Wethouder Patricia Hoytink-Roubos zaagt de nieuwe opslagschuur van de Stichting Gered Gereedschap Achterhoek open. Foto: Rob Weeber
Wethouder Patricia Hoytink-Roubos zaagt de nieuwe opslagschuur van de Stichting Gered Gereedschap Achterhoek open. Foto: Rob Weeber Foto:

Wethouder opent nieuwbouw bij
Stichting Gered Gereedschap

EIBERGEN - Onder toeziend oog van bestuursvoorzitter Piet Roeland zaagde wethouder Patricia Hoytink-Roubos vrijdagochtend met een stoer gebaar het houten bord door en opende daarmee de vernieuwde opslagschuur van de Stichting Gered Gereedschap Achterhoek in Eibergen. Daarmee kwam een einde aan de vier maanden durende verbouwing van de oude schuur die wegens ouderdom, lekkageproblemen en asbestdak niet meer bruikbaar was.

Door Rob Weeber

De Stichting is in 1986 in Het Hof in Borculo onder de vlag van Betula gestart. Zij zamelt oud gereedschap in dat wordt opgeknapt en verzonden naar derdewereldlanden ten behoeve van technische opleidingen en startende ondernemers. Sinds 2012 is de stichting zelfstandig en heeft het een onderkomen aan de Meidoornstraat in Eibergen. Groot voordeel daarbij is de begane grond situatie waardoor de volle kisten van vijftig kilo stuk niet meer een trap afgedragen hoeven te worden. Hoewel de schuur toen al slecht was, zou het tot 2015 duren voordat er concrete plannen konden worden gemaakt voor vervanging. Toen namelijk ging voor 1 euro het pand over in eigen handen. Met behulp van subsidie uit de burgerinitiatievenpot van de gemeente Berkelland, houtmateriaal van Meilink uit Borculo en veel zelfredzaamheid, onder meer van de medebestuursleden Bennie Menkhorst en Bart van Zijdeveld, werd uiteindelijk een nieuwe opslagschuur gerealiseerd, voorzien van een pannendak. Iedere woensdag- en vrijdagmorgen komen de 12 vrijwilligers bijeen om het ingeleverde, overbodige gereedschap te inspecteren en op te knappen. Dit is afkomstig uit de diverse inleverplaatsen in de Achterhoek. Wat niet meer bruikbaar is, wordt (gedemonteerd en) scheiden en periodiek verkocht. Periodiek worden de gevulde kisten door een bedrijf uit Amsterdam opgehaald. Daarvandaan gaat het per zeecontainer naar de betreffende bestemming in Afrika. De inhoud van de kisten (40 kg. per stuk) hangt van de vraag af. Vanaf januari 2017 gaat het om gereedschap voor metaalbewerking, metselen, houtbewerking, elektro en loodgieterswerk. In totaal zijn al 22 kisten met ruim 2000 stuks gereedschap verstuurd.