Gemeente Berkelland ondersteunt evenementenorganisaties bij campagne 'Nix 18' Foto: Gemeente Berkelland
Gemeente Berkelland ondersteunt evenementenorganisaties bij campagne 'Nix 18' Foto: Gemeente Berkelland Foto:

Berkelland ondersteunt bij campagne 'Nix 18'

BERKELLAND - De gemeente Berkelland wil organisatoren van evenementen ondersteunen in de opgave om jongeren onder de 18 niet te laten drinken. Daarom kunnen evenementenorganisatoren tijdens een pilot van de gemeente polsbandjes krijgen om de jongeren onder de 18 te voorzien van een polsbandje tijdens het evenement. Hierdoor is voor het barpersoneel duidelijker wie welke leeftijd heeft.

ID-scanner
Naast de polsbandjes kunnen organisatoren van een evenement een ID-scanner lenen van de gemeente. Deze ID-scanner kan zien of het document echt is en geeft ook aan of de leeftijd van 18 jaar al is bereikt. Nagemaakte ID-kaarten worden er tussen uit gehaald. Belangstellende organisaties kunnen contact opnemen met de Bijzondere Opsporings Ambtenaren BOA's als zij interesse hebben

Blaasapparaat
Organisatoren kunnen ook een blaasapparaat lenen van de gemeente, waarmee geconstateerd kan worden of er alcohol gedronken is en hoeveel. Vaak geven organisatoren aan dat jongeren gaan indrinken en op het feest de laatste glaasjes alcohol nuttigen. Met het blaasapparaat kan er gekeken worden wat er gedronken is voordat de jongeren het terrein betreden.

NIX 18
Want: "Nix 18 niet voor Nix", aldus burgemeester Joost van Oostrum, die handhaving drank en horeca in zijn portefeuille heeft.


Succesvolle pilot Beschut
Werken krijgt vervolg

BERKELLAND - Beschut Werk dichtbij de woon- en zorgomgeving is heel goed mogelijk. Dat blijkt uit de evaluatie van de pilot bij Zozijn en Lijstenmakerij Martin met medewerkers van Hameland die aangewezen zijn op beschutte werkplekken. Dit zijn werkplekken waar veel begeleiding aanwezig is en waar het werk extra goed is afgestemd op de medewerkers. De ervaringen en cijfers laten tot nu toe zien dat het realiseren van lokale werkplekken de werknemerstevredenheid verhoogt. Een succes dat ook in andere kernen om een vervolg vraagt.

Kortere reistijd
Uit de evaluatie komt naar voren dat vooral de kortere reistijd voor veel medewerkers een grote vooruitgang is. Voorheen moesten de medewerkers soms al om half zes op en waren om half zeven pas thuis. Dat kost veel energie. Dat is nu heel anders en dat bevalt goed. De overgang was soms even spannend, maar er is veel aandacht besteed aan dit proces. Sommige medewerkers missen wel een beetje de vertrouwde werkomgeving en hun oude collega's. Ook hier is voldoende aandacht voor. De verandering levert voor de gemeente ook lichte financiƫle voordelen op, die vooral door de verminderde reiskosten ontstaan.
"Door de positieve tussentijdse evaluatie zijn we ook in de andere kernen actief op zoek gegaan naar lokale werkplekken. In Eibergen hebben we een mooie samenwerking met Werkbedrijf Parlijn. Daarnaast zijn we in Borculo en Ruurlo ook op zoek naar creatieve samenwerking met zorgaanbieders en sociaal ondernemers. We hebben een aantal gesprekken lopen die mogelijkheden bieden. Nu de eindevaluatie ook positief blijkt, zou het mooi zijn als ook in deze kernen mensen in de buurt van hun woonomgeving aan de slag kunnen", aldus Han Boer, wethouder voor de Participatiewet.
De samenwerking zoals die is gestart tussen de gemeente, Lijstenmakerij Martin en Zozijn (zorgaanbieder) in Neede verloopt tot ieders tevredenheid. Het traject wordt nog twee jaar nauwlettend gevolgd en jaarlijks geƫvalueerd met alle betrokken partijen. Er is een goede samenwerking en nauw contact. "Dit willen we ook voor de andere kernen zo opbouwen," vertelt Han Boer. "Het is van belang dat we de doelgroep op een goede manier begeleiden en zorgvuldig te werk gaan."

Transitie Hameland
Vanaf het moment dat de opheffing van Hameland bekend werd, is gemeente Berkelland op zoek gegaan naar mogelijkheden voor de medewerkers van Hameland. De medewerkers die gedetacheerd kunnen worden, krijgen begeleiding van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Voor medewerkers die aangewezen zijn op een beschutte werkplek, zoekt de gemeente zo lokaal mogelijk een passende werkplek. Zo dicht mogelijk bij de directe woon- en zorgomgeving.