Onder toeziend oog van 'kaartmeester' Jan Alfing leggen Willy en Marijke Eggert een kaartje. Foto: Jan Hendriksen,
Onder toeziend oog van 'kaartmeester' Jan Alfing leggen Willy en Marijke Eggert een kaartje. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Jan Alfing veertig jaar 'kaartmeester' VOO Ruurlo

RUURLO – Langzaam druppelden de 28 deelnemers aan de tweewekelijkse kaartavond van Vereniging Openbaar Onderwijs Ruurlo café-restaurant De Tapperij binnen. Er wordt deze avond niet in de grote zaal maar in het restaurantgedeelte van De Tapperij gespeeld. 'Kaartmeester' Jan Alfing (65) verwelkomt alle deelnemers. "De jaarvergadering van RGV vindt in de grote zaal plaats. Daarom zitten we nu in het restaurantgedeelte", zo verklaart Alfing die dit jaar voor het veertigste achtereenvolgende seizoen als 'kaartmeester' voor VOO Ruurlo optreedt.

Door Jan Hendriksen

De Ruurloër wordt door Marijke Eggert in de bloemetjes gezet voor zijn jarenlange inzet. Omgekeerd zet Jan Alfing Marijke (73) en haar man Willy (72) Eggert in de bloemen. Het echtpaar behoort al veertig jaar tot de actieve kaartgroep. Marijke fungeert voor de competitie zelfs als 'rechterhand' van Alfing. Vereniging Openbaar Onderwijs Ruurlo organiseert vanaf 1969 tweewekelijks van half september tot en met eind april een kaartavond. De kaartavonden zijn nog de enige activiteit van VOO Ruurlo. De vereniging heeft sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een 'slapend' bestaan. Jan Alfing nam in 1978 de plaats in van Ger Haumersen die in 1969 voor leden van VOO Ruurlo in samenwerking met Willem Mekking een kaartcompetitie opstartte. Jan Alfing: "We kennen niet zoals bij voetbalvereniging Ruurlo een wachtlijst en een ere- en eerste divisie van kaarters. De deelnemers zijn geen lid van de vereniging. Dat is ook niet noodzakelijk. Iedereen kan vrij meedoen aan de competitie. Iedereen is welkom. We kunnen wel een verjongingskuur gebruiken." Jan Alfing legt zelf als 'kaartmeester' ook een kaartje tijdens de competitieavonden. "Dat was in de beginjaren niet zo. Toen verzorgde ik alleen de organisatie", zo verklaart Jan die vele jaren in Ruurlo werkzaam was in het openbaar onderwijs. Alfing was onder meer directeur van basisschool De Driesprong. Naast de elf competitieavonden organiseerde VOO in het verleden ook jaarlijks een Kerst- en Paaskaartavond. "Maar die behoren jammer genoeg niet meer tot de activiteiten. Voor deze wedstrijden werden altijd speciale prijzen beschikbaar gesteld. Maar de belangstelling liep terug." Jan Alfing beleeft nog steeds veel plezier aan de organisatie van de kaartcompetitie." En zolang ik nog in de gelegenheid ben zal ik de organisatie op me blijven nemen."