Het basketbalteam van de Ariënsschool met rechts Daisy Tetteroo. Foto: Martijn ten Berge
Het basketbalteam van de Ariënsschool met rechts Daisy Tetteroo. Foto: Martijn ten Berge Foto:

Ariënsschool met rolstoel vierde tijdens NK Basketbal

Enige team met speelster in rolstoel

NEEDE - Het jaarlijkse NK basketbaltoernooi voor basisscholen werd bij de Haagse club HBV 't Zandjes gehouden. En dus trokken de spelers uit groep 7/8 van de Needse Dr. Ariëns Daltonschool onder leiding van coach en groepsleerkracht Martijn ten Berge op 21 juni met twee busjes naar de Hofstad. De Ariënsschool was eerder dit jaar winnaar geworden van het jaarlijkse basketbalschooltoernooi met alle Needse basisscholen. Een hele prestatie als je bedenkt dat een van de speelsters, Daisy Tetteroo, aangepast sport, met een rolstoel.

Door Rob Weeber

Ook tijdens het NK deed Daisy mee en was zij de enige speelster met een rolstoel. Voor Martijn ten Berge vormt de rolstoel geen enkele belemmering om mee te doen. "Vroeger zou Daisy naar een school voor speciaal onderwijs zijn gegaan, maar tegenwoordig zet de overheid in op integratie onder de vlag van "weer samen naar school". Daisy hoort er dus gewoon bij en gaat overal mee naar toe, op excursies en op schoolkamp. Het gaat voor mij ook niet om het winnen. De jaarlijkse sportdag is er voor de kinderen. Zij moeten plezier beleven aan bewegen en sporten. Toen we in Den Haag aankwamen, heeft haar vader de organisatie, wedstrijdleiding en alle teams ingelicht over het meedoen van Daisy. Het was, zoals verwacht, voor niemand een bezwaar. Natuurlijk werden de regels niet aangepast aan de rolstoel. De scheidsrechters waren officiële scheidsrechters uit de basketbalsport en floten alsof het een eredivisiewedstrijd was. Er werd wel veel nadruk op sportiviteit gelegd. Bij drie persoonlijk speelfouten van een team bijvoorbeeld, ging er een punt naar de tegenstander."
Daisy zelf heeft een prima toernooi beleefd, hoewel zij het ook best bijzonder vond dat ze als enige in een rolstoel zat. Volgens eigen zeggen reageerde de organisatie in eerste instantie verrast toen ze haar rolstoel zag, maar na uitleg was alles in orde. Natuurlijk was het best lastig om zittend de boven haar uittorende spelers te verdedigen. Het beste wat ze kon doen was de tegenstander een beetje 'blokken' met haar rolstoel door ervoor te blijven rijden. Soms ging het wel eens fout en reed ze tegen iemand aan, maar gelukkig werd het sportief opgevat. Als ze vrij wilde staan om de bal te vangen, moest ze om de spelers heen rijden. Dat kosten extra tijd en lukte dus niet altijd. Toch heeft ze twee punten gescoord in de challenge. Uiteindelijk werd de Ariënsschool vierde. Een mooi resultaat en een overwinning voor de stelling dat aangepast sporten in combinatie met gewoon sporten prima mogelijk is.