De flamingo in Eibergen. Foto: Rob Stevens
De flamingo in Eibergen. Foto: Rob Stevens Foto:

Foeragerende flamingo bij De Fontein

EIBERGEN - Het is inmiddels al zeker twintig jaar geleden dat Bart van den Bos er een zag op die plek: een flamingo. Van den Bos is met zijn broer eigenaar van camping De Fontein met als attractie een door veel groen omgeven recreatieplas van zeven hectare groot. Bart wijst vanachter een bosje naar de opvallende rozerode flamingo in het meertje welke schijnbaar rustig aan het foerageren is. Ganzen in de buurt hebben, aan hun alarmroep te horen, moeite met de vreemdeling. Even later vertrekken ze om aan de andere kant van het meertje weer neer te strijken.

Door Rob Stevens

Bart van de Bosch: "Drie jaar geleden hadden we hier ook al een aparte vogel op bezoek. Een Hop, een vogel met een grote kuif, opvallend verenkleed en de roep 'hoep hoep'. In Nederland komt de vogel niet meer voor en de Hop heeft daarom een beschermde status. Dat gaf toen een drukte van belang hier met vogelaars."
De verwachting is dat de flamingo binnenkort wel weer naar het nabije Duitse natuurgebied het Zwillbrocker veen zal vertrekken. Het is daar een broedvogel. Het exemplaar bij De Fontein komt hier ook waarschijnlijk ook vandaan. Flamingo's worden af en toe ook bij de leemputten aan Nederlandse zijde wel eens gesignaleerd.
Sinds de zeventiger jaren van de afgelopen eeuw leven er flamingo's in volle vrijheid in West Europa. Er worden vier verschillende soorten onderscheiden. De Kleine Flamingo's en de Grote Flamingo's kunnen vanuit Afrika en Zuid Europa op eigen kracht in deze omgeving terecht zijn gekomen. Van de andere twee soorten, de Chileense Flamingo de Caribische Flamingo wordt aangenomen dat ze zijn weggevlogen uit gevangenschap of bewust losgelaten. Het exemplaar op camping de Fontein betreft een Chileense flamingo. De flamingo's leven van de uitwerpselen van de kokmeeuwen. De flamingo's in het Zwilbroeker veen zijn daarom licht van kleur. Het pigment uit het voedsel bepaalt namelijk de kleur van de flamingo.
De flamingo's vormen er een gemengde leefgroep. De populatie bestond in 2014 uit één Caribische, vijfentwintig á dertig Chileense en circa tien Grote Flamingo's. De groep broedt al dertig jaar in het Zwillbrocker Venn in Duitsland. Bijna jaarlijks komen er in de broedkolonie jonge flamingo's uit het ei, gemiddeld 4 á 5 per jaar. Genoeg om de populatie in stand te houden.

Flamingo in Eibergen. Foto: Rob Stevens