Marktmeester/adviseur is Annet ten Hoopen. Foto: Rob Weeber
Marktmeester/adviseur is Annet ten Hoopen. Foto: Rob Weeber Foto:

De Needse markt in beeld

NEEDE - Het woord markt bestaat al lang en is afkomstig van het Latijnse woord mercatus, wat handel en markt verenigt. Rond de 12e eeuw verwierf de Kerk het recht op de jaarmarkt waar handel en vermaak hand in hand gingen. Daarna kwam het uiteindelijk in handen van provinciale en gemeentelijke overheden. De Needse markt gaat terug tot voor het begin van de vorige eeuw. Zoals gebruikelijk was het oorspronkelijk een vee- en later paarden- en pluimveemarkt die iedere 14 dagen rondom het plein van de Nederlandse Hervormde Kerk werd gehouden. Er wordt in de oude gemeentelijk archieven al melding gemaakt van een marktverordening van 1898, welke nog vele malen zou worden aangepast.

Door Rob Weeber

In de 50-er jaren van de vorige eeuw was het nog steeds een 14-daagse markt. De firma V.d. Heide uit Winterswijk genoot het alleenrecht tot kraamverhuur. Even werd het spannend toen handelaren zogenaamde grondplekken innamen zonder gebruik van een kraam. V.d. Heide verzocht de gemeente toen om ook huur te mogen heffen voor grondplekken, maar na het eindoordeel van de toenmalige Centrale Vereniging voor de Markt-, Straat- en Vishandel te Den Haag wees de gemeente dit af. Ook kwam er in die jaren het verzoek tot het organiseren van een wekelijkse markt. Er vond naast de veehandel immers ook al warenhandel plaats. In 1970 is er zelfs een pleidooi gehouden om de markt naar de vrijdagavond te verplaatsen, maar dit kwam er niet doorheen. Bijzonder ook is het verslag uit 1975 van een bespreking met de markthandelaren. Er stond letterlijk in dat de groentehandelaren Lam en Pleiter de markt "verziekten" omdat ze dezelfde prijzen berekenden als in de winkel. Dit kwam de markt in zijn algemeenheid niet ten goede. Verdere acties volgden echter niet.
Tegenwoordig is de markt goed gereguleerd en dito georganiseerd. De huidige marktmeester/adviseur is Annet ten Hoopen (1963). Zij was al eerder werkzaam als marktmeester, van 1992 – 2007, maar toen in dienst bij de gemeente. Haar taken zijn divers, gericht op de economische bedrijvigheid en de bezetting van de markt. "Toen ik in 2015 voor de tweede keer als marktmeester/adviseur voor de Needse weekmarkt werd aangesteld, stond de markt er wat minder voor dan destijds. Er waren elf handelaren, wat te laag is voor een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod. De terugloop in aanbod en bezoek drukte natuurlijk ook de stemming. Samen met de handelaren en de gemeente hebben we de schouders eronder gezet, wat geresulteerd heeft in een derde meer handelaren en een positieve stemming onder hen. Het plezier is duidelijk terug en het handelsvolume neemt weer toe. Als je naar de potentie van de Needse markt kijkt, dan is er plek voor maximaal vijfentwintig handelaren. Dat zou ook betekenen dat we weer voldoende diversiteit in het aanbod hebben om een krachtiger tegenwicht aan de niet ambulante handel te kunnen bieden. Wil je een goede markt zijn, dan moet alles kloppen, zoals voldoende diversiteit in het aanbod, regelmaat in reclameacties, kwaliteit van aanbod en bovenal ook een (klant)vriendelijke uitstraling door de handelaren. Voor 2018 willen we meedingen naar de beste markt van Nederland in de categorie tot vijfentwintig standplaatsen. Dat betekent dat je niet alleen bovenstaande zaken op orde moet hebben, maar dat ook de gemeentelijke marktverordening nauwgezet gevolgd wordt. Deze reguleert zaken als toewijzing standplaatsen, hygiëne en aanwezigheid. Als iemand te vaak wegblijft, dan heeft dat een negatief effect op de gehele markt.'
Een van de ontwikkelingen is de nieuwe website die in oktober van dit jaar gereed zal zijn. Vanaf dan kunnen de bezoekers onder meer on line alle reclameacties inzien.


Meer over de Needse markt op pagina 8 en 9


Needse kunstenaressen nemen deel aan 'Achterhoek en Twente in zwierige penseelstreken'

NEEDE/EIBERGEN - Naar aanleiding van het zevende lustrum tonen 35 cursisten van Atelier Zwierige Penseel hun meesterwerken. De cursisten wonen in de Achterhoek en Twente. Ook het werk van de Needse dames Lies Onstenk, Truida Larink en Aliene Vreeman is van 22 tot en met 28 mei te bewonderen in Galerie Te Lintelo in de expositie: 'De Achterhoek en Twente in zwierige penseelstreken'.

Galerie Te Lintelo toont werk van bekende kunstenaars, maar regelmatig biedt de galerie ook een podium voor nieuw talent. Naar aanleiding van het zevende lustrum tonen 35 cursisten van Atelier Zwierige Penseel hun meesterwerken. De cursisten wonen in de Achterhoek en Twente.

Atelier Zwierige Penseel in Eibergen is een lesinstituut voor realistische schilderkunst, in 1982 opgericht door Jenneke Brunnekreeft. Vele cursisten hebben in de afgelopen 35 jaar een schildercursus of een workshop bij haar gevolgd. Tijdens de schilderlessen wordt aandacht besteed aan materiaalkennis en speciale schildertechnieken. Iedere cursist ontwikkelt een eigen stijl. Jenneke vindt het belangrijk dat alle leerlingen hun talent ontwikkelen en telkens een niveau hoger komen in de schilderkunst. "Hoe mooi is het, dat je een leven lang kunt leren?" laat de kunstenaar weten.
De titel van deze jubileumexpositie is een ode aan de Achterhoek en Twente. Het typische coulissen landschap is geschilderd in alle seizoenen. tillevens en portretten van mensen uit oost Nederland maken de expositie compleet. Vereniging Groei en Bloei uit Berkelland en Haaksbergen zal deze expositie opfleuren met artistieke bloemstukken. Tijdens de expositie worden diverse schildertechnieken gedemonstreerd. Belangstellenden zijn welkom van 22 tot en met 28 mei 11.00 tot 17.00 uur in Galerie Te Lintelo, Spoorstaat 38, Haaksbergen. Ook op Hemelvaartsdag geopend.