Borculo na de stormramp in 1925. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Borculo na de stormramp in 1925. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers Foto:

Presentatie over stormramp in Borculo en Neede

BORCULO/NEEDE - Onlangs werd Nederland nog getroffen door een van de zwaarste stormen sinds tijden. Maar deze storm was niets vergeleken bij de storm die in 1925 over Borculo raasde. Op woensdag 14 februari blikt Ben van Dijk uit Neede aan de hand van beeldmateriaal terug op de storm die bijna geheel Borculo in puin legde. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 22 uur. Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Opgave: via info@ecal.nu of 0314-787078. Entree: 2,50 euro. Consumpties voor eigen rekening.

Filmer Ben Tragter vertoont op deze avond zijn film 'De Gelderse IJssel, een rivier met vele gezichten'. Deze film uit 1995 belicht de rivier en de hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer en Kampen. De film won in 1996 De Gouden Vlam en kreeg zilver op het Nationale Amateurfilmfestival.

Ben van Dijk is verbonden aan de Meester Hendrik Willem Heuvelstichting en boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo waarvoor hij onlangs een expositie over fotograaf Bernard Hoetink samenstelde. Tijdens zijn presentatie laat Ben van Dijk een filmfragment zien dat onlangs in bezit is gekomen van het Erfgoedcentrum. Hierin zijn unieke beelden van de stormramp van juni 1927 te Neede te zien.

Eibergenaar Ben Tragter is eveneens verbonden aan de Meester Heuvelstichting en boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Hij ontving in 2006 de Mooi-Gelderlandprijs voor personen die zich verdienstelijk maken op het gebied van natuur en cultuur. Sinds 1980 maakt hij films over zijn geboortestreek. Hij is verbonden aan de Stichting Staring Advies, die zich bezig houdt met onderzoek en advisering op gebied van natuur en landschap. Tragter won met zijn films vele prijzen op amateurfilmfestivals.


Koffieconcert Berkelzangers en Grolse Hofzangers in Gelselaar

GELSELAAR - Zondag 18 februari vanaf 11 uur is in café-restaurant Florijn in Gelselaar een luchtig concert van De Berkelzangers en de Grolse Hofzangers.

Beide koren hebben een ander concept zoals het eigen combo van De Berkelzangers. Gezelligheid en meezingen zijn de uitgangspunten bij het optreden.
De koren sluiten gezamenlijk het koffieconcert af. Zaal open 10.30 uur, de entree is 5 euro inclusief een kopje koffie, aangeboden door Florijn.
Voorverkoop bij Tabak en Wijn en Zo in Borculo en bij café-restaurant Florijn.


Workshop Fondsenwerving en Sponsoring door Sportfederatie

BERKELLAND - Op dinsdagavond 13 maart houdt de Sport Federatie Berkelland in samenwerking met de Sesam Academie de workshop 'Fondsenwerving en Sponsoring' bij FC Eibergen. Een eerste workshop met dit thema is onlangs door de samenwerkende verenigingen in Rekken al georganiseerd. Echter is er door de grote belangstelling, en een maximaal aantal deelnemers voor die workshop, gekozen voor een tweede avond.

Deze avond is bestemd voor bestuursleden van verenigingen die meer willen weten over fondsenwerving en sponsoring. Bij verenigingen komt vaak de vraag voorbij 'hoe komen we nu aan geld voor onze doelstellingen?' Het antwoord: subsidies, fondsenwerving, sponsoring of eigen acties. Tijdens deze inspirerende avond geeft de heer Henk Veurman van de Sesam Academie uitleg, advies en tips. Vooraf worden er enkele huiswerkopdrachten toegestuurd. Verenigingen kunnen zich met maximaal 2 personen per vereniging aanmelden en is kosteloos voor leden van de SFB. Er kunnen maximaal 15 mensen aan de workshop deelnemen . Om 19.30 uur zal er gestart worden bij FC Eibergen en rond 22.00 uur vindt de afronding plaats. Opgeven kan tot uiterlijk 23 februari per mail: info@sportfederatieberkelland.nl of per telefoon: 0545-476727. Voor meer info over de diensten van de SFB bekijk de website: www.sportfederatieberkelland.nl.