Wethouder Van Haaren op de markt. Foto: PR
Wethouder Van Haaren op de markt. Foto: PR Foto:

Aandacht voor dementie

De markt op tijdens Wereld Alzheimer Dag

EIBERGEN/RUURLO - In Nederland krijgt één op de vijf mensen (een vorm van) dementie. Het is daarom belangrijk dat er veel aandacht is voor dementie. Donderdag 21 september stond men wereldwijd stil bij Wereld Alzheimer Dag. Lokale wijkverpleegkundigen vragen de hele week samen met Voormekaar Berkelland, Netwerk Dementie Oost Achterhoek en Alzheimer Nederland extra aandacht voor deze slopende ziekte. Op de weekmarkten in Berkelland kwamen verschillende zorgprofessionals en vrijwilligers en Voormekaar team om in gesprek te gaan over dementie en zij boden bezoekers een speciale folder aan waarin bijvoorbeeld te lezen is wat er lokaal allemaal al geregeld is rondom dementie. Ook wethouder Marijke van Haaren ging de markt op in Ruurlo en in Eibergen om aandacht te vragen voor dementie.


Griezelen tijdens de Kinderboekenweek

BERKELLAND - Van woensdag 4 tot en met zondag 15 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is er een voor hele moedige kinderen: 'Gruwelijk Eng!'. Alle griezelige informatieve en leesboeken staan in het middelpunt van de belangstelling. Natuurlijk organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek tijdens deze enge Boekenweek gruwelijke activiteiten.

Theaterduo Noggus is dit jaar te gast in drie bibliotheken: Borculo, Eibergen en Lichtenvoorde. De voorstelling die gespeeld wordt is 'Bang Meisje', een bewerking van het prentenboek geschreven door Mathilde Stein en Mies van Hout.
Het verhaal gaat over een bang meisje dat minder bang wil zijn. Ze gaat op reis naar de toverleeuw voor hulp. Onderweg komt ze een draak, spin, heks en een spook tegen. Ze is dan bang, maar gaat toch door. Ze wordt gedurende de reis minder bang. Bij de leeuw vraagt ze om hulp. De leeuw neemt de reis met haar door en somt op wie ze tegengekomen is en benadrukt het feit dat ze doorging. Zijn conclusie is dat ze geen bang meisje meer is, maar een best wel dapper meisje. Trots gaat het meisje naar huis, waar ze laat zien dat ze inderdaad geen bang meisje meer is.
De voorstelling is te zien op zaterdag 7 oktober, 10.30 uur, in de Bibliotheek Eibergen. Diezelfde dag, maar dan in de middag, bezoekt Noggus (om 14.00 uur) de Bibliotheek Lichtenvoorde. Enkele dagen later, op woensdag 11 oktober om 16.00 uur is de Bibliotheek Borculo aan de beurt. De toegang is gratis. Ook deze voorstelling is bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar, waarbij hun ouders natuurlijk ook welkom zijn.

Griezelnacht
De bibliotheek in Eibergen staat op vrijdag de 13de oktober helemaal in teken van het griezelen. Wat gaat er gebeuren? Heel veel spannende, enge en griezelige zaken! Er is voor iedereen vanaf 9 tot 12 jaar wat te doen, te maken, te kijken, te luisteren, te eten en te drinken…. Vanaf 19.30 uur tot middernacht zijn er doorlopend workshops, spel- en knutselactiviteiten. Op vaste tijden worden spannende verhalen voorgelezen en er wordt een film vertoond. En natuurlijk zijn er griezelig lekkere versnaperingen en kunnen kinderen zich tot griezels laten schminken.
Kinderen die durven mogen tot middernacht blijven: de griezelnacht wordt dan afgesloten. De activiteit is gratis, maar men moet zich wel vooraf aanmelden: 088-0062929.


Verslaving werkt eenzaamheid in de hand

ACHTERHOEK - Volgens recent onderzoek is twaalf procent van de Achterhoekers een zware drinker. Verslaving leidt tot onbegrip bij anderen, isolatie en vervolgens vaak tot verder verval. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, angst en zinloosheid. Voor die gebruiker die dit patroon wil doorbreken, bestaat er naast professionele hulpverlening ook Intact Zelfhulp en Herstel.

