Blaudzun. Foto: PR Openluchttheater Eibergen, Andreas Terlaak
Blaudzun. Foto: PR Openluchttheater Eibergen, Andreas Terlaak Foto:

Vogels leren herkennen met IVN en KNVV

EIBERGEN - IVN en KNVV Oost-Achterhoek houden op woensdagavond 8 maart de thema-avond Vogels herkennen. Aanvang: 20.00 uur in De Huve, Grotestraat 52, in Eibergen. Entree: €5, inclusief een consumptie. IVN/KNVV-leden betalen €3.

De eerste lentezon heeft de meeste vogels al weer opgeroepen om actief op zoek te gaan naar een partner. Met de bladeren nog in de knop zijn onze zangertjes goed te zien. Een uitstekende tijd om vogels te observeren en te leren kennen.
Om meer van vogels te leren moeten we ze wel kunnen herkennen. Maar hoe houd je al die bruine, zwarte, grauwe of juist bontgekleurde, kwetterende, tjilpende, fluitende, zingende en roepende verenbundels uit elkaar? Voor de aankomende vogelaar is het soms lastig om de verschillende vogelfamilies en -soorten te herkennen.

Er zijn meerdere manieren om vogels waar te nemen en de juiste naam te geven. Het herkennen van vogels beperkt zich niet tot het kijken. Als de diertjes veel op elkaar lijken zijn ze pas te identificeren op basis van hun zang, gedrag, vlucht en/of de omgeving waar ze leven. Een vogelaar 'kijkt' in de eerste plaats met zijn oren.

Woensdagavond 8 maart komt Jacques Groefsema vertellen en laten zien hoe dat vogel herkennen in zijn werk gaat. Toen de jonge Jacques twaalf jaar was werd zijn belangstelling voor vogels gewekt door een stel enthousiaste vogelaars en door de vogels zelf. Jaren later is Jacques een kenner op het gebied van zangvogels en heeft hij vele vlieguren gemaakt met het observeren van vogels in Nederland en ver daar buiten. Aan de hand van foto's, filmpjes en geluiden zal hij de belangrijkste kenmerken doornemen van de zangvogels bij ons in de buurt. Natuurlijk is er een grote kans dat deelnemers na deze avond voor de rest van hun leven vogelkijker zullen zijn.

Inlichtingen: Ben ter Braak, tel. 06 53 690089, e-mail: benterbraak@kpnmail.nl.


Muzikaal avontuur met Excelsior Eibergen

EIBERGEN – Muziekvereniging Excelsior houdt op zondag 5 maart haar jaarlijkse verenigingsconcert. Dit jaar zal alle muziek aansluiten op het thema avontuur en reizen. Het verenigingsconcert begint om 15.00 uur in Kulturhus 't Spieker in Eibergen. De toegang is vrij.

Het thema komt voort uit de deelname van het A-orkest aan het Wereld Muziek Concours, dat in de maand juli wordt gehouden in Kerkrade. In de eerste divisie, waarin Excelsior uitkomt, strijden 24 orkesten uit verschillende landen om de wereldtitel. Naast een zelf samen te stellen keuzeprogramma, moeten alle 24 orkesten hetzelfde verplichte werk spelen. Dit werk heeft de titel The Unknown Journey, daarnaast is de weg naar het WMC al een avontuur op zich.
Het C-orkest en het B-orkest, de beide opleidingsorkesten van Excelsior, openen het concert. Onder leiding van dirigent Manon Zwagerman speelt het C-orkest onder andere muziek over de culinaire kant van reizen en maakt het B-orkest een muzikale reis door Egypte.
De kinderen van Spelen met Muziek laten horen en zien wat zij hebben geleerd van Annemarie Westhuis. Zo fluiten ze een lied over een slangenbezweerder en zingen ze over praatjesmakers.
Het A-orkest speelt tijdens dit concert voor de eerste keer het verplichte werk voor het WMC, The Unknown Journey van componist Philip Sparke. Na het concert in de Beurs van Berlage, dat het orkest in november gaf, is voorzichtig begonnen met repeteren van dit werk. Dat blijkt voor een aantal secties technisch bijzonder moeilijk, het stuk is een ware ontdekkingstocht. Het A-orkest speelt verder ook avontuurlijk film- en musicalmuziek. Afgesloten wordt een met een gezamenlijk optreden van A- en B-orkest. Aangenomen dat het past, spelen dan zo'n 90 muzikanten op het podium van 't Spieker.


Blaudzun in Openluchttheater Eibergen

EIBERGEN- Blaudzun speelt zaterdag 17 juni in Openluchttheater Eibergen. Johannes Sigmond brak in 2014 door met het album 'Promises of No Man's Land'. Op 3 maart verschijnt 'Jupiter part 2', als onderdeel van drie nieuwe albums. Blaudzun komt met de voltallige bandbezetting naar Eibergen. Zaterdag 4 maart om 10.00 uur start de online voorverkoop. Die is via een afgeschermd ticketkanaal en uitsluitend voor de donateurs. Als er tickets over blijven start maandag 6 maart om 10.00 uur een vrije verkoop. Een ticket kost 25 euro, inclusief alle bijkomende kosten. De poort van het theater gaat 17 juni om 20.00 uur open. Er is een voorprogramma en na afloop een afterparty met deejay op het Muntenplein. De eerder aangekondigde optredens van de Edwin Evers Band en De Dijk zijn uitverkocht. Alle info over het optreden en ticketverkoop van Blaudzun is te vinden op www.openluchttheatereibergen.nl.