Kees van der Werf, Angelien Onstein, Anita ten Brinke, Henny Roos, Eliane Salden, Stefan Bos, alle wijkbeheerders.
Foto: PR Van de Werf
Kees van der Werf, Angelien Onstein, Anita ten Brinke, Henny Roos, Eliane Salden, Stefan Bos, alle wijkbeheerders. Foto: PR Van de Werf Foto:

Rekken veiliger via buurtpreventie

REKKEN - "De BV Rekken nam het initiatief tot de opzet van een aantal WhatsApp groepen in het kader van buurtpreventie", vertelt Kees van de Werf. Kees: "Zij belegden daarvoor een avond waar, naast belangstellenden, ook wijkagent Heleen Klein Breteler en de Vereniging Kleine Kernen bij aanwezig waren. Dat leverde meteen al veertig aanmeldingen op. Begin september stond de teller van het aantal deelnemers op honderd inwoners en afgelopen vrijdag toen het project van start ging zelfs op ruim meer dan tweehonderd. Dat is belangrijk, want het succes van deze aanpak staat of valt immers met een goede dekkingsgraad van het gebied."

Door Rob Stevens

Het project bestrijkt de kern Rekken en het hele buitengebied. Inwoners zijn alert op het signaleren van verdachte situaties om deze aan de politie en buurtgenoten te melden om zo verder onheil tegen te gaan. Rekkenaren trachten zo de veiligheid binnen hun gemeenschap te bevorderen.
WhatsApp-Alert-groepen zijn op wijkniveau georganiseerd. Rekken is onderverdeeld in zes 'wijken'. Elke wijk heeft een eigen beheerder. Deze zorgt ervoor, indien nodig, dat andere wijken worden geïnformeerd over iets verdachts. Bijvoorbeeld als een verdacht voertuig zich naar een aangrenzende wijk verplaatst. De beheerder ziet er ook op toe dat de regels in de chat, het gesprek op de whatsapp tussen twee of meer gebruikers, worden nageleefd.

Buurtpreventie verloopt via het SAAR-protocol. Iemand signaleert (S) iets en alarmeert (A) 112. Via de App (A) wordt vervolgens de waarneming gemeld, wat een reactie (R) oproept die de dreiging moet pareren. Kees: "Dat protocol is belangrijk. SAAR is een eerste filter. Daarom hebben we er een logo voor ontwikkeld."
WhatsApp-groepen kennen daarnaast een aantal spelregels voor een zo goed mogelijk verloop. Deelnemers zijn minimaal 18 jaar en wonen in de wijk. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Men laat via een WhatsApp-bericht aan elkaar weten of de politie al gebeld is. Vaak is dat degene die een verdachte situatie als eerste signaleert. Vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke wordt niet gedaan. Dat geldt ook voor het eigen rechter spelen en overtreden van regels en wetten. Het plaatsen van foto's van een verdachte voor het verstrekken van een signalement gebeurt alleen als dit noodzakelijk is voor de melding of een meerwaarde heeft. Voertuigen worden aangeduid aan de hand van kleur, het merk, het type en het kenteken. En het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de WhatsApp-groep alleen wordt gebruikt waarvoor hij bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.
Men kan zich aanmelden voor deelname via het emailadres buurtpreventie.rekken@gmail.com. Wie beschikt over een smartphone kan zich aan melden via het voornoemde emailadres en naam, adres, 06-nummer en eigen emailadres door te geven. Er is ook een facebookpagina aangemaakt. Iemand die deze pagina 'liked' wordt automatisch geïnformeerd over nieuwe berichten omtrent buurtpreventie.
Een WhatsApp-groep voor buurtpreventie blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk. In Tilburg en Delft blijkt het aantal woninginbraken met ongeveer de helft af te zijn genomen door het oprichten van dergelijke WhatsApp-groepen. Inbrekers lijken wijken die zich gewapend hebben met een dergelijk alert-systeem links te laten liggen.