Gerrit Laarman met een van zijn Modern Engelse Vechtkrielen. Foto: Jan Hendriksen
Gerrit Laarman met een van zijn Modern Engelse Vechtkrielen. Foto: Jan Hendriksen

Berkellandse kleindierenfokkers actief op internationale dierenshow Oneto

RUURLO – Het is de ultieme show binnen de kleindierensport in Oost-Nederland; de Onetoshow die vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 december in Enschede plaatsvindt. Diverse kleindierenfokkers uit Berkelland zijn van de partij tijdens deze grootste internationale dierenshow van Oost-Nederland.

Door Jan Hendriksen

Leden van de Ruurlose Pluimvee- en Konijnenvereniging (RPKV) Nieuw Leven, de Borculose Pluimvee- en Konijnenvereniging (BPKV), Needse Pluimveevereniging (NPV) en van Kleindieren Vereniging Oost Achterhoek (Eibergen - Groenlo) zullen aan de show deelnemen. "Met alle andere kleindieren verenigingen vormen ze het fundament van de Oneto: ze financieren de Oneto en de leden zijn actief als vrijwilliger bij de organisatie. En ze sturen uiteraard allemaal hun dieren in", zo verklaart Ruurloër Gerrit Laarman die sinds dit jaar vice - voorzitter is van de Oneto. De Ruurlose kleindierenfokker van Langshankrielen en Modern Engelse Vechtkrielen laat weten dat het voor de eerste keer in de 64-jarige historie van de Oneto het gelukt is om alle Nederlandse hoenderrassen op deze internationale kleindierenshow te krijgen. Voor de inzenders van deze tientallen rassen is deelname aan de show extra bijzonder. De winnaars mogen zich namelijk Europees kampioen noemen. Bezoekers van de komende Oneto in Hangar 11 op het terrein van vliegveld Twenthe aan de Vliegveldweg 345 in Enschede maken kennis met levend erfgoed: van Assendelfter hoenders en Kraaikoppen tot Twentse hoenders en Welsumers. Al die rassen worden in sommige gevallen al honderden jaren gefokt.
Door de Europese kampioenschappen komen ditmaal meer deelnemers uit heel Europa met hun dieren naar de Oneto. Er is zelfs belangstelling uit Amerika. Vergeleken met voorgaande edities is het aantal dieren dan ook flink toegenomen. Er zijn bijna vierduizend kleindieren ingeschreven. Naast hoenders en dwerghoenders zijn dat ook konijnen, cavia's, sierduiven, water- en siervogels. Bovendien houdt de Parkietensociëteit afdeling Twente een eigen tentoonstelling met een keur aan kleurrijke vogels. De Oneto is echter meer dan een tentoonstelling van kleindieren die worden gekeurd. Nieuwe rassen en nieuwe kleurslagen op bestaande rassen zijn te zien, er is een aparte verkoopklasse, er is een demonstratie met roofvogels, een show van bijzondere parkvogels van Aviornis en bezoekers kunnen getuige zijn van een Europese eierkeuring op 2 december (vanaf 11.30 uur). Op zondag 3 december is er dan nog een hanenkraaiwedstrijd (vanaf 11.00 uur). Zo probeert de Oneto meer en meer een programma samen te stellen voor een zo breed mogelijk publiek van dierenliefhebbers. En kinderen die vooral willen knuffelen met een lief konijn of een handtamme kip, krijgen daarvoor ook alle gelegenheid. Wie meer wil weten over het houden van bijvoorbeeld een bepaald ras, kan daarvoor terecht bij één van de stands van clubs die zich juist voor één of enkele rassen inzetten. De Oneta is vrijdag 1 december van 15.00 tot 22.00 uur, zaterdag 2 december van 9.00 tot 19.00 uur en zondag 3 december van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Meer informatie: www.oneto.nl.