70 jaar lid PvdA. Ten Lohuis en Dennis Meijerink. Foto: Rob Stevens
70 jaar lid PvdA. Ten Lohuis en Dennis Meijerink. Foto: Rob Stevens Foto:

Rode rozen voor Ten Lohuis

Zeventig jaar lid van PvdA

EIBERGEN - Woensdag kreeg de heer Ten Lohuis uit Eibergen namens het bestuur van de PvdA Berkelland uit handen van Dennis Meijerink een enorme bos rode rozen uitgereikt. Dat was voor 70 jaar lidmaatschap van de Partij van de Arbeid in Eibergen.

Door Rob Stevens

Ten Lohuis is nu 88 en werd dus op zijn achttiende al lid van de partij. Hij is daarmee een van de leden van het eerste uur. De PvdA werd namelijk op 9 februari 1946 opgericht en is een fusie van drie partijen: de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie.

Ten Lohuis volgt de landelijke politiek nog op de voet. De uitslag van de jongste verkiezingen gaat hem aan het hart. Ten Lohuis: "Ze hadden nooit met de VVD in zee moeten gaan. Dat heeft de PvdA zetels gekost. Het is jammer dat nog maar zo weinig jongeren lid zijn van een partij. Het gevoel is nu gewoon weg. Iedereen was na de oorlog blij met die herwonnen vrijheid. Men had een moeilijke tijd achter de rug. Veel jongeren werden daarom juist lid van een partij, om de toekomst weer helpen op te bouwen. Ook in Eibergen, maar die leden zijn inmiddels allemaal overleden." Ten Lohuis is als penningmeester actief geweest bij de vakbond, afdeling Eibergen. Hij heeft nooit een bestuursfunctie bij de PvdA gehad.

Voor Dennis Meijerink was woensdag wel een aparte dag. Eerst ging hij op bezoek bij mevrouw Jager die ook al weer zestig jaar lid is van de PvdA. En daarna dus bij Ten Lohuis die met zijn zeventig jaar lidmaatschap met afstand recordhouder is in Eibergen. Met beide jubilarissen die al zo lang lid zijn kon hij het hebben over de historie van de socialisten. Dennis: "Ten Lohuis is verreweg het langst lid van de afdeling Eibergen. Zeventig jaar lidmaatschap is bij de afdeling Berkelland van de PvdA nog niet eerder voor gekomen."