Yvon Knegtel en haar man John. Foto: eigen foto
Yvon Knegtel en haar man John. Foto: eigen foto Foto:

GUV Thema-avond: 'Hij wilde niet meer leven'

ACHTERHOEK - GUV houdt dinsdag 14 november 2017 in GUV crematorium in Aalten een thema-avond over een zelf gekozen levenseinde. Een zwaar onderwerp waarvoor GUV een ervaringsdeskundige spreekster zocht.

Toen de partner van Yvon Knegtel door en zware hersenbloeding halfzijdig verlamd raakte, verloor hij al zijn levenslust. Na een verschrikkelijk zwaar jaar trof ze haar grote liefde John (60) dood aan. Zelfdoding. Een zeer gedreven man met een sterke persoonlijkheid werd hard onderuitgehaald door het noodlot. Yvon Knegtel (Particuliere Psycho Therapeutische Zorg) vertelt het verhaal van haar partner die uiteindelijk koos voor de autonome route van de dood.

Een indrukwekkend verhaal van Yvon Knegtel over haar partner die, na een ernstig herseninfarct, na lang knokken, zijn levenslust verloor en niet geholpen kon worden door het 'echte' spuitje. "Uw kwaliteit van leven is nog te goed. U kunt een hobby zoeken. Bridgen of schaken", werd er gezegd. "Goed bedoeld, maar niets voor hem", aldus Yvon. "Ik ga net zo lang door totdat ik euthanasie krijg", zei hij steeds. Vanaf de eerste tot de laatste dag heeft hij de regie over zijn leven gevoerd. Het verhaal van Yvon heeft, naast de serieuze insteek, ook humor en is niet erg beladen. Maar reëel met respect voor hem. Yvon staat, na afloop van de lezing, ook open voor vragen in privé, voor vragen die men liever niet hardop in de zaal vol mensen stelt.

Deze lezing vindt plaats op dinsdag 14 november in GUV crematorium, Romienendiek 2a in Aalten. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De lezing is van 20.00 tot 21.30 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten in de koffiekamer onder het genot van een drankje.

De toegang is vrij. Iedereen is van harte welkom, maar belangstellenden worden verzocht wél even aan te melden via themaavond@guv.nl of telefonisch op 0900 700 7000 tijdens kantooruren.


Pleegoudercafé voor de Achterhoek

REGIO - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek is sinds 2014 bezig met het verbinden van pleegouders. Eén van de activiteiten is het organiseren van thema-avonden, deze zijn tot op heden afwisselend deskundigheidsbevorderend en interactief.

Het bestuur merkt dat de gesprekken aan het eind van de avond vaak nog lang niet zijn afgerond en is daarom op zoek gegaan naar een aanvullende activiteit. Dat is geworden: het pleegoudercafé.

Het pleegoudercafé wordt eens per maand in steeds een andere gemeente georganiseerd. Ook wordt er afgewisseld tussen de avond en de ochtend, om zo iedereen de gelegenheid te geven aan te schuiven. 's Ochtends zal er speelgoed aanwezig zijn voor eventuele kinderen die meekomen.

Tevens ligt, ter ondersteuning, het Grote Pleegzorggesprek Spel klaar. Het pleegoudercafé is niet alleen toegankelijk voor alle pleegouders uit de Achterhoek, maar ook voor mensen die er over denken pleegouder te worden. Zo kunnen zij op ongedwongen wijze en van ervaringsdeskundigen horen wat het pleegouderschap écht inhoudt.

De toegang tot het pleegoudercafé is gratis, het eerste kopje koffie of thee is op kosten van het Platform Pleeggezinnen Achterhoek. Aanmelden is niet nodig. Het eerstvolgende pleegoudercafé is op woensdag 8 november van 10.00 tot 12.00 uur in CR De Zwaan. Wooldstraat 6 in Winterswijk.


Info: tel. 06-82629980, info@platformpleeggezinnen
achterhoek.nl


Collecte Brandwonden Stichting groot succes

BERKELLAND - In de week van 8 tot en met 14 oktober collecteerden in heel Nederland meer dan 50.000 vrijwilligers voor de Nederlandse Brandwonden Stichting.

In Eibergen werd 3.459,51 euro opgehaald, in Beltrum 1.598,83 euro en in Rekken was de opbrengst 738,00 euro.

De opbrengsten van de collecte stelt de Brandwonden Stichting in staat om haar werk voor mensen met brandwonden voort te zetten. Al meer dan 40 jaar voert de Nederlandse Brandwonden Stichting haar strijd tegen deze littekens.

Dit doet zij op drie fronten: het voorkomen van brandwonden, het verbeteren van de behandeling (door onderzoek) en het bevorderen van de psychosociale nazorg en begeleiding.

Dankzij de collecte kan de Nederlandse Brandwonden Stichting haar activiteiten voortzetten.