Project ‘Op de Bleek’ afgerond? Foto: Rob Stevens
Project ‘Op de Bleek’ afgerond? Foto: Rob Stevens Foto:

Bouwplannen bevroren

Vervolg voorpagina

Afgelopen week was er in de raadsvergadering een meerderheid voor het voorbereidingsbesluit als formele stap in aanloop naar een nieuw bestemmingsplan voor Op de Bleek. Dit besluit bevriest de geldende bouwmogelijkheden uit 2008.

Ter Steege laat via regiomanager Gijs Takkenkamp weten dat ze nooit voor leegstand hebben gebouwd. Takkenkamp: "De reden voor de gemeente de bouwtermijn naar de wettelijke termijn van 26 weken terug te brengen is niet moeilijk te raden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we die 84 woningen gaan bouwen. We hebben de crisis achter ons. Er zijn veel vrije kavels verkocht. En er is volop vraag naar nieuwbouwwoningen in Eibergen. Temeer daar dit een van de laatste kansen is op een dergelijke woning is in Eibergen. Nogmaals, we bouwen zodra er verkocht is. Alleen bij een huis van het type twee-onder-één-kap, waarvan er één verkocht is, is het mogelijk dat we bouwen zonder dat de tweede woning nog is verkocht. Dat risico nemen we dan." Als het verhaal van ter Steege klopt zou het effect van het gemeentelijk voorbereidingsbesluit dus beperkt blijven.

Nieuw bestemmingsplan
Een voorbereidingsbesluit heeft slechts één jaar werking. Wethouder Patricia Hoytink: "Het is de bedoeling binnen dit jaar een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen. Daar gaan we als gemeente mee aan de slag. Daar zullen we ook de bewoners van Op de Bleek bij betrekken. Het is immers hun woongebied. Bovendien is het in ieders belang dat de wijk straks hoe dan ook een afgerond karakter heeft en een fijn woongebied oplevert".


Voormekaarteams Berkelland krijgen ruime voldoende

BERKELLAND - De Voormekaarteams krijgen een ruime voldoende voor hun werk. Een 7,1, van de inwoners die met hen te maken hebben gehad. Dat is een van de uitkomsten van de internetpeiling die eind vorig jaar onder ruim zeshonderd inwoners van Berkelland werd gehouden.

Door Rob Stevens

In de peiling van 2016 kwam de beoordeling niet verder dan een 6,6. De vragen gingen over zorg, welzijn en inkomen. Mensen voelen zich serieus genomen door de medewerker, er wordt gezamenlijk naar een oplossing gezocht die dan ook nog eens snel wordt gevonden. Ruim 80 procent van de ondervraagden is bekend met het fenomeen Voormekaarteams. Vooral via de media en de gemeente. Het overgrote deel van de respondenten associeert Voormekaarteams vooral met zorg, welzijn en inkomen en minder als schakel naar vrijwilligerswerk en als ondersteunende factor bij initiatieven vanuit de samenleving. Van de respondenten die niet bekend zijn met deze teams, zou 64% in de toekomst er wel contact mee willen opnemen. Dat blijkt natuurlijk ook de groep die daadwerkelijk meer behoefte heeft aan deze vorm van ondersteuning. Wethouder Marijke van Haaren is niet ontevreden over de score. Van Haaren: "Maar ik ben ervan overtuigd dat we een volgende peiling nog beter scoren, zowel op bekendheid als tevredenheid."
Op de gemeentelijke website is te lezen dat de Voormekaarteams er zijn voor taken op het gebied van begeleiding van zorgbehoevende mensen (Wet maatschappelijke ondersteuning), jeugdzorg, (passend) onderwijs en de re-integratie en participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook proberen ze bewonersinitiatieven, vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen waar dit nodig is.


Bijeenkomst donateurs Vrienden van de Mallumse Molen

EIBERGEN - De Stichting 'Vrienden van de Mallumse Molen' presenteert op 4 maart haar Jaarverslag aan haar donateurs, maar nodigt tevens andere geïnteresseerden uit die overwegen donateur te willen worden.

De bijeenkomst is in het Muldershuis in Eibergen. Vanaf 13.15 uur wordt gestart met een inloop en wordt aanwezigen een kopje koffie of thee aangeboden.

Hans Pelle (voorzitter van de stichting) zal tegen 13.30 uur de genodigden welkom heten en de bijeenkomst officieel openen. Hierna gaan zij over tot het vaststelling van het Jaarverslag 2016 en zal hier aansluitend een presentatie volgen van het nieuw opgestelde Activiteiten Meerjarenplan 2017 – 2019 van de stichting.Net voor de pauze is er dan nog een gelegenheid tot het stellen van vragen. Na de pauze geeft Wim Oltwater een presentatie over het Landgoed Het Lankheet. Verwachten is dat de bijeenkomst tegen 16.30 uur afgesloten wordt, waarna aanwezigen nog even kunnen blijven om na te praten.