Naast de bus gaat ook een Naoberauto rijden. Foto: Gerard Nekkers
Naast de bus gaat ook een Naoberauto rijden. Foto: Gerard Nekkers Foto:

Naast Naoberbus rijdt in 2018 ook Naoberauto

Prijzen aangepast en strippen systeem ingevoerd

BERKELLAND - Ook 2017 was weer een geweldig jaar voor de Naoberbus. Meer dan 4000 ritten werden gemaakt door de hele gemeente Berkelland. Het aantal ritten is dusdanig gestegen dat, na een proefperiode van twee maanden, is besloten om er een tweede auto 'de Naoberauto' bij aan te schaffen. Dit is geen grote bus maar een ruime auto met een makkelijke instap. Mensen zonder rolstoel kunnen met deze auto vervoerd worden.

Omdat de Stichting Berkelland Oproep Bus 'Naoberbus' de planning nu voor twee auto's moet gaan regelen, moet deze planning centraal gedaan worden. Dit houdt voor de gebruikers wel in dat men, als men een ritje met de Naoberbus of Naoberauto willen bestellen, dit minimaal 24 uur van te voren moet doen. Dit kan elke dag, behalve op zondag, van 9.00 uur tot 13.00 uur. Het telefoonnummer van de Naoberbus of Naoberauto blijft 06-13839915. De bus rijdt in de gehele gemeente.

De stichting wil de doelgroep, ouderen en (jong)gehandicapten, in de toekomst blijven vervoeren en daarom moeten de prijzen worden aangepast. De gemeente Berkelland is daarvoor in zones verdeeld, en men gaat een strippen systeem invoeren.

Binnen de bebouwde kom van de verschillende kernen: 1 strip per enkele reis. Van of naar het buitengebied: 2 strippen per enkele reis. Naar het naburige dorp : 2 strippen per enkele reis. Verder dan 10 km: 3 strippen per enkele reis (tevens het max. aantal strippen per enkele reis)
De prijs per strip verandert niet deze blijft € 1.50 en een tienstrippenkaart is te koop voor 13 euro. Een reispas van € 20.00 per jaar is nodig om gebruik te kunnen maken van de Naoberbus en Naoberauto.


Workshop Kadasteronderzoek

REGIO - De workshops Kadasteronderzoek wordt gegeven op de maandagen 15 en 29 januari van 9.30 tot 12.00 uur en 5 februari van 19.30 tot 21.30 uur (bij voldoende deelnemers). De cursus wordt gegeven in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem.

Het kadaster is voor genealogen een belangrijke bron omdat hierin het bezit en ebruik van onroerende eigendommen is vastgelegd. Het trad in 1832 in werking en had als doel een rechtvaardige heffing van grondbelasting mogelijk te maken. De workshop heeft een theoretisch en een praktisch gedeelte. Aan de hand van opdrachten leert men informatie zoeken over percelen, de eigendomssituatie en de veranderingen hierin. Cursisten leren werken met de verschillende vormen van kadastrale registraties die het Erfgoedcentrum in huis heeft. De inventarissen van het gemeentelijke kadaster van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn in te zien op www.ecal.nu. Opgave: Studiezaalbalie, via info@ecal.nu of 0314-787078. De workshops gaan door bij voldoende deelnemers. Deelname is alleen mogelijk na opgave en de opgave is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen. Kosten zijn 15 euro. Voor leden NGV en donateurs Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: 12,50 euro, te betalen op de cursusdag.