Snellere jeugdhulp en minder medisch

BERKELLAND - Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp, daar waar kinderen of jongeren speciale zorg of extra hulp nodig hebben. De adressen waar ouders van kinderen met problemen zich het meest veelvuldig melden zijn de school en de huisarts. De huisarts is in het geval van somatische en psychische klachten meestal het eerste aanspreekpunt voor kinderen en ouders.

Door Rob Stevens

Uit onderzoek in vier Achterhoekse gemeenten blijkt dat de inzet van praktijkondersteuners in huisartsenpraktijken (POH-jeugd) leidt tot een betere aandacht en ondersteuning van kinderen en hun ouders. De praktijkondersteuner kan zelf kortdurende begeleiding bieden of doorverwijzen naar specialistische hulp. Kinderen en hun ouders krijgen bij de POH-jeugd aangrijpingspunten om in het dagelijks leven weer verder te kunnen. Deze snellere hulp maakt bovendien dat minder intensieve specialistische en veelal meer medisch gerichte behandeling noodzakelijk is. Jongeren en ouders zijn tevreden over de geboden hulp. Zij geven aan door de praktijkondersteuner goed op weg te zijn geholpen zodat ze weer zelf verder te kunnen.
De POH-jeugd is werkzaam bij een huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner gaat er met kinderen en ouders in gesprek en geeft informatie en advies. Momenteel is er bij de gemeenten Berkelland, Aalten, Winterswijk en Oost-Gelre elk één praktijkondersteuner werkzaam. Het gemeentelijk beleid is er op gericht, gezien de positieve ervaringen, hierop te investeren en het aantal POH-jeugd uit te breiden met twee praktijken. Het uiteindelijk doel is dat alle huisartsenpraktijken een verbinding krijgen met een praktijkondersteuner.
Op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten wordt in dit verband gemeld dat 'in de Jeugdwet is vastgelegd dat gemeenten en huisartsen gezamenlijk overleg hebben over de werkwijze met betrekking tot de doorverwijzing naar jeugdhulp en dat ze hier samen afspraken over maken. De vraag is hoe men tot een beter verwijsproces komt waar alle partijen vertrouwen in hebben. In de Evaluatie Jeugdwet komt de waardering voor de Praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts op meerdere plekken terug. In bepaalde regio's is al gebleken dat de inzet van een Praktijkondersteuner Jeugd leidt tot een vermindering in doorverwijzingen naar specialistische jeugdhulp en besparingen op het budget voor jeugdhulp'.


'Er begint iets te ontstaan'

BERKELLAND - De jeugd krijgt extra aandacht in Berkelland. Allerlei instanties, waaronder de gemeente, politie, samenwerkingsverband Slinge Berkel, Iriszorg en enkele scholen tekenen een convenant waarin ze samenwerking overeenkomen om jongerenoverlast tegen te gaan. In het convenant zijn hierover afspraken vastgelegd. Zo zal informatie meer gedeeld worden, worden acties gezamenlijk ingezet en de resultaten hiervan gezamenlijk geëvalueerd en bijgesteld. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat activiteiten in dat verband in samenspraak met jongeren worden op gezet.

Door Rob Stevens

Vorig jaar kwam met name Neede veelvuldig in de publiciteit als het ging om overlast van jongeren. Wethouder Marijke van Haaren constateert nu, een aantal maanden later, verheugd dat er nu al resultaten zijn geboekt. Een belangrijke stap is gezet met de inzet van de jongerenwerker Nicole van Vonno. Haar aanpak kenmerkt zich door een positieve insteek. Nicole bouwt een netwerk op onder jongeren en onderhoudt regelmatig contact met hen om te horen hoe het gaat. Ze legt verbindingen tussen partijen. En ze heeft een luisterend oor voor jongeren in Berkelland om te horen waar deze behoefte aan hebben. Waar mogelijk probeert zij concrete activiteiten te koppelen aan de ontwikkeling van talenten van jongeren, aan het creëren van nieuwe perspectieven. De verantwoordelijkheid om activiteiten en projecten op de rails te zetten wordt bij jongeren zelf gelegd. Dat sluit aan bij de methode 'Jimmy' die elders in het land goed werkt. 'Jimmy' is een plek, voor en door jongeren, waar jongeren fysiek en online terecht kunnen met al hun vragen en ideeën. Of er nou een party of game-event wordt georganiseerd, hulp wordt gezocht voor een depressieve vriendin of voor verslavingsproblemen, via 'Jimmy' kunnen er zinvolle contacten worden gelegd.

Nicole heeft bij deze werkzaamheden de hulp van Colinda Achterberg. Zij onderzocht vorig jaar voor het Graafschap College, in opdracht van de gemeente, wat er in jongeren in Berkelland leeft, wat zij graag zien veranderen. Colinda was één van de onderzoeksters die daarvoor met jongeren in Berkelland in gesprek ging. Één van de aanbevelingen van het onderzoek was de aanstelling van een jongerenwerker. Colinda zat zelf in de sollicitatiecommissie die Nicole van Vonno aanstelde.

In een uitvoerige brief wordt de raad van de laatste ontwikkelingen op de hoogte gebracht. Marijke van Haaren heeft het idee ´dat er iets begint te ontstaan´. Binnen het team handhaving volgen momenteel twee BOA´s de opleiding tot jeugd BOA. Contacten leggen en onderhouden is een belangrijk vertrekpunt. De wethouder heeft vertrouwen in de rode draad van de nieuwe aanpak om samen met jongeren activiteiten ontwikkelen, daarbij aansluitend bij talenten van jongeren om hen zo ook de mogelijkheid te bieden deze verder te ontwikkelen. Dat biedt jongeren ook een perspectief. De ervaringen in Neede en Eibergen kunnen straks ook in Borculo en Ruurlo goed worden gebruikt. Maar het blijft soms vallen en opstaan. Vorig weekend vond iemand het leuk een afvalcontainer om te gooien bij het ter Weemepark. Marijke van Haaren: "Dat is natuurlijk jammer. Maar we moeten ons niet uit het veld laten staan en vertrouwen houden in deze aanpak. Ik heb vertrouwen in het resultaat."