Boswachter Hielke Alsemgeest wil mensen graag meer betrekken bij de natuur. Foto: Marco van den Burgwal
Boswachter Hielke Alsemgeest wil mensen graag meer betrekken bij de natuur. Foto: Marco van den Burgwal Foto:

Boswachter schrijft columns

'Mijn waarnemingen die me verwonderen op een leuke manier delen'

ZELHEM – De 29-jarige Hielke Alsemgeest werd door Staatsbosbeheer in mei 2017 benoemd tot boswachter publiek in de Achterhoek. Graag wil hij de mensen meer verbinden met de natuur en ze intense belevingen bezorgen. Dat doet hij, samen met het boswachtersteam, ook door het bieden van extra's. Zo geeft hij workshops en schrijft een blog en – sinds kort – columns. Vanaf deze week zal hij met Linda Commandeur en Gert-Jan Hospers Oerend Smart-column afwisselen.

Door Josée Gruwel

Hielke Alsemgeest is opgegroeid met de natuur. Zijn beide ouders waren bioloog en namen hem van jongs af aan mee op ontdekkingstochten in bossen en bergen. Als kind schreef hij al reisdagboekjes.In Noorwegen ervoer hij als jonge knul de weldaad van de ongerepte natuur. "Ik merkte hoe mooi het daar is. Die natuur die er altijd is en die zo in evenwicht is. Daar wilde ik meer van weten. Want als je weet hoe een boom leeft en je verdiept je in de vogels die erbij zitten, dan ga je het begrijpen, zie je het verband en gaat de natuur voor je leven."

Het echte leven
Hielke ging biologie studeren, haalde zijn bachelor op de Universiteit Utrecht en aan de WUR (Wageningen University & Research) slaagde hij voor de masteropleiding 'forest and nature conservation', een opleiding waarbij men zich bezighoudt met ecologische en maatschappelijke processen in bos- en natuurbeheer.
Maar voor Hielke bleek deze opleiding niet genoeg. "Ik miste een soort van echtheid in het werk dat erbij hoort. De wetenschap sloot voor mij niet aan bij het echte leven."
Dus volgde hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de kopopleiding eerstegraads docent biologie. "Want ik wilde graag – het liefst buiten in de natuur – informatie overbrengen en mensen enthousiasmeren."

In 2016 sloot hij de opleiding met succes af en werd benoemd als docent biologie aan het AOC in de Achterhoek. "Daar is men heel praktisch ingesteld. Voor de studenten kon ik al veel deuren openen qua natuurbeleving."
Op het moment dat er bij Staatsbosbeheer een boswachter publiek gevraagd werd voor de hele Achterhoek, twijfelde Hielke geen moment en solliciteerde. "Mijn achtergrond past er naadloos bij."

Achterhoek veel te bieden
Sinds zijn benoeming bij Staatsbosbeheer verdiept Hielke, die van geboorte niet uit deze streek komt, zich intens in de natuur van de Achterhoek. "Je vindt hier een heel kwetsbare natuur in een super agrarische omgeving. Er zijn heel bijzondere plekken met zeldzame planten als teer guichelheil, arnica, parnassia, orchidee en spaanse ruiter, en met bijzondere dieren als boomkikkers – die 's avonds heel mooi zingen – en de oehoe. Ook zie je oude cultuurhistorische elementen, zoals zware eiken en beuken. De oudste eik van Nederland, 550 jaar, staat in de Achterhoek op landgoed Verwolde."

Goede naober zijn
Momenteel is de boswachter met zijn team bezig om gebieden in kaart te brengen. "We leggen ze onder een vergrootglas, gaan uit van bezoekersgroepen en zijn op zoek naar slimme samenwerking met ondernemers, bewoners en de gemeente in het gebied. Hier is naoberschap nog sterk aanwezig. Als je daarop inhaakt, kunnen we samenwerken en de natuur promoten. Voor de agrariërs, de omwonenden en de betreffende gemeente willen we als Staatsbosbeheer een goede naober zijn. Zo zijn we nu samen, in werkgroepen, bezig om uit te werken hoe de Slangenburg de parel van de Achterhoek kan worden.

Begin 2018 wordt de Paardenkolk al grondig onder handen genomen. Daar zullen in de toekomst yoga- en meditatieoefeningen worden gehouden. Rust en ruimte zijn voor dit gebied kernkwaliteiten die natuurlijk behouden moeten blijven.

'De Achterhoek meer bij de mensen brengen'

Daarnaast worden er twee andere projecten uitgevoerd: in het natuurgebied Stelkampsveld bij Borculo en het Willinks Weust bij Winterswijk. Omdat zeldzame planten niet goed groeien bij veel stikstof in de grond, worden daar binnenkort maatregelen getroffen om het stikstofoverschot te verhelpen."

Iets extra's bieden
Graag wil de boswachter publiek iets extra's bieden, zoals workshops geven in samenwerking met ondernemers. Zo is hij onlangs in de Slangenburg in samenwerking met VersHout begonnen met het geven van een workshop lepel snijden: hout zagen en met divers gereedschap er – onder de oude beuken van de Slangenburg – een unieke lepel van maken.
"Werken met je handen, met ambachtelijk gereedschap een eerlijk product maken, in de natuur en op een mooi landgoed. Hoe mooi is dat!"
Op 20 januari is er weer een workshop. Opgeven kan via www.staatsbosbeheer.nl/workshopvershout.


EGVV Gelselaar start hardloopclinic

GELSELAAR - EGVV uit Gelselaar start op 13 januari 2018 wederom met een hardloop clinic. In 2017 werd, na jaren afwezigheid, de 'Gaanzeloop' weer nieuw leven in geblazen. EGVV is voor de organisatie van deze loop een meerjarige samenwerking aangegaan met verzekeraar OVM. De Gaanzeloop zal dit jaar plaats vinden op zaterdag 24 maart 2018.

Voorafgaand aan dit loopevenement is het voor hardlopers mogelijk om deel te nemen aan een clinic. De deelnemers gaan elke zaterdagmorgen, vanaf 13 januari, onder leiding van looptrainers Theo en Janny Nijkamp een looptraining volgen. EGVV benadrukt dat de clinic voor zowel ervaren lopers, als ook voor beginners is. Theo en Janny Nijkamp uit Neede zullen de training geven op alle niveau's. "Ik gebruik de training van 13 januari om te bekijken op welk niveau iedere loper zit, de zaterdagen daarna kan een ieder op zijn of haar niveau de training volgen. Aan het eind van de training delen we de groep soms ook op, de 'snellere' lopers neem ik dan onder mijn hoede, terwijl mijn vrouw Janny de andere groep begeleidt. Op deze wijze heeft iedereen plezier in de sport", aldus Theo Nijkamp.

De clinic start op zaterdag 13 januari en is daarna elke zaterdagmorgen tot 24 maart van 9 tot 10.30 uur. Deelname aan de clinic kost 25 euro, deelnemers krijgen elke week een kop koffie na afloop en de deelname aan de Gaanzeloop is bij dit bedrag inbegrepen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website www.egvv.nl.