Speel- en deelmiddag. Foto:  Michael de Witte, pr Openluchttheater Eibergen
Speel- en deelmiddag. Foto: Michael de Witte, pr Openluchttheater Eibergen Foto:

550 euro voor Kinderkamp en Kika door speel- en deelmiddag

EIBERGEN- Ruim 450 ouders, kinderen en andere belangstellenden hebben de 'Speel- & deelmiddag' van Openluchttheater Eibergen bezocht. Op de natuurlijke speelplek achter het theater en een deel van de park de Oude Maat konden kinderen zich uitleven.

Tal van Eibergse bedrijven en organisaties werkten mee. In de giftenpot werd 417 euro gedoneerd. Een statiegeldactie verhoogde dit bedrag naar 516 euro. Het openluchttheater heeft het aangevuld tot 550 euro. De opbrengst wordt verdeeld onder het Kinderdagkamp Eibergen en Kika.

''Hoewel het niet onze 'kernactiviteit' is, zijn we bijzonder tevreden over het verloop van de 'Speel- & deelmiddag'. De insteek was om als Eibergse gemeenschap met elkaar iets te organiseren en de opbrengst te delen onder twee waardevolle kinderinitiatieven. Dat is gelukt'', aldus het bestuur. Voor het theater was de organisatie van het evenement letterlijk en figuurlijk een 'uitstapje'. De natuurlijke speelplek, die door de Tuinen van Geerdink is aangelegd, zou in eerste instantie na het Achterhoeks Streekfestival worden verwijderd. ''We kregen zoveel reacties van teleurgestelde ouders en kinderen, dat we met succes van de gemeente permissie kregen het langer open te houden.''

De afgelopen zomermaanden was het dagelijks een komen en gaan van ouders, kinderen en zelfs schoolgroepen. Ook zondag vroegen velen zich af of de tijdelijke speelplek geen permanent karakter kan krijgen. ''Wij vinden het een verrijking voor de Eibergse gemeenschap en zijn bereid iets in het toezicht te doen, maar de bal ligt uiteindelijk bij de gemeente.''


Nieuwe procedure voor vergunning speelautomatenhal in Eibergen

EIBERGEN - Er komt een nieuwe procedure voor de verlening van een speelautomatenvergunning. Op 12 april 2016 heeft de gemeenteraad de Verordening speelautomatenhal Berkelland 2016 vastgesteld. Die biedt de mogelijkheid om met een vergunning van de burgemeester één speelautomatenhal in Eibergen te exploiteren. Dit kan alleen in één van de vijf aangewezen gebieden in Eibergen. In de overige kernen van de gemeente kan op grond van de Speelautomatenhalverordening geen vergunning voor een speelautomatenhal worden verleend.

Er zijn na 2016 drie aanvragen ontvangen. Van die drie aanvragen is er meteen al één afgevallen, omdat de locatie buiten het aangewezen gebied lag. De tweede aanvrager heeft zich later – tijdens de procedure - teruggetrokken. De derde aanvrager heeft zich pas teruggetrokken na een presentatie aan de burgemeester, de politie en betrokken ambtenaren. De reden dat deze aanvrager zich heeft teruggetrokken was de korte duur van de vergunning (5 jaar). Daardoor had men geen zekerheid dat de kosten terugverdiend zouden worden.

Nu heeft zich een mogelijke nieuwe gegadigde gemeld. Daarom willen B&W een tweede procedure voor de verlening van een vergunning van een speelautomatenhal starten. Zij willen dat via een zorgvuldige procedure doen en openbaar kenbaar maken dat de gemeente een vergunning te vergeven heeft. Op deze manier wordt er ruimte gecreëerd voor andere ondernemers om mee te dingen naar de mogelijkheid tot het verkrijgen van deze vergunning. Wethouder Patricia Hoytink-Roubos was en is tegen dit speelautomatenbeleid.


Joop van Meegen wint kruisjaswedstrijd

EIBERGEN - In café de Beuk in Eibergen werd de derde wedstrijd van de kruisjascompetitie van de EKC afgewerkt. Deze wedstrijd werd gewonnen door Joop van Meegen met 4195 punten. Tweede werd Harrie Wessels met 3838 punten en derde werd Theo te Vogt met 3827 punten. Vierde werd Johan Stortelder met 3788 punten en vijfde werd Jan Heutinck met 3768 punten. In het klassement na drie van de twaalf wedstrijden is de leiding in handen van Joop van Meegen met 11830 punten.