IVN wandeling Lochemse Berg

Wandeling IVN over de Lochemse Berg


BARCHEM - Op zondag 11 februari houdt natuurorganisatie IVN een wandeling op de Lochemse Berg. De start is om 14.00 uur op de TOP-parkeerplaats bij Hotel BonAparte, Lochemseweg 37, Barchem; ingang Schoneveldsdijk.

Na de natte winterperiode gaat de route deze keer omhoog. De Lochemse Berg bestaat uit drie heuvels: de Paasberg, de Kale berg en de Langense berg. Deze laatste zullen de deelnemers moeten beklimmen. Een tocht van ongeveer twee uur (5km) leidt door loof- en naaldbossen. Mooie vergezichten en diepe kuilen wisselen elkaar af.

Het essenlandschap tussen de Berkel en de Lochemse berg zorgt daarnaast voor een prachtig zicht op de huidige agrarische bedrijfsvoering.

De bodemsamenstelling van de Lochemse berg is uniek: door aanvoer van rivierwater uit het zuiden en ijsschotsen uit het noorden zijn er gesteenten uit beide windstreken te vinden.

De kans is groot dat er als gevolg van de hevige regenval van de afgelopen tijd heel diverse stenen te vinden zijn. Natuurgidsen van de IVN-afdeling Noord-Midden Achterhoek vertellen er onderweg meer over.

Kasteel De Cloese zal te zien zijn op weg naar het hoogste punt ( bijna 50 m. boven NAP ) van de Langense Berg. Daar staat de Belvedère, ooit een uitzichttoren, nu omringd door grote beuken en dennen.

Halverwege de wandelexcursie is er een korte pauze met voor € 0,50 een kop koffie of thee. Deelname aan de wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden is niet nodig. Zorg wel voor goed schoeisel (antislip).
Inlichtingen zijn te verkrijgen bij de hoofdgids Johanna Logtenberg, te bereiken via tel. 0573-256370.