Schminken tijdens Koningsdag. Foto: PR
Schminken tijdens Koningsdag. Foto: PR Foto:

Koningsdag in Eibergen

EIBERGEN - Op Koningsdag bruist Nederland van de activiteiten. De scholen hebben vakantie, soms stond de vrijdag ervoor daarom al in het teken van Koningsdag. De Oranjemarkt in Eibergen is al jaren een van de bekendste en grootste Koningsdag-evenementen in de regio. Ook dit jaar worden in het centrum van Eibergen weer ruim 250 kramen opgebouwd en duizenden bezoekers verwacht.

Particulieren, ondernemers, verenigingen, stichtingen, kunstenaars en muzikanten, jong én oud, amateur én professional, zullen er hun waren te koop aanbieden, muziek ten gehore brengen, kunstjes demonstreren of (zelf bereide) etenswaren aanbieden. Voor velen is het dé dag van het jaar hun zolder op te ruimen om spullen een nieuwe eigenaar te geven. Dit jaar is zoveel mogelijk een aaneengesloten route gecreëerd langs de kramen. Het rondje rondom de oude Mattheuskerk en langs de Huve blijft in de route en op het gras voor de oude Matheus zullen heel wat kinderen hun spulletjes aanbieden. In de Grotrestraat is een demonstratie vrachtwagentrekken te zien van de touwtrekvereniging. De Oranjemarkt mag gezien worden als een vrije markt, alles mag (binnen redelijke grenzen) te huur, te koop of ter informatie aangeboden worden. De organisatie is in handen van het Toeristisch Informatiepunt Eibergen. Voor vragen kan men daar terecht.


Radioamateurs op de Oranjemarkt

EIBERGEN - Van 22 tot en met 30 april houdt de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON) de landelijke open dagen bij de radioamateur. In deze periode stellen radioamateurs belangstellenden in de gelegenheid om kennis te maken met hun fascinerende hobby. In dit kader is de Achterhoekse Radio Amateur Club (ARAC), de regionale afdeling van de VERON, aanwezig met een stand op de Oranjemarkt in Eibergen op de Brink op 27 april.

Tijdens de markt laten ervaren radioamateurs zien hoe verbindingen gemaakt worden met andere radioamateurs over de gehele wereld. Dit wordt vaak gedaan met spraak, maar het kan ook digitaal met behulp van speciale programma's op de computer, via televisiebeelden, satellieten of zelfs met morsecode. Ze laten ook diverse zelfbouwapparatuur zien, van zeer eenvoudig tot complex. Uiteindelijk is het radioamateurisme een hobby waarin techniek en sociale contacten hand in hand gaan, en is voor menigeen een start geweest voor een technische en/of wetenschappelijke carrière.
De VERON is een landelijke vereniging van geregistreerde radio- en luisteramateurs. Er zijn 65 regionale afdelingen verdeeld over Nederland, elk met een eigen bestuur. De afdelingen zijn vertegenwoordigd in de verenigingsraad. Men kan als lid van de VERON deelnemen aan allerlei activiteiten die door de landelijke of de regionale afdelingen worden georganiseerd. Zo is er jaarlijks de dag van de radioamateur, pinksterkamp, vossenjachten, velddagen, vlooienmarkten, radiowedstrijden en nog heel veel meer.
Wie nieuwsgierig is, is welkom bij de stand van de ARAC op de Koningsmarkt of bezoek een van de regionale evenementen van de VERON.

www.veron.nl, Hans Remeeus, tel. 06-53115080, Koos Fockens, tel. 0545-221770.