Scholieren maken tijdelijke fietstunnels aantrekkelijker. Foto: PR
Scholieren maken tijdelijke fietstunnels aantrekkelijker. Foto: PR Foto:

Scholieren maken tijdelijke fietstunnels aantrekkelijker

EIBERGEN - Noaber18 is in opdracht van Rijkswaterstaat druk bezig met de bouw van de N18 Nieuwe Twenteroute. De eerste stap is een bouwweg met tijdelijke hulpbruggen, waar het autoverkeer onderdoor en het bouwverkeer overheen gaat. Voor de veiligheid van het fietsverkeer bouwt Noaber18 ook tijdelijke fietsonderdoorgangen. Zo kan het langzame verkeer op een veilige manier de nieuwe N18 in aanbouw gaan kruisen. Noaber18 heeft een aantal scholen uit de regio gevraagd om mee te helpen deze tijdelijke onderdoorgangen mooier te maken. Groepen leerlingen van vijf scholen in de regio gaan de komende weken tien onderdoorgangen aankleden. Dinsdag 18 april hingen vijftien leerlingen van het Assink Lyceum in Eibergen zelfgemaakte schilderijen op bij de eerste onderdoorgang in de buurt van de Hupselse Dwarsweg in Eibergen. Noaber18 bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat een 27 kilometerlange, nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede. Deze nieuwe weg is onderdeel van de Nieuwe Twenteroute. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting klaar in de tweede helft van 2018. Informatie staat op: www.rws.nl/nieuwetwenteroute


Van risee naar voorbeeldgemeente

BERKELLAND - "Het is nog niet zo lang geleden dat Berkelland bekend stond als de risee van Nederland, tenminste als het ging om hoe we beleidsmatig aankeken tegen ondersteuning en zorg thuis en de inzet daarbij van huishoudelijke hulpen. En nu worden we gepresenteerd als een van de vijf voorbeeld gemeenten met een vernieuwende aanpak. Het kan verkeren." Aldus wethouder Marijke van Haaren in een reactie op het onderzoeksrapport 'Vernieuwing in hulp aan huis' van Movisie. Movisie is een landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein.

In het rapport worden vijf gemeenten gepresenteerd waar vernieuwing in de thuisondersteuning het afgelopen jaar in gang is gezet, waar geëxperimenteerd wordt met integrale functies waarin huishoudelijke hulp, begeleiding en soms ook persoonlijke verzorging worden gecombineerd. Het beleid van Berkelland wordt in het rapport samen met dat van de steden Zoetermeer, Rotterdam, Amsterdam en Tilburg als voorbeeld en inspiratiebron gepresenteerd voor andere gemeenten.
Het is het project 'Ondersteuning Thuis' dat in het rapport in het zonnetje wordt gezet. Dit project heeft als insteek inwoners van Berkelland zolang mogelijk zelfstandig thuis (en in de samenleving) te laten functioneren. Ondersteuning Thuis biedt een combinatie van huishoudelijke hulp, eenvoudige vormen van begeleiding, lichte persoonlijke verzorging en ook het verlichten van de taken van mantelzorgers. Het Voormekaar-team bepaalt na overleg met de inwoner en in samenspraak met de aanbieder wat er nodig is. Met de aanbieder wordt vervolgens afgesproken op welke niveaus en in welke omvang ondersteuning wordt ingezet. Die mogelijke inzet loopt van lichte ondersteuning (1 tot 3 uur per week) tot zware ondersteuning (5 tot 6 uur per week). De organisatie van huishoudelijk taken, begeleidingstaken en lichte zorgtaken worden waar mogelijk geclusterd. Om dit mogelijk te maken kunnen medewerkers van aanbieders bijgeschoold worden. Dankzij nauwe samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen hebben inwoners nog maar te maken met slechts één zorgorganisatie en met minder verschillende hulpverleners. Bij voorkeur zelf maar één. Het zijn de eigen kracht en de wensen van de inwoners welke als vertrekpunt genomen.