Democratiefabriek komt naar Borculo

Vervolg voorpagina

Democratie is eigenlijk niets anders dan samen conflicten oplossen. We beleven dagelijks zo'n 30 a 40 conflicten, van op tijd naar bed gaan tot je telefoon wegleggen. Daar moeten kinderen mee leren omgaan. Je moet als het ware polderen met elkaar om tot een vreedzame oplossing te komen. Samenwerken zit gelukkig in de genen van de mens. Een aantal jaren geleden is ontdekt dat de mens spiegelneuronen bezit, zenuwcellen die geactiveerd worden als je waarneemt wat een ander doet. Dat maakt dat we ons kunnen inleven in andermans situatie en dat is weer nodig voor een goede samenwerking en dus fundering van de democratie. Iedereen heeft een andere mening en andere belangen in een democratie. Alles mag, behalve geweld. Dat kan conflicten opleveren en die moeten we zien op te lossen met elkaar."

De Stichting Vredeseducatie heeft permanent een tentoonstelling in Nederland actief en twee in België. Op dit moment staat er een in Brussel en een in Luik. Na Borculo gaat de tentoonstelling door naar onder meer Eefde, Lochem, Apeldoorn, Leeuwarden en Rotterdam. Naast de tentoonstelling is er ook lesmateriaal voorhanden met een handleiding voor de docent. Het kan als voorbereiding op de tentoonstelling dienen. Het lesmateriaal is digitaal op te vragen via de website. De kinderen doen ongeveer een uur over de gehele route. De tentoonstelling staat opgesteld bij Zaal Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, Borculo. Op maandag 5 februari wordt de tentoonstelling geopend door burgemeester Joost van Oostrum. Voor meer informatie over De Democratiefabriek: www.vredeseducatie.nl.


Muziekgeschiedenis rond Mendelssohn

BORCULO - Kees van Zutphen geeft voor de zesde keer in de synagoge in Borculo een cursus muziekgeschiedenis. De cursus wordt gegeven op 6 donderdagavonden; 22 februari, 1, 8, 15, 22, en 29 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten zijn 60 euro inclusief koffie/thee, opgave bij r.baarssen@caiway.nl tel. 0545-272720.

De cursus die op 22 februari 2018 start wordt gevuld met boeiende informatie en het beluisteren van prachtige muziek van Mendelssohn. Cursisten krijgen een overzicht mee naar huis van de beluisterde muziek. Deze avonden bieden deelnemers de gelegenheid tot rust te komen en nog meer te genieten van het luisteren naar klassieke muziek.
Hij heeft de geschiedenis van de klassieke muziek van de middeleeuwen tot in de moderne tijd behandeld. Er was een cursus over Mozart, Beethoven en een cursus over twaalf beroemde componisten. Ook is hij verbonden aan het theater `De Reggehof` in Goor waar hij lezingen houdt over concerten die er worden gegeven.
Verdere informatie kan men vinden op de website www.synagogeborculo.nl of telefonisch bij Riet Baarssen 0545-272720.


Wat gebeurt er als je
dementie hebt?

BORCULO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland houdt maandelijks een Alzheimer Café in Borculo. Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt of over zaken die naasten bezighouden.

Het thema van deze maand is: Wat gebeurt er als je dementie hebt? Hoe ervaart iemand zijn dementie? Wat gebeurt er de gevoelsbeleving van die persoon? En hoe ervaart zijn partner en andere naasten dit ziekteproces en alle veranderingen? Iemand met dementie en diens partner gaan tijdens het Alzheimer Café in gesprek over hun ervaringen.

Wanneer: dinsdag 13 februari 2018. Waar: Grand café van het woonzorgcentrum Careaz J.W.Andriessen, Koppeldijk 40 in Borculo. Hoe laat: van 19.30 uur tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)

Meer informatie op staat op www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland of Oost-Gelderland: 06-13514411.