25 jaar geleden werd door Contact Barchem de Barchemse Beesten aan de Barchemse gemeenschap geschonken. Foto: Jan Hendriksen
25 jaar geleden werd door Contact Barchem de Barchemse Beesten aan de Barchemse gemeenschap geschonken. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Vijftig jaar Vereniging Contact Barchem

BARCHEM – Al vijftig jaar lang zetten mensen uit Barchem zich via Vereniging Contact in om van Barchem een leefbaar en vitaal dorp te maken. Bij verschillende activiteiten wordt dit jaar aandacht besteed aan dit jubileum en met het Barchems Feest wordt een blijvende herinnering aan dit jubileum onthuld.

Door Jan Hendriksen

"In 1993 bij het 25-jarig bestaan heeft Contact het kunstwerk 'Barchemse Beesten' aan de Lochemseweg laten maken. Wat we dit jaar de bevolking schenken blijft tot eind augustus een groot geheim", zo laat secretaresse Gerry te Walvaart van Contact Barchem in aanloop naar de vijftigste ledenvergadering die dinsdag 6 maart in dorpshuis 't Onderschoer plaatsvindt weten. Een forumavond op 30 oktober 1967 was de aanleiding voor de oprichting van Contact Barchem. Een van de punten tijdens de forumavond was namelijk: zijn er niet teveel commissies en bestaat er niet de mogelijkheid tot samenvoeging? De mensen van de commissie 'Streekverbetering' hadden dit aangekaart bij de verschillende Barchemse verenigingen. Hieruit vloeide voort dat er op 19 februari 1968 een vergadering was waar de leden van Volksfeestvereniging Vrij Nederland en Oranje bij aanwezig waren. Gerry te Walvaart: "De vereniging ging verder met het organiseren van activiteiten. Door Contact werd ook het Centraal Bestuur opgericht. Vereniging Contact nam de leiding om dit voor elkaar te krijgen. Van alle aangesloten verenigingen (98%) wordt verwacht dat zij bij toerbeurt iemand aanstellen als bestuurslid van Centraal Bestuur. Centraal Bestuur zorgt er ook voor dat al vijftig jaar De BarchBerichten wordt uitgegeven. Het verenigingsblad dat vier keer per jaar huis-aan-huis verschijnt.

Dorpsplan
Vereniging Contact Barchem is anno 2018 uitgegroeid tot een vereniging waarvan 95 procent van de ruim 1700 inwoners van Barchem, Zwiep en Nettelhorst lid zijn. Het oprichten van dorpshuis 't Onderschoer was één van de eerste doelstellingen waarvoor Contact zich sterk heeft gemaakt. Contact Barchem werd naast een activiteitenvereniging ook steeds meer een belangenvereniging. De vereniging is aangesloten bij Vereniging Kleine Kernen en met behulp van die organisatie werden stappen ondernomen voor een het eerste dorpsplan dat in 2006 werd gepresenteerd. Uitwerkgroepen werden gevormd en men ging voortvarend aan het slag. Veel plannen werden gerealiseerd onder ander het Coole klim- en klauterbos, de groep die de kerktuin en de tuin in het centrum onderhoud, de jeu de boules baan, de wekelijkse prikpost in de chicanes in Lochemse- en Ruurloseweg en het Dorpsplein. Mede door Contact kwam Barchem in 2013 nationaal in de publiciteit door een ludieke actie met de naam 'Barchem te Koop' om de krimp ontwikkelingen tegen te gaan. Barchem bracht een glossy uit, opende een website en hield een open huis-weekend.

Plan Zuydzicht
Tijdens de ledenvergadering worden de vorderingen van de uitwerkgroepen van Dorpsplan 2 vermeld, waaronder de presentatie van de gewijzigde plannen voor de voltooiing van het plan Zuydzicht aan de Barchvenne.


Vannstein covert Rammstein op Reurpop-vrijdag

RUURLO - Rammstein-tributeband 'Vannstein' komt naar Reurpop. Ze gaan afsluiten in de Zandkoele op vrijdagavond 8 juni. Qua klank komt Vannstein akelig dicht in de buurt van de band die ze aanbidden, nog opvallender is dat de bandleden ook bijzonder veel op de originele leden van Rammstein lijken. De muziek van Vannstein is, net als bij Rammstein, te omschrijven als een combinatie van progressieve metal, industrial en techno.