Bouwcoördinator Wim Zoerink. Foto: PR.
Bouwcoördinator Wim Zoerink. Foto: PR. Foto:

'Dorpskerk is het hart van ons dorp'

RUURLO - Wim Zoerink coördineert als lid van het College van Kerkrentmeesters de verbouw en inrichting van de Dorpskerk in Ruurlo. Zijn hele leven was hij actief in de bouw. Van die ervaring profiteert nu de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. In korte tijd moet veel werk worden verricht. Men verwacht nog steeds eind mei, met Pinksteren, de kerk weer in gebruik te kunnen nemen.

Zoerink staat in een bijna helemaal leeggehaalde kerk. Waar tot voor kort de banken stonden, is nu een grote 'zandbak'. De preekstoel en het orgel zijn in plastic verpakt om ze te beschermen tegen het bouwstof. Zijn taak als Kerkrentmeester is met de verbouw van de Dorpskerk aanzienlijk uitgebreid. Voor Zoerink heeft deze 'klus' een extra lading: "De Dorpskerk is voor mij heel belangrijk. Niet eens zozeer, omdat ik hier naar de kerk ga, maar vooral omdat ik dit gebouw zo bepalend vindt voor het beeld van Ruurlo. Als je de Dorpskerk weghaalt, haal je het hart uit het dorp. De Dorpskerk staat daar al zo'n 750 jaar. Wij zorgen er met deze herinrichting voor dat de kerk nog vele jaren mee kan en een nog belangrijkere plaats in ons dorpsleven krijgt."
Zijn er al zaken boven tafel gekomen, waar niet op gerekend was? Zoerink: "We zijn een aantal weken bezig en er zijn nog geen tegenvallers. De grootste verrassing is een heel positieve. Wij wilden een aantal werkzaamheden zelf doen om de kosten laag te houden. Voordat ik het wist, hadden wij twaalf vrijwilligers aan het werk. Met deze mensen hadden wij nog wel zo'n project kunnen doen. Spontaan bood iemand opslagruimte aan. Daar staan nu de stoelen. Er komt veel energie vrij in onze kerkelijke gemeente door dit project."

Vloer
Straks heeft de Dorpskerk één grote vlakke vloer waardoor de gebruiksmogelijkheden aanmerkelijk worden vergroot. In de kerk liggen echter grafstenen die niet vlak zijn en daarom lastig zijn bij het plaatsen van stoelen en dergelijke. Men laat nu de grafstenen een paar centimeter zakken om daaroverheen een glasplaat te leggen. Zoerink: "Zo gaan we met respect met de graven om. Dan is er een mooie vloer en de grafstenen zijn nog te zien."

Te koop
De banken staan nog gedemonteerd in de kerk. Die worden - samen met de stoelen – binnenkort te koop aangeboden. "We verwachten daarvoor nogal wat belangstelling. Bij de sluiting van kerkelijk centrum De Hoeksteen in Barchem waren we de banken in een mum van tijd kwijt. Dat zou nu wel weer het geval kunnen zijn. Heel veel mensen willen – veelal uit nostalgische overwegingen - zo'n bank hebben. Wie zeker wil weten dat hij er op tijd bij is, kan het beste een mailtje sturen aan cvk@pknruurlobarchem.nl. Dan sturen wij een berichtje zodra de verkoop van de stoelen en banken start."

Akoestiek
Bij de herinrichting krijgt de akoestiek van het gebouw veel aandacht. Inmiddels is er al een nulmeting geweest. Bij de keuze van materialen voor vloeren en wanden wordt goed gekeken naar de akoestische effecten. Zowel muziek als het gesproken woord moeten in het hele gebouw goed hoorbaar zijn. "We streven nadrukkelijk naar een verbetering ten opzichte van de oude situatie", zegt Wim Zoerink.

Met deze herinrichting krijgt de Dorpskerk een extra dimensie. Er kan straks heel veel in de Dorpskerk. Wat ziet Zoerink straks allemaal gebeuren in het kerkgebouw? "Concerten en conferenties zijn heel voor de hand liggende activiteiten. Maar waarom zouden de Ruurlose modewinkels hier geen modeshow geven? Vanuit de horeca kwam al de suggestie om in de Dorpskerk bij het begin van het aspergeseizoen een diner in de kerk te organiseren. Ik hoop dat mensen hun fantasie gebruiken en ontdekken dat er echt heel veel kan in dit gebouw. Maar niet alles kan. Wij verwachten wel, dat de gebruikers respect tonen voor de primaire functie van onze kerk, de plaats waar gelovigen samen komen. Het blijft een kerk!"

Opening
Is met Pinksteren echt alles klaar, zoals beloofd? Wim Zoerink: "De ambitie van het bouwteam is om op 20 mei weer in de Dorpskerk een kerkdienst te houden. Dan is zeker nog niet alles klaar en ingericht. Daar hebben we iets meer tijd voor nodig. De officiële heropening zal dus nog niet in mei zijn. Daar maken we op een later moment een feest van!"