Een mooie samenwerking tussen Algemeen Gemengd koor uit Borculo en Harmonieorkest Crescendo uit Neede. Foto: PR
Een mooie samenwerking tussen Algemeen Gemengd koor uit Borculo en Harmonieorkest Crescendo uit Neede. Foto: PR Foto:

Oproep voor projectzangers uitvoering The Armed Man succesvol

Borculo/Neede - Muziekvereniging Crescendo Neede en het Algemeen Gemengd Koor Borculo brengen op zondag 2 april in de Spilbroekhal in Neede een bijzonder muziekproject. Met de uitvoering van The Armed Man van Karl Jenkins wordt de bevrijding van Borculo, Neede en de Achterhoek herdacht.

Projectkoor met meer dan honderd zangers

De oproepen aan zangers om mee te doen aan dit project via persberichten en rechtstreeks aan koren in de gehele Achterhoek waren uiteindelijk zeer succesvol. Het AGK is voor dit project uitgegroeid tot een koor met meer dan 100 zangers en zangeressen. Dat maakt het mogelijk om het indrukwekkende muziekstuk 'The Armed Man' groots uit te voeren. Het AGK onder leiding van Ina Sprick-de Wilde en het Harmonieorkest van Crescendo met dirigent Hans Schippers repeteren inmiddels volop.

Het concert is mede een herdenking aan de bevrijding van de regio rondom Borculo en Neede op 1 en 2 april 1945. Daarom zal de historische kring Neede en Borculo tijdens deze middag de bevrijding van Berkelland door middel van fotomateriaal dichtbij de mensen brengen.

Het werk met de ondertitel 'a Mass for Peace' is een eerbetoon aan oorlogsslachtoffers en roept op tot vrede en hoop. Het muziekstuk is rond het millennium gecomponeerd door Karl Jenkins en bevat aangrijpende en ontroerende teksten uit verschillende culturen en wereldreligies. Tijdens het concert worden op de achtergrond filmbeelden vertoond.
Zangers en muzikanten verwachten op deze manier een mooi muzikaal Berkelland - herdenkingsproject op de kaart te zetten en hopen natuurlijk op een grote belangstelling uit de hele Achterhoek en omgeving.

De uitvoering is op 2 april. Aanvangstijd: 14.30 uur. Plaats: Spilbroekhal, Neede.


www.agk-borculo.nl, www.crescendo-neede.nl


Thema-avond: ondergrond van de Oost-Achterhoek

EIBERGEN - IVN en KNNV Oost-Achterhoek houden op woensdag 15 februari een thema-avond met als onderwerp: de ondergrond van de Oost-Achterhoek, over de invloed van de geologische geschiedenis op het landschap en de natuur van heden.

Deze thema-avond vindt plaats in De Huve, Grotestraat 52, Eibergen en begint om 20.00 uur.
Ons natuurlandschap (met name de levende natuur) is goeddeels een product van de cultuurgeschiedenis. Daarnaast is het ook interessant om de huidige natuurwaarden in het licht van de geologische geschiedenis te belichten.
De spreker is Dr. Nico Willemse. Hij is werkzaam bij RAAP, onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie en cultuurhistorie in Nederland. Zijn specialismen zijn fysische geografie en archeologie.
In het bestek van een avond kan Willemse duidelijk uitleggen hoe de ondergrond van onze streek in de geologische geschiedenis is gevormd. Hij maakt daarbij gebruik van zeer verhelderende beelden en video's in zijn presentatie.
Iedereen die zich al eens heeft afgevraagd hoe het kan dat die steengroeve in Winterswijk ontstaan is in een ondiepe tropische zee, of waarom in de afzettingen van tertiaire klei op de Needse Berg haaientanden worden gevonden, is welkom. Ook op deze vragen zal een licht worden geworpen.

De toegang is 5 euro, maar voor leden van IVN en KNNV 3 euro. In deze toegangsprijs is de eerste kop koffie of thee inbegrepen.


Lezing Eibergen door vlinderogen door Kars Veling

EIBERGEN/HAARLO - Eibergen door vlinderogen is een lezing over vlinders door Kars Veling van de Vlinderstichting. Deze lezing wordt gehouden bij HCR Prinsen Eibergseweg 13 in Haarlo op donderdag 9 februari, vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis.

Aanleiding voor deze lezing is de ontwikkeling van de Idylle aan de Olden Eibergsedijk in Olden Eibergen.
De vlinders en bijen staan in Nederland onder druk. Van de 70 soorten dagvlinders die Nederland rijk was zijn er 18 uitgestorven terwijl dertig van de overgebleven soorten op de 'rode lijst' staan als ernstig bedreigd tot kwetsbaar. En niet alleen de honingbij heeft het moeilijk, maar ook met de solitaire bijen gaat het helemaal niet goed. Maar we kunnen daar wat aan doen. Door te zorgen voor goede leefomstandigheden voor vlinders en bijen zullen veel andere planten en dieren profiteren.

In de lezing worden de vlinders als uitgangspunt genomen en gaan de aanwezigen de omgeving van Eibergen bekijken door vlinderogen. Uiteraard kijken awezigen ook wat de idylle kan betekenen.
Vragen als: Welke eisen stellen vlinders? Hoe leven ze en wat hebben ze nodig? Hoe kunnen wij zorgen dat er meer vlinders in onze omgeving voorkomen? Waar komen de vlinders in uw omgeving voor? Hoe kunnen wij meer vlinders in onze tuin krijgen? komen aan de orde. Mensen mogen ook zelf vragen stellen.

Aanmelden kan via idylleeibergen@gmail.com.


Stem en Klank huldigt secretaris en kiest nieuwe

EIBERGEN - Tijdens zijn jaarvergadering van 30 januari heeft seniorenkoor Stem en Klank de aftredende secretaris Riek Klein Wolterink benoemd tot ere-bestuurslid.

Zij heeft zich ruim tien jaar als secretaris verdienstelijk ingezet voor het koor. In deze tijd heeft het koor zich ontwikkeld tot een gezelschap met een vrij constant ledental van ruim dertig met een goede verhouding tussen vrouwen- en mannenstemmen. Het geeft regelmatig concerten, treedt op tijdens zangersdagen, kerkdiensten, in verzorgingshuizen. Het koor repeteert wekelijks op maandagmiddag in De Huve in Eibergen.

Hoewel gezelligheid en zangplezier de grootste drijfveer voor de leden zijn, huldigt men het standpunt dat zang alleen blijft boeien als je een behoorlijke kwaliteit in repertoire en uitvoering nastreeft.

Het koor staat altijd open voor nieuwe leden, die verondersteld worden tenminste vijftig jaar te zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom ter kennismaking tijdens de wekelijkse repetities.
Mieke Somsen werd tot nieuwe secretaris gekozen.