zijn bij dit alles kan je helpen veel plezier te beleven aan muziek of zang.
De kosten voor deelname aan deze workshop bedragen 3 euro. Dit is inclusief een consumptie. Graag van tevoren aanmelden op dinsdag-of vrijdagochtend bij de gastvrouwen, via dorpshuisruurlo@gmail.com of via tel. 06-13917062. Voor overige activiteiten kan men kijken op de website.


www.dorpshuisruurlo.nl