Door Leander Grooten

Sinds enkele jaren is Intact actief in de regio Achterhoek. Het is een zelfstandig onderdeel van Tactus Verslavingszorg, de verslavingszorginstelling die actief is in Flevoland, Overijssel en Noord- en Oost-Gelderland. Intact organiseert wekelijks bijeenkomsten voor mensen die hun verslaving de baas zijn of dat willen zijn, en hun naasten. Er worden ervaringen uitgewisseld en ondersteuning geboden, waar gevraagd. Volgens groepsleider Chris is dat de kracht. "En dat het onder ons blijft. Niets uit de groep gaat naar buiten."

Trekmomenten
Eenmaal gestopt met alcohol of drugs betekent niet direct het einde van de verslaving. Het leren omgaan met 'trekmomenten' is belangrijk om niet terug te vallen in gebruik. Overal zijn risico's voor een terugval. "Deze worden bij ons vaak besproken. Ze zijn voor iedereen anders en nooit ineens verdwenen. Daar kunnen jaren overheen gaan met veel ups en downs." Zo'n trekmoment is bijvoorbeeld de supermarktadvertentie van het bier dat in de aanbieding is. Chris: "Trekmomenten kunnen ontstaan als je niet lekker in je structuur zit en je hebt ook nog een paar tegenvallers te verwerken. Dan weet ik dat ik moet oppassen voor oud gedrag."

Onbegrepen
Zelf is Chris sinds viereneenhalf jaar vrij van middelen, maar noemt zich nog steeds herstellend. "Ik merkte bij mezelf dat na een goed jaar in herstel de puzzelstukjes op de goede plek terecht kwamen en dat deed me goed. Dit kwam onder andere door weer een gewaardeerde plek te creëren in het verenigingsleven."
De meeste mensen keren een verslaafde de rug toe, als ze dat al niet zelf hebben gedaan.
Van de voorzitter van de vereniging hoorde hij het laatst nog. "Niemand wilde meer met mij praten. Ik lalde maar wat, ze lieten me maar en ik raakte steeds meer geïsoleerd."

Eenzaam
Gebruikers leven een geïsoleerd bestaan. "Er waren vele dagen dat ik thuis op de bank zat met een fles drank. Het enige contact op zo'n dag was de caissière van de supermarkt." Het onbegrip dat een verslaafde ten deel valt, leidt vaak tot vereenzaming. "Elke gebruiker is wel eenzaam", stelt Chris. Herstel na verslaving betekent het opbouwen van een 'gezond' sociaal netwerk. De ervaringsdeskundige is dat gelukt door zijn verhaal te delen, onder andere met medewerkers en lotgenoten op de zorgboerderij waar hij vrijwilligerswerk doet. "Juist door het te delen, creëer ik een veilige omgeving om me heen en voorkom ik dat ik mijzelf isoleer."

Het Kompas Volksgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland concludeert in haar bevolkingsonderzoek dat acht procent van de Achterhoekers zich ernstig tot zeer ernstig eenzaam voelt. "Veel gebruikers verstoppen zich vanuit het onbegrip of de schaamte. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Dat is slecht voor je herstel", aldus Chris.

Herstel
Vereenzaamde mensen missen verbinding met sociaal leven. Bij verslaving werkt dat net zo. Voor Intact is het meedoen in de samenleving een belangrijk onderdeel van de opbouw van een sociaal netwerk, zoals het uitoefenen van een sport of hobby. "Bijna in elke sportkantine schenkt men helaas alcohol. En een verjaardagsfeestje is een worsteling. Bij herstel hoort het ontwikkelen van weerstand tegen alledaagse uitdagingen. Bij Intact kun je dat op een veilige manier met elkaar bespreken."
Om uit deze interne strijd te komen, is het hebben van een maatje belangrijk, bijvoorbeeld de partner, een familielid of goede vriend. Zij kunnen hun machteloosheid of schaamte vaak niet kwijt bij anderen. "Juist de naasten zijn van groot belang in het herstel. Ook zij zijn voor raad en daad welkom bij Intact."

Intact Herstel en Zelfhulp komt wekelijks bijeen op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur aan de Misterweg 132 in Winterswijk. Deelnemers/bezoekers van de bijeenkomst hoeven geen hulp te ontvangen van Tactus, en ook mensen uit de regio zijn welkom.


winterswijk@intactzelfhulp.nl, www.intactzelfhulp.nl, afdeling Achterhoek: 06-10179655, 24 uur per dag: een luisterend voor en door lotgenoten: 088 382 28 80