De Ruurloërs Gerard Mulderije (l) en Patrick Assink bij de stand met trofeeën van de WBE Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen
De Ruurloërs Gerard Mulderije (l) en Patrick Assink bij de stand met trofeeën van de WBE Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Wildbeheereenheden werpen zich op voor evenwichtig beheer reeën stand

RUURLO - "Reewildbeheer vraagt in ons dichtbevolkt Nederland veel maatwerk en dient de belangen van het dier en de mens zoveel mogelijk met elkaar in balans te brengen. Goed beheer van reewild is benutting hiervan en in principe verbeter je hiermee de overleving hiervan."

Door Jan Hendriksen

Aan het woord is Patrick Assink (45). De Ruurloër stond zondag samen met zijn plaatsgenoot Gerard Mulderije bij de stand die Wild Beheer Eenheid (WBE) Ruurlo had ingericht tijdens de Reewildshow van de Vereniging Het Reewild bij café-restaurant De Duif in Ruurlo. "Met een kleine honderd 'jachthouders' en het beheer van 5900 hectare jachtterrein behoort WBE Ruurlo tot een van de negentien WBE's in de Achterhoek", zo verklaart de nieuw beoogde voorzitter van de Reewildcommissie binnen de WBE Ruurlo. Hij volgt binnenkort Jop Bakker (76) uit Gaanderen op die jarenlang voorzitter was van de Reewildcommissie. Joost Gransberg is voorzitter van de WBE Ruurlo. Vereniging Het Reewild heeft in de loop der jaren zich sterk gemaakt voor een evenwichtig beheer van de reeën stand. "In het verleden was daar geen zicht op. Nu is er een gericht beheer en krijgt iedere WBE een aantal af te schieten reeën toebedeeld", zo laat Assink weten. Nadat de show vijftig jaar achtereen bij de Exelse Molen in Lochem plaatsvond werd besloten de show dit jaar op een nieuwe centrale locatie in de Achterhoek te houden. Deze eendaagse manifestatie was niet alleen interessant voor de reewild beheerder uit de Achterhoek maar is een bron van kennis voor iedereen die affiniteit heeft met de natuur en natuurbeheer. Zo werden de trofeeën (geweien) van een deel van de afgeschoten reeën van afgelopen jaar tentoongesteld. Daarnaast was er een programma met een aantal clinics voor de reewild beheerder. De negentien Achterhoekse wildbeheereenheden lieten op de tentoonstelling zien hoe ze zich het afgelopen jaar van hun reewild beheertaak hebben gekweten. Elke WBE had daarvoor een stand met een eigen presentatie ingericht. In die stand trof men onder andere formulieren aan waarop men kon zien hoeveel bokken en geiten in een bepaald WBE-gebied van Faunabeheer Oost-Gelderland (de vergunningverlener) in het kader van beheer geschoten mochten (moeten)worden en of dat ook gerealiseerd was. "Het is een doelmatig beheer dat een verplichting is vanuit de overheid", zo verklaarde Patrick Assink.

Tellingen

Naar schatting leven in de Achterhoek zesduizend reeën. De hoogte van het jaarlijkse 'afschot' van het aantal reeën uit een populatie in een bepaald WBE gebied wordt bepaald door de voorjaarstellingen en de berekende draagkracht. Hoeveel reeën er zijn is niet exact aan te geven. Patrick Assink: "Maar de tellingen en de verwachte reproductie geven wel houvast om dat aantal bij benadering te bepalen. Uit de jaarlijkse tellingen in het WBE gebied van Ruurlo blijkt dat de populatie de laatste jaren is toegenomen. Uit de laatste tellingen blijkt dat er 280 reeën 'wonen' in het gebied Ruurlo."

Trofeeën

Voor de 51ste Reewildshow had WBE Ruurlo 34 trofeeën ingezonden. De schedels met de geweien waren van verschillende groottes. Ze waren schoongemaakt en behandeld met waterstofperoxide. Naast verschillende belangenorganisaties was er op de show een gevarieerd aanbod van onder andere natuurschilders, natuurfotografie, jachtbenodigdheden, jachtkleding, wijn en andere streekproducten.