Marathonman: Henk Harenberg. Foto: Rob Stevens
Marathonman: Henk Harenberg. Foto: Rob Stevens Foto:

Verslapen voor tweehonderdste marathon

EIBERGEN - Eibergenaar Henk Harenberg heeft zondag 19 november in Abcoude voor de tweehondertste keer een lange afstand run voltooid. Dat wil zeggen een marathon of ultramarathon. Een mijlpaal dus daar in Abcoude. Henk: "En wat me al die jaren nog nooit is overkomen overkwam me die ochtend: ik versliep me en schrok wakker. Dat is me nooit eerder gebeurd. De batterij van mijn smartphone was leeg. Ik kan je zeggen dat ik in mijn Mini redelijk snel de N18 ben gepasseerd. Maar ik was net op tijd en heb de marathon uitgelopen. Een beetje raar parcours, op het eindstuk liepen we door modderig weiland. Dat was eigenlijk niet te lopen."

Door Rob Stevens

Op het moment dat Henk over zijn 200ste keer vertelt, een week later, heeft hij de dag erop als weer een marathon gepland, dit keer in Kampen. Een rondje om het Ketelmeer. Hij is dus duidelijk een fervent hardloper. Henk is nu 54 en op zijn 27ste begonnen met lopen. In totaal heeft hij tussen de 75.000 en 80.000 kilometer gelopen in zijn leven. Gemiddeld 62,4 kilometer per wedstrijd. De langste wedstrijd was een parcours van 201 kilometer.

Henk merkt dat hij ouder wordt. Het lichaam vertoont wat slijtage. Hardlopen belast de gewrichten. Het ultralopen doet hij daarom niet meer sinds augustus. Sindsdien heeft hij zijn zinnen gezet op die tweehonderd keer, die hij dus vorige week voltooide. In een mandje onder de vensterbank liggen een groot aantal linten met penningen. In de vensterbank staat een beker met zijn naam erop. Henk: "Daar ben ik trots op, het is mijn enige eerste plek in al die jaren. Dat was in 2007, een run over 160 kilometer in Algerije, in woestijngebied. Op een gegeven moment kregen we zelfs escorte van het leger. Op mijn vraag waarom dat was kreeg ik het antwoord dat er IS-strijders in het gebied actief waren. Ik dacht meteen 'Dat is dan mijn laatste keer hier'. Ik werd eerste, de nummer twee kwam pas vier uur later over de streep. Van de 41 lopers waren we de enigen die de finish haalden. De organisatie had zich ook nog eens vergist in het parcours, dat was tien kilometer langer dan bedoeld."

Henk relativeert graag zijn prestaties. Hij vindt zichzelf niet echt talentrijk. Hij is fanatiek, heeft gewoon karakter en traint veel. Echt snel vindt hij zichzelf ook niet. Over het algemeen ligt zijn tempo zo rond de tien kilometer per uur. Goede marathonlopers lopen twee keer zo snel. Zijn beste tijd op de marathon ooit was meteen bij de eerste keer, in Enschede: drie uur zes minuten. Hij is ooit met lopen begonnen omdat voetballen hem niet genoeg voldoening gaf. Henk: "Daar wordt veel naar elkaar gewezen als het niet gaat. Bij hardlopen hoef je daar niet mee aan te komen, daar kun je alleen maar naar jezelf wijzen. Bovendien vraagt lopen meer van je lichaam. Dat vind ik lekker. Nog een paar weken, dan ga ik de feestdagen vieren in Mexico, bij mijn vrouw die daar is. Die loopt ook. Dus daar zal ik ook nog wel de nodige kilometers maken. Het hoort bij mij."