Foto: Bram Wassink
Foto: Bram Wassink Foto:

Melchers verwezenlijkt jongensdroom

RUURLO – Werklieden in het groen zijn nog druk in de weer om de laatste hand aan de herinrichting van de kasteeltuin van Huize Ruurlo te leggen.

Door Jan Hendriksen

De metamorfose die de tuin heeft ondergaan is indrukwekkend. Maar dat geldt ook voor de renovatie van Kasteel Huize Ruurlo dat vrijdag 23 juni officieel door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven als tweede locatie van museum MORE (Modern Realisme) in Gorssel wordt geopend.In het kasteel is het werk van de Nederlandse kunstschilder Carel Willink (1900-1983) te bewonderen.
Vorige week vrijdag had de pers tijdens een 'preview' gelegenheid om het gerestaureerde kasteel en de kunstcollectie te bezichtigen. Het bezoek was onder de indruk omdat velen het kasteel nog kennen uit de periode dat zij hun paspoort en rijbewijs er lieten 'verlengen' en de raadsvergaderingen bezochten, toen het kasteel als gemeentehuis van de voormalige gemeente Ruurlo fungeerde.
Museum MORE is een absolute aanwinst voor Ruurlo en geeft mogelijk een impuls voor de plaatselijke ondernemers en toerisme. De heringerichte tuin rondom het kasteel is al een bezienswaardigheid op zich. En die is gratis toegankelijk. Met dank aan Hans en Monique Melchers uit Vorden die het kasteel, de kasteeltuin en de Oranjerie van een 'ondergang' behoede.
Kasteel Huize Ruurlo sprak altijd al tot de verbeelding van miljardair Hans Melchers die zelf op kasteel 't Onstein in Vorden woont. Als jonge jongen raakte Melchers al in de ban van het kasteel waar hij als kind al kwam. In 2013 verwezenlijkte hij zijn jongensdroom door het te verwerven. Hij herstelde het in oude glorie.

Het werd een zeer persoonlijk project. Niet in de laatste plaats omdat Melchers iets wilde terugdoen voor de Achterhoek, de streek waar hij al decennia met veel plezier woont.
Hans en Monique Melchers schakelden onder anderen architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk in om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur. Als bezoekers via de glazen brug en de glazen entree het museum betreden is de metamorfose indrukwekkend. De ruimten, zoals de burgemeesterskamer en de raadszaal, zijn nog herkenbaar. Opvallend zijn de aangebrachte weerspiegelingen van de plafond, die als motieven terug komen in de vloeren. Ook bijzonder zijn de kleurige wand bespanningen die ontworpen zijn door couturier Ronald Kok uit Amsterdam.

Uit de Carel Willink (1900-1983) collectie zijn altijd minstens 45 werken te zien in het kasteel. Van een zelfportret dat Willink op achttienjarige leeftijd maakte tot en met het beroemde schilderij Portret van Mathilde uit 1975. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar die experimenteel met kubisme tot aan de nooit geëvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtige oeuvre. Ook de bijzondere creaties van modeontwerpster Fong Leng zijn te zien. Een bijzonder werk van Willink ontbreekt echter. De vader van Hans Melchers werd ooit geportretteerd door Willink, maar dit schilderij is helaas in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

Museum MORE in Ruurlo is dagelijks geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Museumkaart is geldig en men betaalt geen toeslag. De entree zonder Museumkaart bedraagt twaalf euro voor volwassenen, kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis toegang en kinderen van zes tot en met achttien jaar betalen vijf euro.