Angeline Morssinkhof en Willem Boelhouwer aan het werk op de voormalige rioolwaterzuivering Kronenekamp. Foto: Rob Weeber
Angeline Morssinkhof en Willem Boelhouwer aan het werk op de voormalige rioolwaterzuivering Kronenekamp. Foto: Rob Weeber Foto:

Aanleg 'Vleermuizenpark Neede' van start

NEEDE - Er is al eerder over bericht, de transformatie van de voormalige Rioolwaterzuivering Kronenkamp (RWZI) aan de Kronenkamp in Neede tot een natuurpark met vleermuizenexpositie. De nieuwe beheerder, de Stichting De Kronenkamp, is inmiddels een feit en kent vijf bestuursleden. Afgelopen zaterdag werd door de bestuursleden Ger Borgers (IVN) en Henk Bolster (voorzitter Stichting Vleermuizendorp Neede) in de kantine van de TV-Neede de aftrap gegeven voor de start van de eerste vrijwilligersdag op het terrein.

Door Rob Weeber

Er waren die ochtend zo'n dertig man bijeen, leden van het IVN Oost-Achterhoek (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid), leden van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer en buurtbewoners van de woonwijken rondom de voormalige waterzuivering. Ze hadden zich als vrijwilliger gemeld om de eerste fase in gang te zetten, het opschonen en veilig maken van het terrein. Tijdens de koffie sprak Borgers iedereen nog even toe. Het gehele plan voor het waterzuiveringsterrein staat in het teken van "aansluiten bij wat er is". Het is niet de bedoeling dat er een kaalslag plaatsvindt, noch dat de gebouwen neergaan. Integendeel, het oude beton wordt opgeknapt en de gebouwen krijgen een nieuwe functie binnen de omringende natuur. Daarnaast wordt het overtollige groen weggehaald. Ontegenzeggelijk heeft de natuur de laatste 15 jaar haar positie weer heroverd na het sluiten van de rioolwaterzuivering. Ook de gebouwen zijn daarbij niet ontzien. Met name de bramen- en cornoeljestruiken tieren welig. Zaterdag was alleen het groen aan de beurt. Enkele professionals zaagden het overtollige (snoei)hout weg, waarna de vrijwilligers het op grote stapels bijeenbrachten, klaar om te worden afgevoerd. Uit voorzorg had de gemeente al eerder enkele betonplaten aangebracht op gevaarlijke putten, maar het devies bleef uitkijken waar je loopt.

Jan van der Schans is een van de vrijwilligers die zich aanmeldde voor het werk. Hij woont recht tegenover het terrein in de wijk De Hofmaat. Het doet hem deugd dat het terrein eindelijk wordt aangepakt, zodat het bereikbaar voor de inwoners wordt. Ook Angeline Morssinkhof en buurman Willem Boelhouwer, bewoners van de tegenoverliggende wijk De Kamp, zijn druk in de weer. Zij trekken voorzichtig aan de ontwortelde bramenstruiken en slepen het afval naar de stapel. Ze zijn beide wandelaars en verheugen zich op de uitbreiding van hun mogelijkheden. Willem is zeker ook van plan om mee te denken over de herinrichting.

'Het is niet de bedoeling dat er een kaalslag plaatsvindt'

Geert Harbers is eveneens bewoner van wijk De Kamp en tevens lid van het IVN. Hij is gewend om de natuur te onderhouden. Het loopt mooi in elkaar over. Rond deze tijd moet het reguliere IVN-werk in de natuur afgerond zijn, zodat onder meer de vogels hun broedseizoen kunnen beginnen. Als alles volgens plan verloopt, dan is de eerste fase met een jaar afgerond.


Bridgeclub Neede heeft vierde ronde afgesloten

NEEDE - Op donderdag 2 maart werd de zesde zitting van de vierde ronde gespeeld. Na afloop hiervan waren de uitslagen van deze ronde als volgt:

De winnaars in de A-lijn waren Wim Blaauboer en Wim Dijkman. Zij eindigden op 57,35%. De tweede plaats was voor Hermien Heutinck en Irmgard Prins met 54,96 %. Greet Dutmer en Jopie Peuscher werden derde met 53,65 %. De onderste drie paren degraderen naar de B-lijn.

Jan Damhuis en Geert Heetebrij waren de winnaars in de B-lijn met 57,22 %. Joke Korterink en Dinie te Lintelo werden tweede met 54,48 % en Roelie en Wim Smit eindigden als derde met 53,22 %. Deze drie paren promoveren naar de A-lijn.

Tijdens deze ronde werd meegespeeld door de cursisten van 2016. Zij speelden in een aparte C-lijn met enkele spelers die al langer bridgen. Bert en Janny van Til eindigden op de eerste plaats met 58,05 %. Alfons Smink en Gerrit Legters werden tweede met 56,70 % en Marchien Kraaima en Chris Willemsen werden derde 50,63 %. Deze enthousiaste cursisten waren zeker een aanwinst voor de vereniging.