Na een uitvoerige instructie over het uit- en aantrekken van hun schoenen mochten de kinderen  de gebedsruimte met 'schone' vloerbedekking betreden. Foto: PR
Na een uitvoerige instructie over het uit- en aantrekken van hun schoenen mochten de kinderen de gebedsruimte met 'schone' vloerbedekking betreden. Foto: PR Foto:

Ruurlose basisscholen
bezoeken synagoge en moskee

RUURLO – De hoogste groepen van de openbare basisscholen Kerst Zwartschool en De Driesprong en de Dalton i.o. Willibrordusschool hebben maandag 26 en dinsdag 27 maart een bezoek gebracht aan de synagoge en de moskee in Lochem. Daarmee is ook dit jaar het Westerbork Scholenproject Ruurlo weer van start gegaan.

In de (voormalige) synagoge vertelde een vrijwilliger over het ontstaan en de geschiedenis van de joodse geloofsgemeenschap en de synagoge. Een speciale tentoonstelling gericht op de leerlingen van groep (7/) 8 van de basisscholen in Lochem, Borculo en Ruurlo toonde de macabere geschiedenis van voormalig Kamp Westerbork. Aan de hand van een kijkwijzer bij de tentoonstelling probeerden de leerlingen antwoorden te vinden op vragen als: 'Waarom vluchtten veel joden in de jaren dertig uit Duitsland? Waarom moesten zij een ster dragen? Waarom heeft deze overall, die werd gedragen in het Kamp, een nummer en rode schouderstukken?'
Hun ingevulde kijkwijzer wordt in de les op school verder besproken. Ook in de moskee werden de leerlingen hartelijk ontvangen. In de ontmoetingsruimte van de (Turkse) Selimiye Moskee in Lochem gaf een moslima eerst uitleg over het islamitische geloof waaronder de gebedsregel van vijf keer per dag bidden. Daarna mochten de leerlingen - na een uitvoerige instructie over het uit- en aantrekken van hun schoenen - de gebedsruimte met 'schone' vloerbedekking betreden, en onder andere de interne minaret beklimmen. De bezoeken aan de synagoge en aan de moskee nodigden de leerlingen uit tot veel nieuwsgierige vragen. Het volgende projectonderdeel is op 12 april. Dan komt een gastspreker op de genoemde basisscholen vertellen over de eigen oorlogservaringen.


Collecte Hartstichting

RUURLO - Van 8 tot en met 14 april vindt de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting plaats. Ruim 60 collectanten zetten zich deze week in, om in Ruurlo geld in te zamelen.

De Hartstichting wil graag een landelijk dekkend netwerk van AED's (automatisch externe defibrillator)opzetten op openbare plaatsen in Nederland. Ook voor de inwoners van Ruurlo kan dit van levensbelang zijn. De Hartstichting streeft ernaar jaarlijks 2500 levens te redden, en daarvoor is ieders steun met een bijdrage van van groot belang. Men kan de Hartstichting op drie manieren steunen: door geld in de collectebus te doen; door de QR-code te scannen met de mobiele telefoon of door online te doneren via hartstichting.nl.


Sam's Kledingactie

RUURLO - De inzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood in Ruurlo vindt dit jaar plaats op 6 en 7 april bij Gemeentecentrum De Sprankel. Daar kan gebruikte en nog bruikbare kleding en schoenen ingeleverd worden. De Sprankel is te vinden aan de Domineesteeg 12 en men kan er terecht op 6 april van 19.00 tot 20.00 uur en op 7 april van 10.00 tot 11.00 uur. De netto-opbrengst van de ingeleverde kleding komt ten goede aan het onderwijs in de crisisgebieden in de Centraal Afrikaanse Republiek.


Bevrijdingsconcert 4-5 mei-commissie

RUURLO - De 31ste editie van het Bevrijdingsconcert van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo vindt op zaterdag 7 april plaats in het Kulturhus. Dat is een week na de datum waarop Ruurlo in 1945 bevrijd werd.

Ook dit jaar zijn er weer diverse koren en muziekvereniging Sophia's Lust die belangeloos medewerking verlenen aan het concert. Naast de Koninklijke muziekvereniging Sophia's Lust onder leiding van dirigent Mark ten Breul verlenen dit jaar de koren @Seven en Sing a Song onder leiding van Karin Hukker hun medewerking. Als vierde deelnemer is Markant onder leiding van Yvon Taken aan de line-up toegevoegd. Het concert begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk, ter bestrijding van de onkosten wordt er bij de uitgang gecollecteerd. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Bronckhorst High Tech, Achterhoek Nieuws, Rabobank Graafschap Noord en Oost, Oranjevereniging Ruurlo en Stichting Kermis Ruurlo.