Kinderen aan de slag met de werkvormen. Foto: St. Vredeseducatie
Kinderen aan de slag met de werkvormen. Foto: St. Vredeseducatie Foto:

De Democratiefabriek in Borculo

BORCULO - Hij was in 2014 al in Eibergen te zien, maar nu neemt Borculo van 5 tot en met 9 februari het stokje over. Het betreft de tentoonstelling De Democratiefabriek, een interactieve, mobiele tentoonstelling voor de jeugd van 10-18 jaar over democratie. De tentoonstelling is ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie uit Utrecht en wil kinderen een spiegel voorhouden met betrekking tot het begrip democratie. Het is geen winkelproduct, maar iets waar we zelf voor kiezen en in stand houden met onze eigen normen en waarden. Feitelijk gaat het dus over onszelf.

Door Rob Weeber

Sociaal pedagoog Jan Durk Tuinier is directeur bij de Stichting Vredeseducatie en mede-ontwikkelaar van de tentoonstelling. "Vrede en democratie zijn natuurlijk geen vanzelfsprekendheid, maar wel in veel westerse landen, zoals Nederland en Belgiƫ. Daarom is het juist in deze landen belangrijk om kinderen te laten zien wat het inhoudt. Het leuke van de Democratiefabriek echter is dat we niets voorkauwen, maar dat we het ze zelf laten ontdekken. Ze ontwikkelen als het ware hun eigen zienswijze. Uit ervaring weten we dat dit erg stimulerend werkt. Per tweetal gaan de kinderen aan de hand van een eigen routekaart door de fabriek en lopen langs zo'n 45 werkvormen (activiteiten met machines). Hierin zitten thema's verwerkt als vrijheid, vrijheid vieren, pesten en zondebok zijn, voor- en nadelen van democratie en Tweede Wereldoorlog. Dat samen op pad gaan is ook een bewuste keuze.

Lees verder op pagina 7

Cameron en Emily in de prijzen

GEESTEREN - Afgelopen weekend werd de laatste selectie springen voor de paarden verreden in Vragender. Cameron Nijhof won de klasse M springen met zijn paard Avalon. Emily Nijhof schreef met Pand & Paard's Alme de klasse B springen op naam. Zowel Cameron als Emily hebben zich door deze resultaten geplaatst voor de regiokampioenschappen. Beiden komen uit voor de Hamelandse Ruiters.