Eibergenaren Bert Vogel en Mart Versteeg (vlnr) geven een trailrun-clinic verdeeld over vier zaterdagen. Foto: PR
Eibergenaren Bert Vogel en Mart Versteeg (vlnr) geven een trailrun-clinic verdeeld over vier zaterdagen. Foto: PR Foto:

Maak kennis met trailrunning

EIBERGEN - Rennen door de bossen, onverharde wegen en slootkanten. Voor de verstokte asfalthardloper onbekend terrein. Daar moet verandering in komen vinden Mart Versteeg en Bert Vogel. Daarom beginnen ze met een clinic voor beginnende trailrunners.

Door Susanne ten Have

Als ervaren hardlopers weten Bert Vogel en Mart Versteeg waar ze over praten. Vogel is al jarenlang actief als looptrainer bij ASV. Versteeg verdiende zijn sporen al in de buitensportwereld. Samen willen ze anderen ook bekend maken met het fenomeen trailrunning. "Het gaat erom dat mensen leren lopen op gevoel, velen missen het plezier in hardlopen. Die moeten het lopen op een klokje loslaten en dat willen wij bereiken met de clinic", legt Vogel uit.

Populair
De sport trailrunning is ontstaan in bergachtige gebieden, zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland waar hardlopers al eerder de uitdaging aangingen om ook de ruige, en minder toegankelijke paden te belopen. "De laatste jaren neemt de populariteit in Nederland toe", vertelt Verteeg. "Omdat het zo populair is willen wij daar op in spelen. We lopen al een tijdje met dit idee, dat uit bevlogenheid is ontstaan. Ik organiseerde een keer een baggerloop bij ASV, maar de kennis van de loopscholing ligt bij Bert."
Drie weken lang krijgen de lopers training in kracht en loopscholing. Want er komt fysiek het één en ander bij kijken. "De rompstabiliteit is erg belangrijk voor de trailrunloper. We besteden aandacht aan de looppassen, door bijvoorbeeld lage hordes neer te zetten. Op het parcours van een trailrun moet je opletten dat je niet struikelt over de wortel van een boom", aldus Vogel. Als afsluiter is een kort trailrunparcours voor ze uitgezet waar ze het geleerde direct in de praktijk kunnen brengen.
Versteeg: "November is de ideale maand om met de clinic te beginnen. Het maïs is eraf, dat zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn om te hardlopen. Wat wij willen is lopers te laten proeven van deze sport, zodat ze ook meer plezier krijgen in het hardlopen."
De trailrun-clinic begint aanstaande zaterdag 4 november om 9.00 uur en duurt tot 10.15 uur. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom op het terrein van Achterhoekse Sport Vereniging (ASV) op de Bijenkamp. Enige eis is dat deelnemers drie tot vier kilometer achter elkaar kunnen hardlopen. Gewone (weg)hardlopen schoenen zijn voldoende. Er is gelegenheid om te douchen en een kop koffie te drinken. Deelname kost 30 euro per persoon.
Kijk voor info op bertvogel4running.nl.