Deelnemer aan Eventing. Foto: Geert Rexwinkel
Deelnemer aan Eventing. Foto: Geert Rexwinkel Foto:

Mais van het land, paarden van stal

Eventing Rekken op 4 en 5 november

Door Rob Weeber

REKKEN - De mais is van het land, dus de paarden kunnen weer van stal. Voor het derde jaar op rij wordt door de Molenruiters in Rekken een Eventing wedstrijd gehouden. In het weekend van 4 en 5 november is het hoofdterrein aan de Nieuwenkampsweg weer het tafereel van dressuur, sprong en cross. In twee categorieën B en L strijden de pony's en de paarden om de prijzen.

Geert Rexwinkel is voorzitter van de Molenruiters en ziet het evenement ieder jaar een stukje groeien. "Ook dit jaar hebben we gelukkig weer de toestemming van 12 grondeigenaren en –gebruikers om het evenement te kunnen organiseren. We hebben zelf van een van hen toestemming gehad om een tijdelijke waterbak te bouwen. Het is het eerste jaar dat we deze hindernis, die altijd spektakel biedt, kunnen bouwen. Gelukkig hebben we ook het calamiteitenplan weer rond. De veiligheid rondom dit soort evenementen wordt ieder jaar strenger, zowel op last van de lokale overheid, als van de KNHS. In zo'n plan moet alles beschreven staan wat er door wie wanneer gebeurt in geval van onheil. Zelf een eventuele afvoer van een paard is geregeld. Daar hebben we een speciale trailer voor die op het terrein aanwezig is. Veel dank gaat natuurlijk ook uit naar alle vrijwilligers zonder wiens inzet het evenement niet kan plaatsvinden."
Het cross parcours is zo'n 2 km lang en telt 25 hindernissen, waaronder houten paddenstoelen, picknickbanken en de genoemde waterbak. Ook dit jaar ligt de eindverantwoordelijkheid voor het parcours weer in handen van Harm Rexwinkel. Hij wordt echter ondersteund door een examenkandidaat, de heer Denneboom. Als parcoursbouwer moet je volgens de regels van de KNHS tegenwoordig gediplomeerd zijn. Was het vroeger zo dat de hoogte leidend was, tegenwoordig is een parcours technischer geworden met meer aandacht voor de veiligheid voor ruiter en paard, bijvoorbeeld door de inzet van breekbomen. Er wordt in Rekken gesprongen tussen 60 cm en 1 meter.
Het deelnemersveld zit vol. Aan de officiële cross doen 170 equipes mee en voor de zondagochtend hebben zich 50 equipes ingeschreven. Dit zijn niet-wedstrijddeelnemers die toch een keer willen proeven wat Eventing is. Wie aan de cross meedoet, moet eerst het paard laten keuren. Daarna wordt er gesprongen en volgt wederom een keuring van het paard. Pas als alles goed is, mag er aan de cross worden begonnen. Zondagmiddag wordt het eigen kampioenschap van de Molenruiters verreden. De eerste start voor de cross is zaterdag 10.00 uur. Het hoofdterrein is dit jaar iets verlegd, maar bevindt zich nog steeds aan de Nieuwenkampsweg in Rekken.