De Dorpsstraat. Foto: PR Museum De Scheper
De Dorpsstraat. Foto: PR Museum De Scheper Foto:

Herman en Betsie in Museum de Scheper

EIBERGEN - Herman & Betsie, een bedacht romantisch verhaal over twee families anno 1900 in Eijberghe. De in die tijd gedragen kleding uit deze streek wordt in het historisch museum De Scheper tentoongesteld.

Deel 3

Het is 1980. Mevrouw van Heukeren bekijkt glimlachend het briefje met bakerpraatjes die ze had opgeschreven toen Dika zwanger was van Herman. In haar andere hand heeft ze een oude zwart-wit trouwfoto uit 1923 van haar dochter Betsie met Herman.

• Kijk je tijdens de zwangerschap naar lelijke dingen, dan krijg je een lelijke baby
• Voor een snelle bevalling moet je alle ramen en deuren openzetten

De geboorteaangifte van Herman werd in het dorpshuis van Eijberghe gedaan, door de klerk op een typemachine en niet meer met een ganzenveer! In het kantoortje van de klerk was het donker en het rook er naar oud, muf papier.
Gerrit en Johan gingen daarna in het café een kruidenbitter drinken en vergaten op tijd terug te zijn voor de kraamvisite. Wat was Dika boos! "Waar ben je toch al die tijd geweest?" had ze Gerrit boos gevraagd. "De kraamvisite is al geweest, we hebben geen boterham met suiker meer over". "We hebben het aangeven van onze zoon gevierd", antwoordde Gerrit "en voor jou heb ik melk uit de schuur gepakt".

Hoe was de jeugd van Herman ook al weer geweest? O ja, dat is waar. Herman ging natuurlijk naar de rooms-katholieke school en kerk. Hij is gedoopt in het kerkje van Zwillbrock. Dika heeft zijn doopjurk ook bewaard. Hier zijn ze later ook getrouwd, weet mevrouw van Heukeren. Herman was een flinke, gezonde en hardwerkende boerenzoon. Als jong volwassene hielp hij mee op het jaarlijkse dorpsfeest in Eijberghe. Hij stond altijd met een marktkraam op de boerenmarkt en verkocht de lekkerste Eigenheimers van Eijberghe.
"Wat kosten die aardappelen?" hoorde Herman roepen. Hij draaide zich om en zag Betsie. Volgens Betsie stond Herman een moment "als een zoutpilaar" en was het liefde op het eerste gezicht. Maar ze was de dochter van de notaris en protestants …

Wordt vervolgd…

Arie Burggraaf en Jokes Reijgersberg


Nieuwe fietsroute voor fietsen met trapondersteuning

EIBERGEN - In de jaren dat de Eibergenaar Benny Oltwater als vrijwilliger voor de VVV werkzaam was ontwierp hij veel fietsroutes met als startpunt de VVV in Eibergen.

Bij het samengaan van de vier gemeenten Borculo, Ruurlo, Neede en Eibergen tot de gemeente Berkelland maakte hij een route die door het prachtige buitengebied liep en ook de kernen van de vier plaatsen aandeed. De route werd niet verkocht omdat de afstand (52 km) voor veel fietsers te lang was. Pas geleden kwam hij de route in de computer weer tegen, paste hem aan in verband met de aanleg van de N18. De route is nu ongeveer dezelfde afstand en uitermate geschikt voor fietsers die gebruik maken van fietsen met ondersteuning. De route is voor € 1 te koop bij de VVV in Ruurlo, Neede en het informatiepunt in Borculo en bij Boekhandel Gellekink in Eibergen. Verschillende horecabedrijven hebben leuke aanbiedingen op de route vermeld staan.