Feest bij de Rekkense Vrouwen Samen. Foto: Rob Stevens
Feest bij de Rekkense Vrouwen Samen. Foto: Rob Stevens Foto:

Heisse Liebe voor Rekkense Vrouwen Samen

REKKEN - In 1937, op 24 oktober, werd in Rekken een vrouwenvereniging opgericht. Die vereniging bestaat nog steeds. Een goede reden voor een feestelijke bijeenkomst dus. Dinsdag 24 oktober in de grote zaal van Kerkemeijer kwamen daarvoor de leden van de vereniging 'Rekkense Vrouwen Samen' bijeen, met hun partners. Omgeven door historie. Aan de ene kant van de zaal met een tafel vol fotoboeken met herinneringen aan allerlei activiteiten gedurende die jaren. En aan de andere kant van de zaal met het oprichtingsdoek dat daar hing met de oprichtingsdatum 24-10-1937 en de letters 'KP' (Katholieke Plattelandsorganisatie) met daarnaast REKKEN in hoofdletters.

Door Rob Stevens

In de tachtig jaar van haar bestaan is het gezelschap een aantal keren van naam veranderd. Bep van de Pol, de voorzitster, legt uit waarom dat is. "In het verleden maakten we deel uit van een overkoepelende katholieke landelijke vrouwen vereniging. Tegenwoordig zijn we een zelfstandige organisatie. Zo besparen we een hoop geld dat we anders aan de koepelorganisatie zouden moeten afdragen. Veel profijt van dat lidmaatschap hebben wij eigenlijk nooit gehad, voor ons reden om maar zelfstandig verder te gaan. Ik woon zelf in Eibergen en ben bij de Rekkense vrouwen gekomen via mijn vriendin Dinie Wolterink. Nu sinds dertien jaar als voorzitter."
De 'Rekkense Vrouwen Samen' heeft vijfendertig leden. Bijna iedereen woont in Rekken of heeft op de een of andere manier een band met Rekken. Twaalf tot vijftien keer per jaar komt men bijeen voor een gezellige avond in het Los hoes in Rekken, het gebouwtje achter de Katholieke kerk en de begraafplaats in Rekken. Het zijn vaak avonden met een leerzaam tintje zegt Bep. Zo vertelde onlangs begrafenisondernemer Joop Weeink over zijn vak. En de maand daarvoor was er een avond over houtbewerking. Vaste programmaonderdelen zijn de jaarlijkse fietsdag in september, waar ook steevast de mannen voor worden uitgenodigd, en de gezamenlijke dag met de 'Duitse dames' uit Ellewick. De opkomst is over het algemeen goed.
Bep: "De gemiddelde leeftijd van onze groep ligt tussen de vijftig en negentig jaar. Er is helaas niemand meer die er al vanaf het begin bij zit. En veel nieuwe aanwas is er de laatste jaren ook niet meer. De vereniging is tachtig jaar geleden door de pastoor van de katholieke kerk opgericht. Een katholieke bond voor boerinnen. Hij heeft zelf iemand benaderd om als eerste voorzitster aan te treden: Marie van 't Kip. Jammer genoeg hebben we van die periode geen historisch materiaal."
De jubileumavond zelf was een gezellig samenzijn. Het mannenkoor 'Leedvermaak' uit Eibergen verzorgde een optreden voor de jubilerende dames. Bep zelf deed nog een stukje waarin allerlei anekdotes over de vereniging werden aangehaald, samen met twee andere leden. Bep in het hoog Hollands, de anderen in het plat. Met een glaasje 'Heisse Liebe' likeur werd gezamenlijk een toost uitgebracht op tachtig jaar historie.

De dames kregen diverse optredens voorgeschoteld. Foto: Rob Stevens