Deelnemers aan de cursus Gastheer van het Landschap. Foto: Rick Mellink
Deelnemers aan de cursus Gastheer van het Landschap. Foto: Rick Mellink Foto:

IVN Gastheer van het Landschap

BERKELLAND - IVN Gastheer van het Landschap. De titel verwijst naar de cursus die het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) en haar partners Recron en KNH aan recreatie-, horeca- en agro toeristische ondernemers aanbiedt. Doel ervan is de ondernemers meer kennis over de waarde van het landschap bij te brengen. Zij zijn immers de schakel, de gastheer, tussen de natuur en de bezoekers. Door met elkaar een goed aanbod van natuurbelevingsactiviteiten neer te zetten, versterken ze het imago van de streek en bevorderen ze het toerisme. Als de deelnemers de volledige cursus hebben afgerond, het bestaat uit vier bijeenkomsten, dan ontvangen zij het gevelbordje 'Gastheer van het Landschap' en worden ze opgenomen in de landelijke database.

Door Rob Weeber

Maandag 25 september was de gemeente Berkelland de gastheer. Bij de Melktap in Geesteren werd de eerste van de vier bijeenkomsten gehouden, waar zo'n twintig Berkellandse ondernemers aanwezig waren en met elkaar konden kennis maken. De inleiding werd verzorgd door Mette Sijtsma van het IVN Gelderland. Zij gaf een kleine terugblik op het ontstaan van het IVN. Het begon in 1938 als Comité tegen Verontreiniging van Stad en Land, waarna het overging in Bond tegen Verontreiniging van Stad en Land. In 1948 werd het Bond van Natuurbeschermingswachten en in 1960 overging Instituut voor Natuurbeschermingseducatie, opgericht door Jan Nijkamp en Jaap van Dijk. Het IVN heeft nog steeds tot doel om jong en oud te leren omgaan met de natuur, met het landschap. De cursus Gastheer van het Landschap werd voor het eerst in 2007 gegeven, in het Nationale Park Drents-Friese Wold. Vanaf 2010 werd het ook buiten de Nationale Parken aangeboden.

Na de opening door het IVN was het de beurt aan wethouder Marijke van Haaren van Berkelland, gastvrouw en tevens sponsor van de cursus. Zij heeft de B&B 'Aan de Boekhorst' in het voormalige koetshuis van landgoed De Boekhorst in Lochem. Het landgoed is in 1845 door de zoon van de dichter A.C.W. Staring gebouwd. De B&B ligt weliswaar iets buiten Berkelland, maar haar verhaal was eveneens gericht op het thema gastheerschap.

Ga op ontdekkingsreis in je eigen omgeving

Het landschap en de omgeving krijgen meer betekenis en waarde voor de bezoekers als de ondernemers die er wonen, kennis ervan hebben en erover kunnen vertellen. Zij zijn immers de ambassadeurs. Een attractief en breed recreatieaanbod in een streek kan meer toegevoegde waarde hebben dan een groot attractiepark op een plek.

Het laatste onderdeel van de eerste cursusdag werd door landschapsarchitect Jacqueline Collou van Buro Collou uit Eibergen verzorgd. Zij ging dieper in het op ontstaan en de ontwikkeling van het Achterhoekse landschap. Landschap is 'alles' wat om ons heen is en bestaat uit drie lagen. De ondergrond, bodem en reliëf, het netwerk, wegen, windmolens en groenstructuren en tenslotte de occupatie, het wonen, werken en recreëren. De eerste laag verandert heel langzaam in de tijd onder invloed van bijvoorbeeld bodemerosie. De tweede laag verandert iets sneller, onder invloed van bijvoorbeeld klimaatverandering. De derde klaag daarentegen verandert heel snel door de invloed van de mens.

Onderzoek de locatie en vindt de bijzonderheden

We moeten met z'n allen nadenken over ons landschap, hoe richten we het in en hoe houden we gezamenlijk de balans tussen wonen, werken en recreëren. Tenslotte ging ze in op de verschillende landschapstypen, zoals beekdalen en broeklanden. Alle deelnemers kregen nog een individuele opdracht mee: 'Ga op ontdekkingsreis in je eigen omgeving'; onderzoek de locatie en vindt de bijzonderheden. De volgende drie bijeenkomsten zijn: 10 oktober bij Buitengewoon Beltrum, 24 oktober bij camping De Meibeek in Ruurlo en 6 november op Het Noasman in Beltrum.