23 geslaagden voor het diploma IVN natuurgids. Foto: PR
23 geslaagden voor het diploma IVN natuurgids. Foto: PR Foto:

IVN natuurgidsen krijgen diploma uitgereikt

ACHTERHOEK - Zaterdag 24 juni ontvingen de nieuwe IVN natuurgidsen hun diploma uitgereikt. De geslaagden werden een voor een toegezongen door Antoine Lacet. En wel met een op de persoon geschreven liedtekst, dat de sterke kant van iedere gids naar voren bracht. Een onvergetelijk en persoonlijk moment. Met het diploma, badge, IVN-shirt en een prachtig boeket bloemen kunnen deze 23 mensen (en hun begeleiders) terugkijken op een zeer geslaagde afsluiting van de opleiding tot IVN-Natuurgids.

Geslaagden zijn: Mario Bekke , Ben Boschker, Joop Damveld, Carola Dekker, Chris Eijkholt, Annet Elburg, Fred Groothuis, Mariëtte Grosfeld,Henk ter Grote, Gerrit Heusinkveld, Lies Jacobs-Rolden, Joke Langenkamp, Johanna Logtenberg, Henk Mengers, Gerrie Mensink, Anita Mulder, Peter Nieuwenhuis, Marion van Noord, Erika van Oldeneel, Peter van Rijsingen, Hennie Wieland, Henk Wiggers, Laurens Wildenborg.


Gratis met Berkelzomp 'Ente' en stoomtram Bello

EIBERGEN/BORCULO - In 1905 heeft de laatste Berkelzomp gevaren voor het goederentransport op de Berkel tussen Vreden en Zutphen. Toen heeft schipper Gerard Wolfs uit Eibergen zijn zomp voor de laatste keer afgemeerd en gezegd: "Ik stop ermee, want er is geen droog brood meer mee te verdienen".

Op 27 april 1989 is een herbouwde Berkelzomp te water gelaten in Borculo en genoemd naar die laatste schipper met de bijnaam 'Jappe'. De 'Jappe' kwam regelmatig naar Lochem om daar te varen. Enkele enthousiaste mensen uit Lochem die 12,5 jaar geleden een schippersgroep vormden, konden in 2007 met een eigen zomp de 'Ente' varen.
In verband met het 10 jaar varen op de Berkel met de 'Ente' wordt er op zaterdag 8 juli een open dag gehouden door de schippersgroep Lochem. Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur kan iedereen gratis met de zomp mee voor een tochtje vanaf de zompenloods 't Anker aan de Goorseweg 2 in Lochem tot het kasteel de Cloese. Stoomtram 'Bello 56' uit Barchem onderhoudt die middag een gratis pendeldienst tussen zompenloods en het kasteel.


Help de wilde bij,
zaai een bloemenveld

REGIO - Wilde bijen hebben het moeilijk maar we kunnen ze helpen. Bijen hebben bloemen nodig. Ze verzamelen stuifmeel als voedsel voor de toekomstige jonge bijen. Mensen kunnen de bijen helpen met bloeiende planten in de periode dat ze vliegen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) houdt voor het tweede jaar een speciale bloemenzaadactie waarbij bewoners in het buitengebied bijen kunnen helpen met het inzaaien van bloemen die bijen aantrekkelijk vinden. Meedoen kan vanaf 100 m2. Hoe meer grond men inzaait, des te beter voor bijen. Geef u op via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl. Voor wilde bijen in Nederland geldt dat van de circa 360 soorten er ruim 50% door uitsterven wordt bedreigd. Dit komt onder andere doordat bloemrijk grasland – belangrijk voor voedsel en nestgelegenheid - sinds de 19e eeuw drastisch is afgenomen. Wilde bijen kunnen niet ver vliegen en dat maakt deze soorten kwetsbaar. Het probleem voor wilde bijen is vooral het gebrek aan voedsel (stuifmeel) en onderdak. Belangstellenden kunnen kiezen uit twee zaadmengsels. Het ene zaadmengsel is meer geschikt voor mensen die op kleigrond wonen, het andere mengsel is meer geschikt voor zandgrond. Het gaat vooral tweejarige soorten met daarbij vaste planten, zoals duizendblad, rode klaver, boerenwormkruid, korenbloem en veldlathyrus en nog veel meer soorten. Op de website van SLG staat een lijst met de soorten. De bijenbloemenmengsels zijn te gebruiken in heel Gelderland op matig voedselrijke tot voedselrijke grond en matig vochtige tot droge grond. De kosten zijn € 0,35 per m2.