Allen Hinds. Foto: PR Jazz Eibergen
Allen Hinds. Foto: PR Jazz Eibergen Foto:

Jazz Eibergen met Allen Hinds

Jazz Eibergen met Allen Hinds

EIBERGEN- De Amerikaanse gitarist Allen Hinds is donderdag 2 november te gast tijdens de jazzavond in Café De Stier aan de Kleine Hagen 6. Zijn muziek is geïnspireerd door Wayne Shorter, Duane Allman en Alan Holdsworth.

De muziekstijl van Hinds is spannend en een mix van jazz, blues en rock met invloeden van Pat Metheny tot Ry Cooder en Robben Ford. Hinds speelde samen met onder meer Randy Crawford, Gino Vanelli en Jimmy Johnson.
Donderdag 23 november is in de reeks Jazz Eibergen Tristan te gast en op donderdag 14 december komt The Preacher Men naar Eibergen. De jazzavonden beginnen om 20:30 uur en de entree is 10 euro.


'Bijna vergeten voorwerpen' in Museum De Scheper

In gesprek met 80- en 90-plussers

EIBERGEN - Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. Dat gaat vaak gepaard met eenzijdige en negatieve beeldvorming van ouderen als economische kostenpost. Maar senioren zijn dikwijls waardevolle bronnen van verhalen en kennis, die de jonge generatie kunnen inspireren. Met het project 'Bijna Vergeten ...' worden ouderen weer in hun kracht gezet en geven zij hun herinneringen door aan de nieuwe generaties. In het kunstproject 'Bijna Vergeten ...' staat de ontmoeting centraal tussen verleden en heden, tussen senioren onderling en tussen jong en oud. Pijnacker&Mellink zijn met senioren uit Eibergen en omgeving op zoek gegaan naar de herinneringen en verhalen over het dagelijks leven van vroeger aan de hand van (bijna) vergeten voorwerpen. Wie weet nog wat een wonderpan is? Of een bilhamer? Herinnert men zich het geluid van de draaischijf van een bakelieten telefoon?

Meergaarden
In samenwerking met Anneke Bollen van zorgcentrum De Meergaarden hebben kunstenaars Linda Pijnacker en Riet Mellink in het najaar van 2017 gesprekken gevoerd met bewoners van de Meergaarden, naar aanleiding van voorwerpen van vroeger die ingebracht werden door de senioren en die tijdelijk tentoongesteld werden in vitrines in de entree van het zorgcentrum. Dit leverde levendige gesprekken op en soms files van rollators als er weer nieuwe voorwerpen in de vitrines geplaatst waren. Alle voorwerpen die ingebracht zijn werden gefotografeerd en vormen de basis voor een uniek memoryspel. Met acht senioren hebben Pijnacker&Mellink een interview gehouden naar aanleiding van hun voorwerp en daarna een deel van hun levensverhaal opgetekend. Fotograaf Yke Ruessink heeft een fotografisch portret van hen gemaakt. De verhalen starten bij een vliegenbal, een monsterkistje, een worstepinnetje, grensdocumenten, een koffiemolen, een koolmes, een winkelboekje en een bilhamer. In het voortraject is er samengewerkt met groep 7 van de Menno ter Braakschool. Zij hebben op hun eigen manier het project meegemaakt met een bezoek aan de Sfeer van Weleer in Rekken, een workshop interviewen en hebben hun eigen tentoonstelling in De Meergaarden. Deze wordt op vrijdagmiddag 10 november geopend.

Foto's en verhalen
Het resultaat van dit project is een tentoonstelling in Museum De Scheper in Eibergen. Deze is te bezoeken van vrijdag 10 november tot half januari 2018. De tentoonstelling bestaat uit de gesproken verhalen en fotoportretten. Bezoekers kunnen luisteren naar de levensverhalen terwijl men kijkt naar het portret van de betreffende senior met het voorwerp in de hedendaagse situatie . Na afloop van de tentoonstelling in de Scheper krijgen de fotoportretten en hun verhalen een definitieve plek in De Meergaarden. Parallel aan de tentoonstelling in de Scheper worden de werkstukken over dit thema van groep 7 van de Menno ter Braakschool tentoongesteld in de entree van De Meergaarden

Pijnacker & Mellink
Het concept en de uitvoering van het kunstproject is in handen van kunstenaars Linda Pijnacker en Riet Mellink. In eerdere projecten met senioren (in Rotterdam, Bergen NH, en Amsterdam-West en Kampen) hebben zij de ervaring opgedaan dat het vertellen aan de hand van voorwerpen leidt tot een schat aan associaties en verhalen. Hun achtergrond is zowel artistiek als sociaal. Linda is kunstenaar en heeft een studie humanistiek gedaan. Riet is kunstenaar en daarnaast kunstenaarscoach en Core Energetisch therapeut. 'Bijna Vergeten ...' is een artistiek project dat is ontstaan vanuit een sociale drijfveer.

Pijnacker & Mellink werken graag in lokale gemeenschappen en 'Bijna Vergeten ...' is één van drie projecten die zij op verschillende plekken in het land uitbrengen en elke keer inbedden in de lokale situatie en het liefst in samenwerking met lokale kunstenaars, organisatoren en instanties. De editie in Eibergen kwam tot stand in samenwerking met Anneke Bollen van De Meergaarden, de medewerkers van de Meergaarden, De Sfeer van Weleer in Rekken, fotograaf Yke Ruessink, groep 7 en hun leerkrachten van de Menno ter Braakschool. De foto's zijn op locatie genomen in de openbare ruimte en de middenstand van Eibergen. 'Bijna Vergeten ...' wordt uitgebracht door Stichting Volle Grond, gevestigd in Rekken, met financiële bijdragen van het VSB fonds, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Gravin van Bylandtstichting, het Prins Bernard Cultuurfonds en de Vrienden van De Meergaarden.
Van 2015 t/m 2017 hebben voorlopers van dit project plaatsgevonden in woon- en zorgcentra in Bergen NH, Amsterdam-West en Kampen. Voor 2018 wordt een editie voorbereid op Terschelling i.s.m. het Oerol Festival. Elk van deze edities bouwt inhoudelijk voort op de voorgaanden en resulteert telkens in een unieke presentatie van een luisterinstallatie met foto/filmportretten.
De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 10 november tot en met 14 januari in museum De Scheper aan De Hagen in Eibergen. Openingstijden: Woensdag tot en met zaterdag van 13.0 tot 17.00 uur.