Laatste stukje bouwweg bijna klaar. Foto: PR
Laatste stukje bouwweg bijna klaar. Foto: PR Foto:

Laatste stukje bouwweg bijna klaar

GROENLO/EIBERGEN - De bouwweg tussen Groenlo en Enschede is nu op een haar na gereed. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het stuk tussen de Berkel en de N315. De bouwweg is een tijdelijke weg, een light-versie van de nieuwe definitieve N18. Deze wordt gebruikt voor de aanvoer van zand en andere bouwmaterialen voor de aanleg van de weg, bruggen en viaducten.

Door Rob Stevens

Het moet de hinder voor weggebruikers en de naaste omgeving zoveel mogelijk beperken. Waar de bouwweg de provinciale wegen kruist zijn deze voorzien van tijdelijke bruggen voor het bouwverkeer. Daarnaast zijn er bypasses en verkeersregelinstallaties voor het kruisende verkeer en tijdelijke fietstunnels. Het 'normale' verkeer kan op deze manier de bouwweg snel en veilig passeren.
Tussen de Berkel bij de Stokkerweg en de N315 is het deze weken een drukte van belang met bouwvoertuigen. Hier worden de laatste cunetten van de bouwweg voorzien van zand, fundering en asfalt. Een cunet is in de wegenbouw een uitgegraven gedeelte in een niet draagkrachtige grondlaag. In deze uitgraving wordt een aardebaan aangelegd als dragend lichaam voor wegen, opstelterreinen, nutsleidingen of kabels.
Over de Berkel bij de Stokkersweg ligt al een tijdje een tijdelijke brug voor het bouwverkeer dat gebruik maakt van de bouwweg. Deze wordt nu klaar gemaakt voor gebruik. Daarnaast komt de definitieve brug. In voorbereiding hierop wordt een hulpdamwand geslagen voor een tijdelijke bouwkuip. De hoogte van brug is zo dat er een fietspad onderdoor kan.
Vorige maand konden bezoekster in het kader van de landelijke 'Dag van de bouw' een kijkje achter de schermen nemen op het bouwterrein van de N18. De hele dag reden bussen over de bouwweg langs de bouwprojecten. Dat voorzag duidelijk in en behoefte. Met vierduizend bezoekers was het project Nieuwe Twenteroute N18 het drukst bezochte project van de 'Dag van de Bouw'. Naar verwachting is de nieuwe N18de tweede helft van volgend jaar gereed. De Noaber18-app geeft actuele informatie over de vorderingen van het project.


Pleegoudercafé

BORCULO - Wie pleegouder is, of pleegouder zou willen worden is welkom in het pleegoudercafé. Dit is dé plek om andere pleegouders te ontmoeten. Het eerstvolgende pleegoudercafé is op donderdag 6 juli van 20.00 tot 22.00 uur in 'de Instuif', Muraltplein 33 in Borculo. Het pleegoudercafé is afwisselend 's ochtend en 's avonds, kijk voor de data en locaties op de website. Het eerste kopje koffie of thee is, net als de toegang, gratis.


06-82629980, www.platform pleeggezinnenachterhoek.nl