Psalm Pasen. Foto: W.J. van de Water
Psalm Pasen. Foto: W.J. van de Water Foto:

Psalm Pasen met The Psalm Project in Geesteren

GEESTEREN - The Psalm Project is een concert op zondagavond 4 maart in de Gereformeerde Kerk in Geesteren. Het concert begint om 19.30 uur. Toegang is gratis. The Psalm Project werkt regelmatig mee met Nederland Zingt en hun composities worden ondertussen reeds over de landsgrenzen gezongen.

Als opmaat naar Pasen wilden ze heel graag tijdens hun concerttour naar Geesteren komen met 'Psalm Pasen'.
De psalmen nemen de luisteraars mee door de diepe dalen van het leven, maar kunnen aanwezigen het ook laten uitzingen van vreugde.
The Psalm Project bewerkt de bij velen bekende melodieën van het Geneefse Psalter tot hedendaagse composities. Daardoor wil The Psalm Project de psalmen ook voor de toekomstige generaties levend houden en recht doen aan de vaak prachtige melodieën en bekende melodieën van het Geneefs Psalter.
Dit concert wordt georganiseerd door PG de Wijngaard en de Zangdagavondcommissie in samenwerking met Zingen in de Kerk (een initiatief van de Protestantse Kerk) en Kerk in Actie.
Wie verzekerd wil zijn van een plek: gratis tickets zijn te reserveren via www.zingenindekerk.nl. Ook zijn gratis tickets verkrijgbaar bij de kerk op de avond zelf.


Jubilarissen kiezen muziek voor
jubileumconcert Amicitia

Vervolg voorpagina

GEESTEREN - Het jubilarissenconcert dat muziekvereniging Amicitia op vrijdag 2 maart geeft, is onderdeel van het 125-jarig bestaan van de vereniging. Tijdens dit concert worden vier jubilarissen in het zonnetje gezet. zij kiezen de muziek.

Reinier Timmerije (1948) is als muzikant al 60 jaar lid van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen, een belangenorganisatie voor o.a. blaasmuziek en 48 jaar lid van Amicitia. Hij begon in zijn geboorteplaats Lochem bij muziekvereniging Advendo, een vereniging die toen in de hoogste klasse uitkwam, de 'Vaandelafdeling'. Na zijn diensttijd verhuisde hij in 1970 naar Geesteren en werd gevraagd lid te worden van Amicitia. Zijn instrument is de klarinet, aanvankelijk de Es, maar later de Bes variant. Hij heeft nog bij de Möllnbloazers gespeeld. De gelegenheidsband werd in 1982 opgericht en bestond uit enkele Amicitia bloazers en enkele leden van het dansorkest de Troubadours. Ze traden regelmatig op in het openbaar in Geesteren, zoals tijdens de Oranjefeesten. Veel van het repertoire was zogenaamde Egerländer muziek, een genre dat bij de huidige generatie musici minder aansluit volgens Reinier. Net zoals Gerrit, bewaart ook Reinier goede herinneringen aan de viering van het 100-jarig bestaan onder de titel 'Geestern blös van zich af' en de viering van het 120-jarig bestaan in 2013. Als muziekstuk voor het komende jubilarisconcert heeft hij Jesus Christ Superstar uitgezocht.

Trompettist Jeroen Rensink (1978) is 25 jaar lid van de vereniging. Zijn oom speelde destijds trompet in de kerk en dat maakte indruk op de jonge Jeroen. Hij leerde noten lezen en trompet spelen van zijn buurman en was de enige die bij zijn aantreden bij Amicitia geen A-diploma had. Later behaalde hij dit wel, want het was een voorwaarde om te mogen spelen bij de harmonie. Hij kijkt met veel voldoening terug naar de beide eerste plaatsen die het orkest behaalde tijdens concoursen in Eibergen. Naast zijn lidmaatschap is hij zes jaar lid van het bestuur geweest. Zijn keuze voor het jubilarisconcert is het stuk Purple Rain van Prince.

Slagwerker Jesper Hiddink (1983) tenslotte is eveneens 25 jaar lid van Amicitia. Hij komt uit een echte muzikale familie. Zijn opa speelde klarinet, zijn vader slagwerk op de overslagtrom, zijn schoonmoeder trombone, zijn vrouw altsaxofoon en zijn schoonzus trompet. Ook zijn eigen twee kinderen drummen al. Hij leerde bij Amicitia zijn vrouw kennen. Voordat hij tot het harmonieorkest toetrad, speelde hij 12,5 jaar bij de drumband die in 1970 werd opgericht, maar inmiddels al lang niet meer bestaat. Jesper ziet uit naar het jubilarisconcert, waarvoor hij het stuk Narcotic heeft uitgekozen. Helaas gaat hij de vereniging verlaten. Zijn drukke privéleven staat verder muziek maken bij Amicitia in de weg. Voor hem waren de hoogtepunten vooral het jaarlijkse donateursconcert dat het orkest gaf en de beide eerste plaatsen die hij behaalde met zowel de drumband als de harmonie.
De vraag is natuurlijk hoe de harmonie het klaar speelt om de respectabele leeftijd van 125 jaar te bereiken. Volgens Gerrit Klein Kranenbarg zit het in de naam. Amicitia betekent letterlijk vriendschap en dat dat is wat de vereniging hoog in het (harmonie)vaandel heeft staan.
Het concert vindt plaats op vrijdagavond 2 maart in Café Restaurant Zalencentrum Baan aan de Dorpsstraat in Geesteren. Aanvang 20.00 uur. De entree is gratis.