Nestkasten worden geïntegreerd, rechts Geert Heetebrij. Foto Rob Stevens
Nestkasten worden geïntegreerd, rechts Geert Heetebrij. Foto Rob Stevens

Vleermoesdorp ook 'gierzwaluwdorp'

NEEDE - Neede mag dan wel een reputatie hebben als 'Vleermoesdorp', maar als het om aantallen dieren zou gaan zou 'Gierzwaluwdorp' meer op zijn plaats zijn.

Door Rob Stevens

Wie goed op let, ziet in of aan tal van woningen kunstmatige nestvoorzieningen voor deze aparte vogel die begin mei hier weer terug keert van zijn winterverblijf in Afrika, ten zuiden van de evenaar. Geert Heetebrij uit Neede is een vogelaar die zich geheel op de gierzwaluw heeft gestort.
Toen dan ook bekend werd dat de wijk De Berg, waar traditioneel een kolonie gierzwaluwen vertoeft, zou worden gerestaureerd zag hij de bui al hangen. Weg gaten en kieren, weg nestplekken voor deze vogel. Door renovatie van hele (stads)wijken nemen de natuurlijke nestplaatsen (scheefliggende dakpannen, weggeroeste ontluchtingsroosters, gaatjes bij de regenpijp en dergelijke) in Nederland voor gierzwaluwen in snel tempo af. In overleg met bewoners, ProWonen en bouwbedrijf Klomp werd besloten dat geschikte nestplekken voor de gierzwaluw in de te renoveren wijk een speerpunt zou worden. Dat is trouwens ook een aandachtspunt in de Flora-en Faunawet. Bij aantasting van het leefgebied van beschermde soorten planten en dieren kan de overheid onderzoek en mitigerende maatregelen eisen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat beschermde soorten ook na de aantasting kunnen blijven voortbestaan in hun leefgebied. Dat geldt ook voor de gierzwaluw.
Geert Heetebrij loopt door de wijk, waar de renovatiewerkzaamheden nog steeds gaande zijn, en wijst bij vrijwel elke woning op de voorzieningen die zijn getroffen.

Lees verder op pagina 9

De gierzwaluw vliegt bijna zijn hele leven. Foto: PR