Ds. Tinus Berg (l) nam 25 jaar geleden afscheid als predikant en ds. Tinus Gaastra (r) begon 25 jaar geleden als predikant in zijn eerste gemeente. Foto: Dick Brinkhuis. 
Ds. Tinus Berg (l) nam 25 jaar geleden afscheid als predikant en ds. Tinus Gaastra (r) begon 25 jaar geleden als predikant in zijn eerste gemeente. Foto: Dick Brinkhuis.  Foto:

Predikanten vieren 25-jarig jubileum

RUURLO – Na de kerkdienst op zondag 21 januari in de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem stonden twee predikanten stil bij een 25-jarig jubileum. Voor Ds. Tinus Berg was het 25 jaar geleden dat hij met pensioen (in kerkelijke termen: emeritaat) ging. Ds. Tinus Gaastra was een paar maanden daarvóór - dus ook 25 jaar geleden - net begonnen als predikant.

Samen kunnen zij terugzien op de ontwikkelingen in hun kerken sinds het midden van de vorige eeuw. Ds. Berg was indertijd predikant in de Gereformeerde Kerk en Ds. Gaastra in de Hervormde Kerk. Het is alweer een hele tijd geleden dat de Gereformeerde, Hervormde en Lutherse kerken samensmolten tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ds. Berg lardeerde zijn terugblik met veel anekdotes en onderstreepte enkele saillante verschillen tussen het kerkelijk leven van toen en nu. Hij herinnert zich nog, dat hij als predikant van de Gereformeerde Kerk in Oost-Delfzijl in één jaar 85 kinderen mocht dopen. Dat leverde hem de bijnaam Martinus de Doper op. Dertig jaar geleden had hij in Holten nog 200 catechisanten.
Ds. Gaastra blikte ook nog even terug op de ontwikkelingen die zich al inzetten toen hij 25 jaar geleden intrede deed in zijn eerste gemeente. Gaastra: "Er is nu veel minder kerkelijke betrokkenheid. De samenbindende rol van de kerk is anders geworden. Positief is, dat wie in de kerk blijven die keuze veelal heel bewust en vanuit betrokkenheid maken. De sociale component is in het kerkelijk werk steeds belangrijker aan het worden. In dat perspectief kan je ook de versterkte ontmoetingsfunctie van de straks heringerichte Dorpskerk zien. Het is juist in deze tijd heel spannend om predikant te zijn. Niets is meer vanzelfsprekend." In de door Ds. Gaastra geleide kerkdienst ging het over 'roeping' en 'geroepen zijn'. Hij gaf de kerkgangers ook nog een compliment: "Ruurlo-Barchem is mijn vijfde gemeente. Ik ga ook nogal eens voor in andere gemeenten. Maar hier wordt verreweg het beste gezongen. Dat danken we vast aan de vele gemeenteleden die ervaring hebben opgedaan in onze cantorij!"