De mispelbloem als Gelders symbool. Foto: By Rasbak
De mispelbloem als Gelders symbool. Foto: By Rasbak Foto:

Nieuwe tweejaarlijkse erfgoedprijs van Erfgoed Gelderland

REGIO - Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten stelt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs in: de Gouden Gelderse Roos. Op 1 juni is de nominatie gestart.

Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerkingsprojecten en creativiteit stimuleren. De Gelderse Gouden Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje.
De Gouden Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact!
In aanmerking voor nominatie komen projecten en activiteiten met een innovatief karakter. Dat kan op gebied van digitalisering zijn, maar ook door creatief omgaan met erfgoed. De projecten hebben betrekking op het Gelderse erfgoed en verhaal en worden door een in Gelderland gevestigde of aan Gelderland gerelateerde partij gerealiseerd. Verder zijn samenwerking en realisatie door vrijwilligers belangrijke criteria.

Twee Gouden Gelderse Rozen
Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de publieksprijs en de juryprijs. Iedereen mag tot 18 augustus projecten en activiteiten indienen. Het publiek bepaalt met stemmen de winnaar van de publieksprijs. De Gouden Gelderse Roos Juryprijs is voorbehouden aan de leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en bepaalt de winnaar. De genomineerden voor de juryprijs dingen tevens mee naar de publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Het nominatieformulier en de voorwaarden zijn te vinden op de website.


www.erfgoedgelderland.nl


Vrijwilligers gezocht
Livio de Meergaarden

EIBERGEN - In woon- en zorgcentra de Meergaarden in Eibergen vinden veel activiteiten plaats voor bewoners maar ook voor mensen uit Eibergen en omgeving. Voor enkele activiteiten is uitbreiding van vrijwilligers wenselijk.

De Meergaarden is op zoek naar vrijwilligers voor het ontbijtbuffet: iedere zondag van 8.00 tot 11.30 uur. Daarnaast worden in Kleinschalig Wonen aan de Willem Sluijterstraat en de dagzorg in de Meergaarden vrijwilligers gezocht voor begeleiding bij diverse activiteiten.
Onder andere bij de verzorging van de moestuin, bloemen en planten.
Voor verdere informatie kunnen geïnteresseerden bellen met Anneke Bollen, telefoon 053-4602664.


Gelderse streken op zoek naar twee avonturiers

GELDERLAND – Vrijdag start de campagne 'Groot Gelders Avontuur'. De Gelderse streken zijn daarvoor op zoek naar twee 'grote kleine avonturiers' die in de maand juli deze regio (Veluwe, Regio Arnhem, Rijk van Nijmegen, Rivierenland en Achterhoek) gaan ontdekken bij de meest supercoole attracties, spannende kastelen en uitdagende klimbossen. De avonturiers worden op de voet gevolgd door de camera, zodat heel Nederland online van hun avonturen in de Gelderse streken kan meegenieten.

De zoektocht
De zoektocht naar twee energieke, nieuwsgierige kinderen tussen zes en twaalf jaar start met een video-oproep van Jochem van Gelder. Kinderen die vol vragen zitten en deze zomer op Groot Gelders Avontuur willen, kunnen zich vanaf nu aanmelden op grootgeldersavontuur.nl. Ze kunnen daarbij een filmpje van zichzelf uploaden om te laten zien waarom juist zij deze zomer een van onze 'grote kleine avonturiers' moeten worden. In samenwerking met een castingbureau wordt een selectie van zestien kinderen gemaakt die wordt uitgenodigd voor een castingdag met Jochem van Gelder op 17 juni bij Burgers´ Zoo. Op deze dag worden de uiteindelijke twee avonturiers gecast.

De twee kinderen die het Groot Gelders Avontuur aan mogen gaan, gaan in de maand juli gewapend met hun meest brandende vragen, tezamen met een cameraploeg op pad in de Gelderse streken. Zij krijgen daar bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen in de dierentuin, mogen op safari met de boswachter en ontdekken hoe ridders hun forten en kastelen bewaakten. En natuurlijk krijgen zij antwoord op al hun vragen. Hun grootse avonturen worden vastgelegd in een videoserie die de hele zomer online is te volgen.