Derde van links Obaidah, die de ontmoetingsavond initieerde. Foto: Rob Stevens
Derde van links Obaidah, die de ontmoetingsavond initieerde. Foto: Rob Stevens Foto:

Vrienden maken bij Centrum Goud

EIBERGEN - Afgelopen vrijdag was de eerste ontmoetingsavond bij Centrum Goud voor statushouders in Eibergen. Het initiatief voor deze avond kwam van Obaidah Alkarra. Ursula Drexhage en Joke Hubert stonden hem bij de uitvoering terzijde. Obaidah is van professie landbouwingenieur en komt uit Hama in centraal Syrië. Hij is nu vijftien maanden in Nederland en woont sinds elf maanden in Eibergen. Aanvankelijk alleen, maar twee maanden geleden werd hij herenigd met zijn vrouw en kind.

Door Rob Stevens

Obaidah, Ursula en Joke kunnen tevreden zijn over de opkomst deze eerste avond. Al met al komen zo'n vijftig personen op de oproep voor deze avond af. Vluchtelingen met een verblijfsstatus uit Syrië, Eritrea en Somalië. Soms samen met hun zogenaamde Nederlandse 'maatjes' die hen bijstaan bij het leren van de taal en het oplossen van allerlei praktische en administratieve problemen die het leven in Nederland zoal met zich mee kan brengen. Obaidah: "Dat is ook het doel van deze avond. Dat we elkaar onderling leren kennen, we komen toch uit allerlei verschillende landen. Communicatie is moeilijk onderling. Maar het is ook de bedoeling dat we elkaars ervaringen en problemen kunnen delen en van elkaar leren. Jong en oud, man en vrouw. Een voorbeeld van een probleem? Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld contact met andere Syrische vrouwen over wat ons kind allemaal mag eten en wat niet."

Joke Hubert valt Obaidah bij: "Normaal ga je met dat soort vragen naar je moeder, dat kunnen zij als jong gezin niet. Voor hen is alles nieuw. Ik hoorde laatst van iemand, die nauwelijks Nederlands spreekt, dat hij een bekeuring had gekregen. Ondanks het feit dat hij, op weg naar Zwolle, op het perron keurig had in- en uitgecheckt. Weet hij veel hoe dat werkt als je met twee vervoersmaatschappijen, Arriva en NS, te maken hebt.

Hoe werkt een thermostaat als je nog nooit een verwarming hebt gezien? En hoe geef je online de meterstand van de gasmeter door? Soms kun je gewoon niet zonder een tolk. Dat is een rol die Obaidah nu soms heeft voor anderen, omdat zijn Nederlands het best is."

Obaidah: "Deze eerste avond is puur en alleen om elkaar te leren kennen. Als de opkomst goed is doen we dit elke vrijdag. Dan hoor je vanzelf over de ervaringen van mensen en de problemen die ze tegenkomen. Volgende keren kunnen we elkaar dan helpen of een avond iemand uitnodigen om informatie te geven over een speciaal thema. Iedereen is welkom. Vooral ook Nederlanders, want van de contacten met hen leren we praktisch gezien het meest."
Philemon, Abraham en Manna zijn op deze avond afgekomen via hun buurvrouw, Mieke Verstraate. Mieke: "Ik woon vanaf september naast hen en help ze met dagelijkse problemen. Ik las op internet dat deze avond er was en heb de jongens verteld dat het misschien ook wel iets voor hen was. Ze vonden het wel prettig als ik, hun maatje, met hen mee ging. Daarom zit ik hier nu. Van het contact dat ik met hen heb leren ze meer dan van dat inburgeringsexamen. En ze zijn een avond uit, ook belangrijk." Ze wijst op het drietal dat al druk in gesprek met anderen is. "Je ziet het, ze hebben hier nu al vrienden gemaakt".