De Berkellandse predikanten Jan Struijk (l) en Co Janssen. Foto: Rob Weeber
De Berkellandse predikanten Jan Struijk (l) en Co Janssen. Foto: Rob Weeber Foto:

Lijsttrekkersdebat: Geloof in de politiek?

BERKELLAND - Geloof in de politiek? Met dit thema nodigen de kerken in Berkelland iedereen uit om op maandag 19 februari het door hen georganiseerde lijsttrekkersdebat mee te maken. Alle lijsttrekkers voor Berkelland zullen die avond aanwezig zijn en een aantal thema's voorgelegd krijgen die het pastorale en diaconale werk van de kerk weerspiegelen. Het betreft de thema's Zorg, Armoede, Gastvrijheid, Samenhang, Jongeren en Onze Boeren.

Door Rob Weeber

Onder leiding van avondvoorzitter Adriaan van Oosten, ex-wethouder van Zutphen, wordt gezocht naar wat de politieke partijen over genoemde thema's te melden hebben. Per stelling zullen twee a drie lijsttrekkers de gelegenheid krijgen om te reageren.
De kerken van Berkelland worden vertegenwoordigd door de predikanten ds. Jan Struijk en ds. Co Janssen. Jan Struijk is predikant in Eibergen en Rekken. Co Janssen gaat voor in Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar, in totaal vijf kerkgebouwen. Het idee voor een dergelijk debat is volgens Jan Struijk ooit ontstaan in België op initiatief van de Katholieke Kerk. Wat echter voor daar geldt, is ook hier van toepassing. De zorg voor elkaar en voor de sociale samenhang in de samenleving behoorden traditioneel tot het speelveld van de Kerk. Onder meer de ontkerkelijking en individualisering van de maatschappij hebben de sociale cohesie onder druk gezet. Christelijke normen en waarden zijn vervaagd en er wordt steeds meer aan de burgers overgelaten binnen het sociale domein. Het initiatief van de gezamenlijke Berkellandse predikanten is een krachtig signaal waarmee de Kerk zich weer meer zichtbaar wil inspannen voor haar traditionele, diaconale werk, voor een rechtvaardige samenleving. Recent onderzoek door de Protestante Kerk Nederland wees bovendien uit dat veel leden van mening zijn dat de Kerk zich meer moet mengen in de (landelijke) politieke discussies rondom genoemde thema's.
Het thema zorg is breed en overkoepelend en omvat de zorg voor elkaar, voor de aarde en het milieu. De Bijbel (Boek Genesis) spreekt al van de opdracht aan de mens om de aarde te bewerken en te beheren. Toegespitst, gaat het binnen zorg vooral om aandacht voor kwetsbare groepen, om mantelzorg, om eenzaamheid. Wat is het beleid hierin? Armoedebestrijding en schuldenproblematiek zijn actuele aandachtsgebieden in Berkelland. Vinden we het acceptabel dat mensen onder de armoedegrens leven? Het thema Gastvrijheid gaat over vluchtelingen en integratie. Het is op dit moment minder actueel, maar kan zo weer het debat aanvoeren. Samenhang slaat op de afgenomen rol van de Kerk in de samenleving en de gevolgen daarvan. De vraag is hier of en hoe de politiek deze rol gaat overnemen? Jongeren zijn belangrijk voor de toekomst. De vraag vanuit de Kerk is of hen wel voldoende perspectief wordt geboden. Het thema Onze Boeren tenslotte gaat over de problematiek in de agrarische sector. Als agrarische gemeente dankt Berkelland een deel van de welvaart aan deze sector. Hoe combineren we welvaart met zorg voor mens en milieu?
Kortom, 'Geloof in de politiek' gaat over de vraag of de Kerk geloof in de politiek heeft en of de politiek voldoende christelijk besef heeft om een sociaal maatschappelijke koers te varen. Het zorgmaatje is door de Kerk uitgevonden en symboliseert tevens haar traditionele positie in de samenleving. Inzet van het debat is de vraag of de politiek het stokje voldoende heeft overgenomen. Iedereen die geïnteresseerd is in dit debat is van harte welkom bij Het Assink Lyceum, Julianastraat 12, Neede. De avond begint om 20.00 uur.