'Bezuinigingen komende jaren niet nodig'

Begroting is sluitend en stabiel

BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad de begroting 2018 aan. De begroting 2018 en de daarbij behorende meerjarenbegroting laten een stabiel beeld zien. De begroting 2018 laat zien dat de gemeente niet alleen in 2018 genoeg inkomsten heeft om de uitgaven te betalen. Ook voor de jaren erna laat de begroting dit beeld zien.

Wethouder Han Boer: "Inkomsten en uitgaven zijn meerjarig in balans. Als we de kraan maar niet wagenwijd openzetten zijn verdere zware bezuinigingen niet nodig."

De begroting 2018
De inspanningen om de kosten te verminderen en de overheveling van de taken van het Rijk naar de gemeente kostenneutraal te realiseren zijn terug te zien. De begroting geeft een stabiel en positief beeld voor de komende jaren.
In de begroting is rekening gehouden met de moties over het woningbeleid, het kwalitatieve personeelsbeleid, het geurbeleid, het opstellen van een lokale inclusief agenda en het ecologisch bermbeheer die bij de voorjaarsnota zijn aangenomen. Daarnaast is in de begroting ruimte opgenomen voor nieuw beleid van € 350.000, voor onder andere de omgevingswet en levensloop bestendig wonen.

Het college stelt aan de raad voor de Ozb (onroerende zaakbelastingen) niet te verhogen, alleen met de inflatiecorrectie van 1,4% en ook de riool- en reinigingsrechten niet te verhogen. Het is voor het negende jaar op rij dat de Ozb niet of alleen met het inflatiepercentage wordt verhoogd.

De meerjarenbegroting laat een overschot zien van 100.000 euro. De verwachting is dan ook dat de provincie positief zal oordelen over de begroting.

Webapp
De begroting is voor iedereen makkelijk in te zien via een speciale webapp. Men kan de app vinden via https://berkelland.begrotingsapp.nl of door te klikken op de button 'Begrotingen' op onze website www.gemeenteberkelland.nl.
Op een eenvoudige en papierloze manier kunnen de korte begrotingsteksten per (ontwikkel)programma worden geraadpleegd. Men ziet daarbij foto's en kan doorklikken naar achterliggende beleidsstukken. Via de button Activiteiten kan men de begroting filteren op Programma, Portefeuillehouder (wethouder of burgemeester) en Locatie (op welk gebied heeft het betrekking, bijvoorbeeld heel Berkelland of Neede, Eibergen, Haarlo enz.).


Chantal eerste en derde

REKKEN - De Molenruiters uit Rekken hebben deelgenomen aan een springwedstrijd in Winterswijk.

In de klasse L was er een tweede plaats voor Chantal Leusink met Gino. In de klasse Z/ZZ won Chantal Leusink met Edeling.